måndag 11 oktober 2010

Hässelbyloppet 2010

Kort version:
Tid:
38:46
Placering: 165 i tävlingsklassen av drygt 400 löpare.
Split 5km: 19:22/19:24
km-tider på klockan: 3:56, 3:46, 3:54, 3:52, 3:52, 3:55, 3:53, 4:01, 3:50, 3:41
Snittpuls/maxpuls: 190/osäkert p g a pulsbandet satt dåligt, 243 är ett felvärde
Snabbaste/långsammaste km: 3:41 (nr 10)/4:01 (nr 8).
Intryck: Glad över resultatet och erfarenheten från mitt första millopp men kan ta ut mig lite mera och springa liite snabbare än så här nästa gång...

Betydligt längre version:

Endast tack vare en snäll och förstående busschaufför från SL kom jag till start på Hässelbyloppet igår!! Rotade stressat i packningen och lämnade hemmet utan plånbok (och SL-kort) och kom till bussen en och halv minut före avgångstid. "Jag springer" sade jag och gav mig av på 2x200m i absolut maxfart ToR hemmet för att hämta plånboken. Bussen väntade och jag sjönk ihop på ett säte och en mamma med barnvagn utbrast "redan uppvärmd då" med ett leende.

Resten av resan mot Stuvsta där jag stämt träff med trevliga Thomas och hans lika trevliga fru Erica för transport till Hässelby gick (som) på räls. Framme i ett kylslaget Hässelby och uppvärmning några varv på löparbanorna. Träffade också på Morgan, Janne och Magnus innan start. Joggade bort till start med Thomas och Morgan och körde några stegringar på gräset och ställde mig i startfållan. Jag hamnade lite långt bak och letade efter Thomas som stod någonstans framför mig, synd att jag inte hittade honom, jag hade behövt draghjälpen från honom!!Pang och iväg och jag chockades över hur trångt och bökigt det var på det breda gärdet. Löpare som korsade min väg men å andra sidan passade det mig bra för jag ville inte förivra mig och gå ut för hårt. Morgan passerade mig och trängseln blev ännu värre när gärdet övergick i cykelväg, och här kände jag mig ganska negativt inställd till alltihop! Försökte hitta en bra intensitet och första kilometern på 3:55, något långsammare än tänk men ändå OK, andra på 3:46 och nu kändes det bättre. Även om det var trångt var det lättlöpt, helt platt eller lätt utför men lite knixigt med tvära svängar. Tredje och fjärde kontrollerat på 3:54 och 3:52 med lite bättre utrymme att springa på.


Passerade halvvägs på 19:22 och insåg nu att några sub38 var det inte tal om idag. Jag tyckte jag sprang på rätt intensitet, lite långsammare än min fart på Telge Stadslopp 5km men det gick ju inte riktigt så fort som jag hoppades på. Det var nu bättre plats och därmed roligare att springa . Jag sprang tekniskt bra här, hade bra fart i utförslöporna och plockade löpare i de få korta motlut som fanns. Passerade Morgan här någonstans och sade att han sprang fort!

På väg in i bild från Höger. Foto: Susanne Sjöstrand.

Andra halvan var lite mera kuperad och jag tyckte jag sprang fortare nu men det var nog snarare så att jag höll jämn fart medans löpare runt mig började tröttna. Tiderna på femmorna avslöjar att jag sprang helt jämnt även om de enskilda kilometrarna diffade väl mycket mellan 3:41-4:01 min/km. Sexan och sjuan på 3:55 och 3:53. Åttonde kilometern gick så långsamt som 4:01 efter banans enda lite längre motlut. Skärpte till mig på nian med 3:50 och vid 9km-skylten visade klockan 35:00 och jag insåg att sub39 definitivt var inom räckhåll!

Höll god fart och tog ytterligare några löpare på vägen runt IP, in på IP och först nu såg jag Thomas i kurvan, han hade tydligen legat alldeles framför mig hela loppet, ändå såg jag honom aldrig. Gjorde ett bra varv inne på idrottsbanorna och passerade flera löpare och korsade mållinjen på 38:46. Ni ser mig med stela ben i svarta tights och vitt/orange linne kollandes på klockan på upploppet!

Visst var jag trött imål men inte helt slut på det där sättet som man kanske "bör" vara efter ett millopp. Gratulerade och klappade om Thomas och pratade med Lina, Miranda, Thomas och några arbetskamrater medans vi väntade på Thomas fru och hennes kompis.

Nöjda sub39-löpare! Bild lånad från Thomas blogg.

