onsdag 13 oktober 2010

Tävlingssäsongen övergår i njutlöpning


Jag var lite för hård mot mig själv i förra inlägget om Hässelbyloppet. Jag satte upp sub 42 minuter som mål på milen i januari eftersom sub40 fortfarande kändes långt borta. Många tyckte det var väl defensivt men ingen är gladare än jag att ni hade rätt och jag hade fel! I söndags klarade jag inte bara sub40 utan även sub39 och det känns otroligt kul!

Så här kan en säsong sammanfattas...

Det kommer en säsongssammanfattning mot slutet av året men jag kan inte annat än att vara otroligt nöjd med mina tävlingar och hela löparåret 2010 så här långt! Jag har fått vara skadefri i år igen och kunnat träna kontinuerligt. Den enda lilla plumpen i protokollet var förkylningen som stoppade mig från att springa Påsksmällen i våras. Jag har ändå sprungit fem tävlingar och satt personbästa vid varje tillfälle på alla distanser mellan 5km och marathon! Stockholm Marathon på 3:09:46 var såklart en höjdpunkt men mina båda halvmaror är jag också otroligt nöjd med. Från 1:32:15 som PB förra året till 1:26:50 nu.

Tummen upp - Löparglädje strax innan 30km på maran i juni!

Tävlingssäsongen är slut och många går in i en grundträningsperiod. I det uttrycket ligger ett fokus på nästa säsong men jag är inte där än. Jag vill njuta ett tag till av löparåret 2010 och väljer att fokusera på kravlös njutningslöpning resten av året. Få egen tid ute i den vackra hösten, känna mig frisk och stark och i samklang med mig själv och känna pulsen slå i takt med fotisättningarna i löparskor längs någon grusväg någonstans. Visst ska jag springa kvalitétspass och visst finns det några tider och pass kvar att förbättra i år men nu kommer lusten att vara min drivkraft.

Jag har uppnått samtliga tidsmål den här säsongen, tidsmål jag haft under en lång period och jag är långt ifrån redo att formulera nya mål för nästa säsong. Ni vet ju redan att jag inte ställer upp i Stockholm marathon 2011. Istället kommer fokus ligga på att utveckla snabbheten ytterligare. Visst vill jag springa milen igen, förhoppningsvis redan på Påsksmällen i Enhörna i vår och visst vill jag springa halvmara även nästa år, t ex Kungsholmen Runt och definitivt Stockholm halvmarathon. Telge Stadslopp lär det väl också bli om vi är hemma i augusti. Det känns just nu avlägset.

Jag började förresten min njutningslöpning med ett lunchpass idag. Först 8,5 fantastiska kilometer i 4:35-fart i en skog med hög klar luft och vackra färger. Efter 8,5km hade jag njutit färdigt för idag och avslutade med 400m backe och direkt på det 1km i 3:50-tempo. Någon måtta får det vara...

14 kommentarer:

 1. Jag skrattade när jag såg dina startlappar och medaljer! Var har du dem när du inte fotograferar dem med parkettgolvet som bakgrund?

  SvaraRadera
 2. Morgan, sagt av dig som ofta har medaljbilder på inlägget :)

  De ligger på köksbordet på bilden men i vanliga fall har jag en axelremsväska från "påsen" på Stockholm Marathon 2008 i en garderob och i den ligger medaljerna och nummerlapparna. På baksidan har jag skrivit resultaten från loppen. Nörd, vem jag?

  SvaraRadera
 3. Själv har jag slängt nummerlapparna, ångrar mig nästan nu när jag ser din samling :-)

  Kanske kör maran nästa år för att sedan 2012 försöka kunna hänga med i ditt tempo.

  SvaraRadera
 4. Gillar det där med att ha lusten för löpningen som drivkraft, det är ju det härligaste när man ger sig ut och känner så, lyckokänsla! Min tidigare paroll var att träning ska vara lustfyllt och belönas med rikligt med godis :-) fast det krävs lite mer än så har jag märkt. Otroligt skönt att ge sig ut i höstvädret nu iallafall!

  SvaraRadera
 5. Jo, det var därför jag skrattade, Staffan. Igenkännande.

  SvaraRadera
 6. Schysst lopp som går av stapeln nästa helg och som går till välgörenhet!
  www.aidsloppet.se

  Läs vad SvD skriver:
  http://blogg.svd.se/maratonbloggen?id=20904

  /susanna

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Thomas, lite nördigt är det ju att spara dem :)
  Du får fundera vidare på nästa säsong men med din fina utveckling i år har du alla möjligheter öppna. Just för maran dock är det en fördel om man uppskattar långpassen och du har ju tidigare skrivit att de inte är din favorit? Men visst, maran ihop 2012 låter lockade!!

  Erica, lusten att träna är bästa drivkraften, om det inte räcker får du väl bara öka mängden godis :-)

  Att komma till regelbunden träning har för mig gått i tre steg, 1. att göra träningen till en rutin, dvs att bestämma sig för det, 2. att bara göra det utan att fundera på det, inte tänka för mycket på varför i det här skedet 3. Till slut när det blivit en vana längtar man efter det. Fantastiskt att springa ute just nu!!

  Morgan, visst väl att det inte bara är jag som är lite nördig :-)

  Susanna, bra ändamål men min tävlingssäsong är definitivt över. Inte riktigt läge att tävla även nästa helg.

  SvaraRadera
 9. En riktigt bra summering av året helt klart. Nytt pers i varje tävling är IMPONERANDE! Många klappar på axeln är du värd. Givetvis passar jag på att önska lycka till inför löpåret 2011 :).

  SvaraRadera
 10. Vilket fantastikst år du har haft! Ser fram emot din analys om vad som gjort att du kunnat ta så stora steg - för jag tänkte kopiera det du gjort;)
  Njut av hösten!!!

  SvaraRadera
 11. Näe du har helt rätt. Har tidigare inte uppskattat långpassen men fick till ett par trevliga LP innan SHM så vem vet, jag kanske tom börjar uppskatta dem med tiden. Känns lockande att krydda nästa år med en mara-satsning förutom att bli snabbare på alla andra distanser. Sådär lagom utmanande :-)

  SvaraRadera
 12. John, tackar, fast tävlar man mera än jag blir det ju svårare att persa varje gång..

  Lena, får se om det blir någon djupanalys men jag tror mig ha hittat tröskelansträningen i år och tränat en del där, samt att jag faktiskt LÄRT mig springa intervallpass bättre i år och nog överlag haft lite bättre kvalité i träningen.

  Thomas, långpass kan absolut vara trevligt. Jag kan också uppskatta dem, det är mera tiden de tar som kan stressa mig ur familjesynpunkt, alternativt gå upp hiskeligt tidigt för att köra dem.

  SvaraRadera
 13. Godmorgon! Vad var det för roligt pass du körde igår? Snabba 400-ingar lät skoj, maxade du?

  SvaraRadera
 14. Hallå, det blev ett spontant och ostrukturerat banpass ihop med en kollega, kul men jag hade onsdagens pass med fartökning i benen men jag maxade så gott det gick!

  Inlägg kommer i eftermiddag

  SvaraRadera