söndag 18 juli 2010

Nytt försök gav rejält träningspers på 5km!!!

Sådärja, nytt träningspers på 5km idag då jag höll ihop snabbdistansen bättre än för en vecka sedan!!

De bästa träningspassen gör jag konstigt nog tätt inpå måltider, idag körde jag 1 km uppjogg i femtempo 45 minuter efter att middagen i form av laxfilé var uppäten. Känslan på uppjoggen fick bestämma, antingen lugn jogg eller samma formtest över 5 km som för en vecka sedan. Betydligt svalare ikväll och benen var pigga så jag bestämde mig för att köra snabbt igen, dvs upprepa det formtest på den sträcka där jag maxsprang 5km på 19:33 förra sommaren.

Stannade bara kort efter uppjoggen för att tänja lite men försökte inte tänka för mycket på att det nu skulle löpas snabbt! Iväg och höll igen lite i början, först 4:11-fart, sedan 4:00 och ut på flacken var farten 3:50 och klockan pep och visade 3:45 efter första kilometern. En bra öppning och lite lugnare än för en vecka sedan. Andra kilometern förbi Nykvarns centrum och ganska lättlöpt på fin cykelbana på fina 3:42 och då hade jag ändå tänkt på att "vila" i den lilla utförslöpan efter 1,5km.

Strax halvvägs och nu fick jag jobba mycket med mig själv för att hålla igång löpningen eftersom det här går lite uppför och jag stannade här efter 3 km förra veckan. Bet ihop över den enda tuffa uppförsbacken och klockan visade 3:46 på den tredje kilometern. Peppade mig själv med att det nu är lättlöpt utför på fjärde och trots att jag var trött nu och löpningen kändes lite spänd och lite bakåtlutad så lyckades jag hålla farten och avverkade fjärde kilometern på fina 3:40. En sista helt platt kilometer kvar och nu var jag riktigt trött men försökte bara koppla bort skallen och fokusera på tekniken, kunde ändå inte låta bli att snegla lite på klockan men metrarna liksom "sniglade" sig framåt. 500m kvar och riktigt ytlig andning nu, upplevde att jag sprang på max men det var spänt och inte optimalt tekniskt så det var nog inte max.

Försökte mig på någon form av spurt när det var 150 meter kvar men det såg nog mest ut som en skadeskjuten kråkas sista dödsryckningar...till slut pep ändå klockan för kilometermarkering och i dimma noterade jag att den gick på 3:34 och alltså var den snabbaste av de fem och att totaltiden stannat på 18:30!!! Mer än en minut snabbare än förra året alltså! Snittpulsen för passet blev höga 190 och maxpulsen hela 198 bpm, förra veckan noterades 197, ändå var känslan idag betydligt mer kontrollerad, de sista 500m undantagna.

Visst är det lättsprunget, framförallt den fjärde km går nästan bara utför men pulsen var hög ändå :-)

Helt slut efteråt men efter att ha vilat dubbelvikt i någon minut satte jag sedan av hemåt på 3,7km nerjogg @ 4:52-tempo och jag var rätt pigg och såklart grymt nöjd med dagens pass!


13 kommentarer:

 1. Men shit så bra! Jag kan förstå att du är grymt nöjd - väldigt välförtjänt!!!

  SvaraRadera
 2. Fan vad bra! 18:30 är en riktigt fin tid!

  SvaraRadera
 3. Herregud! 18.30 är ju grymt!! Snyggt jobbat!

  SvaraRadera
 4. Grattis riktigt bra tid det!

  SvaraRadera
 5. Snyggt! Nu bara måste du hitta tävlingar som passar.

  SvaraRadera
 6. Det är helt klart imponerande Staffan! Grym tid! Blir avundsjuk över hur du kan pressa din kropp. Själv har jag aldrig kommit över 177 bpm och den nivån noterades efter 10 km på årets Göteborgsvarv.

  SvaraRadera
 7. Vilken urladdning Staffan!!! Bra pressat och grattis till nytt pers!

  SvaraRadera
 8. Grattis! Kalasbra! Vilket år detta 2010 kommer att bli för dig! (Och ÄR redan nu förstås)

  SvaraRadera
 9. Oj va bra, jag vill vara näsvis och fråga hur fort du tar sträckan åt andra hållet? Alltså uppför. Sånt är lite spännande att jämföra.

  Run on!

  SvaraRadera
 10. Här går det undan:) Du måste snart byta namn på bloggen;)

  SvaraRadera
 11. Grymt bra jobbat! Vad har du för maxpuls förresten?

  SvaraRadera
 12. Tack alla för pepp!!

  Ellinor, Telge Stadslopp 5km 21/8!

  John, intressant kommentar eftersom jag alltid upplevt att jag varit dålig på att pressa mig själv, får kanske revidera det ;)

  Badgear, det ska jag testa vid tillfälle, blir nog något långsammare i alla fall, då blir andra kilometern en lång uppförbacke!

  Petra, min maxpuls är 203 vad jag vet (egen testning i backe två gånger).

  SvaraRadera