Det är lustigt hur psyket fungerar. Slutresultat blev ju precis som mitt mest troliga scenario sub39 och självklart är jag riktigt nöjd med att gå fått ett officiellt sub40-resultat och dessutom kommit en bit sub39 dessutom!! Det var också mitt första millopp och jag gjorde värdefulla erfarenheter och nästa gång vågar jag kanske stå på lite mera och springa några sekunder snabbare.

Men eftersom jag också skissat på ett drömscenario på sub38 så hade hjärnan någonstans ställt in sig på att det var det som var MÅLET. Jag var aldrig i närheten av att fixa det igår. Jag tyckte jag hittade rätt intensitet, något långsammare än 5km-fart och trängseln i början spelade nog ingen roll i slutet för hade jag legat på hårdare i början så hade jag förmodligen dött mera på slutet. Hade jag vågat pressa mig mera på andra halvan hade jag kanske tjänat några sekunder men det hade nog varit marginellt.

Jag är uppenbart en "kontroll-löpare" och vågar sällan springa så hårt så jag känner att jag inte har kontroll över läget. Nåja, slutgrubblat! Herregud, vilka krav jag verka ha på mig själv! Pers med 40 sekunder på första miltävlingen och inte bara sub40 2010 utan även sub 39! Tjoho :-)!!

Slutligen tack Thomas och Erica för skjuts, mycket trevligt sällskap och gratulerar Thomas till ett fantastiskt resultat och en makalös utveckling i år!! Vi väntar spänt på fortsättningen!

27 kommentarer:

 1. Ett riktigt stort grattis till ett riktigt bra lopp! Sub39 är ju kanon! Fantastiskt att du kan prestera så bra trots en ny familjemedlem och allt. BRA JOBBAT STAFFAN!

  SvaraRadera
 2. Har varit inne och kollat din blogg tre ganger idag for jag var sa nyfiken. Grattis!! Jag visste att du skulle klara det!

  SvaraRadera
 3. Jag såg inte att jag passerade dig efter start och visste inte att du låg och tryckte så nära bakom mig innan du återställde ordningen... ;-)

  Våra insatser hade trots allt vissa likheter – 4:01 på åttonde var också min sämsta kilometer!

  Grattis till ett fint officiellt PB! Nästa år tar vi 38!

  SvaraRadera
 4. Imponerande!

  10 km är en svår distans för så länge som man försöker kontrollera farten så tar man inte ut sig ordentligt (dvs. fullständigt). Målet är kanske att göra de sista 3-4 km med stigande mjölksyra och att lita på att pannbenet och löpsteget håller. Förmågan att hitta och ta ut det allra sista ur kroppen påverkar nog väldigt mycket på distanser upp till 10 km.

  Det är sannolikt enbart erfarenhet som gör att man lär sig hantera det där. Har man inte gått in i väggen några gånger vet man ju inte var den ligger...

  Först vid 9 km inser jag att jag kommer att orka att öka och då kommer kraften tillbaka. Om man kunde få den känslan redan vid 7 eller 8 km skulle sluttiden bli bättre... :)

  SvaraRadera
 5. Grattis till en riktigt fin tid på milen. Nästa år fixar du 38 utan problem ;)

  SvaraRadera
 6. Grymt bra jobbat! Vad blir nästa mål nu:)?

  SvaraRadera
 7. Grattis Staffan!! Grymt!! Du är så otroligt stabil.
  Hade hoppats få syn på dig igår men istället fick jag ställa in pga ont i höften. Det blir nog fler tillfällen...

  SvaraRadera
 8. Grattis till ett kanonbra lopp! Du är snabb! =)

  SvaraRadera
 9. Hej Staffan!
  Tyckte du gjorde ett grymt lopp. Det enda som skiljer dig från 30-60 sek snabbare tid är erfarenhet av millopp. Tror att du kan göra bättre tid enbart genom ett par intervallträningar (långa intervaller) och med något millopp mer i benen, sk erfarenhet (det var ju ditt första millopp).

  Tycker det här ser riktigt bra ut! Super!!

  MVH

  SvaraRadera
 10. Grattis till en prestation i den övre klassen... Helt grymt!!! Kul att träffa dig inanan start!
  Tror inte att det dröjer länge innan du har ett sub38 på milen.

  SvaraRadera
 11. Hej Staffan! Först, stort grattis igen! Fantastisk bra tid, och det kan inte varit många som öppnar med en sådan tid på sitt första millopp!! :-) Kul att vi fick sällskap i bilen, jag kunde inte fått en bättre uppladdning än att umgås med 2 laddade pre-sub39 löpare och fantastiska Petra före loppet, mycket bra löparsnack, måste vara därav mitt pers. Din blogg är mycket inspirerande, ska börja läsa den regelbundet nu så kommer jag göra sub46 easy peasy nästa år :-) jag börjar sakta dras med i det här löparlevernet märker jag. Hälsa din fru och lycka till med vinterträningen! Erica (Hempas fru :-)

  SvaraRadera
 12. Fantastiskt bra genomfört! Stort grattis. Om du inte hade börjat glo på klockan i slutet hade du kapat en sekund till :-)

  SvaraRadera
 13. John, tack tack!

  Petra, jaså, så nyfiken? Kul! Tack!!

  Morgan, jodå du susade förbi på gärdet, sub 38 2011, you bet!!

  Roger, tack! Du skriver kloka saker, det där tar jag till mig, kanske ska jag köra in i väggen nästa gång :) för att bli en erfarenhet rikare!!

  Daniel, tack, hoppas det, ett bra mål är det ju!!

  Jenny, tack! Vet faktiskt inte, nu väntar främst en period med njutlöpning utan krav på några tider alls så får vi se sedan!

  Linus, tack! Trist!!! Det är klart det blir fler tillfällen, ta hand om det onda och kom igen starkare sedan!

  Lisa, tack!

  SvaraRadera
 14. Lennart, hoppas du har rätt, upplever att de 3x2km-pass och det enda 1500m-passet jag provat var riktigt givande. Millopp blir det flera för skoj var det och efteråt är man ju inte alls sliten jämfört med längre distanser!!

  Janne, tackar! Kul att ses innan även om man alltid är lite stirrig innan start :) Sub 38 2011 - ett bra mål!!

  Ulf och Anna, tack tack!!

  Erica, tack för bloggberömmet och tack igen för sällskapet, det var väldigt trevligt! Hoppas att vi kan träffas igen allihopa!! Det skulle jag gilla! Ja, den här löparvärlden är lite beroendeframkallande, inte nog med att man mår bra av träningen, den är också full av trevliga människor man möter på olika lopp! Hälsningen till frun är framförd! Nu väntar en tid av kravlös njutlöpning så får vi se vad som händer i vår med eventuella mål...

  Lars, tack! Det har du säkert rätt i, fan också ;)

  Anders, tack!

  SvaraRadera
 15. Njutlöpning låter bra, kan man omskrivet kalla det grundträning? :-)

  Härlig rapport från loppet! Att du fått min fru att börja läsa och dessutom kommentera bloggar säger lite om din förmåga att inspirera! Se till att göra klart det du berättade om innan loppet, det kommer bli succé! Vi hörs och ses!

  SvaraRadera
 16. Thomas, visst kan man det men med ordet njutlöpning slipper man just nu fokusera på 2011 vilket kan vara skönt!! Tack för bloggberömmet, ja det var kul att få en kommentar från Erica! Din näst sista mening gör mig dock lite fundersam, menar du mina tankar på maramål 2012 eller något annat förvirrat jag surrade om igår??? Vi hörs och ses definitivt!

  PS, såg just att jag ju har PB på 3:19 på en träningskilometer, det ska givetvis slås snart ;)

  SvaraRadera
 17. Wow! Helt enastående! Och jag håller med de andra som skrivit det, det blir sub 38 nästa! GRATTIS!

  SvaraRadera
 18. Ingmarie, tack!! Är du i NYC eller har du svårt att sova? ;)

  SvaraRadera
 19. Det där med att sätta nya PB på kortare distanser tänkte jag också roa mig med inom kort. 400 upp till 3000... Jo, jag tänkte på det du sa om artikel i RW! Eller har jag drömt att du sa det? :-)

  SvaraRadera
 20. Grattis till riktigt fin tid!

  SvaraRadera
 21. Kan bara instämma i hyllningskören... Bra jobbat i söndags, den där tiden kommer du kunna fila på hårt när du får fler millopp i benen och rutinen hur du kan lägga upp dom...

  SvaraRadera
 22. odda, tack!

  Swyzak, tack! Hoppas du har rätt! Löpning handlar ju mycket om skallen och jag kan definitivt våga mera, varför inte någon gång t ex börja köra järnet med 3km kvar för att verkligen uppleva hur det är att köra slut på sig...

  SvaraRadera
 23. Är en sån däringa tråkmåns som bara ställer mig kören och hejar på med "bra jobbat" :)

  SvaraRadera
 24. Hempa igen. Aha det ja! Det är på gång! Hoppas bara de tar in den också och att det inte är för sent till nästa nummer!

  Badgear, även tråkmånskommentarer uppskattas! Tack!

  SvaraRadera