söndag 31 oktober 2010

Vecko-och månadssummering

I helgen har brorsan med familj hälsat på, alltid lika kul! Jag hann också med ett pass på 9,3km km i lätt fart med 2km avslutande tröskelfart idag och kan summera veckan till drygt 33km på 3 ganska lätta distanspass med 5km löpning i tröskelfart eller snabbare. Vallade t ex runt kollegan 10km på 52:30 (5:15-fart) i fredags och han var själaglad efter det träningsperset för honom. Efter att jag avslutat själv med 2,5km i 3:51-tempo var jag nästan lika trött som han var efter tio i 5:15-fart :-)

Kan också summera oktober till 150km löpning och vara helt nöjd med det! Det är en mängd jag legat på sedan efter maran (150-143-150-141km juni-juli-augusti-september). Bäst i år kommer bli april-noteringen med 202km vilket inkluderade en vecka med 101km löpning då jag verkligen fokuserade på just löpningen inför maran och minst kilometer (141) blev det i September efter att vår dotter föddes.

Mindre än tio mil per månad vill jag inte gärna springa. Mer än tjugo mil på en månad har jag bara mäktat med en gång. På den här mängden mellan 10 och 20mil tror jag det ska gå att behålla den fina nivån jag uppnått i år genom att träna smart. Det blir ju ändå ganska mycket vila mellan passen vilket torde innebära att benen borde orka med en del kvalitét.

Får nog bli tröskelintervaller snart igen...börjar så smått längta efter lite strukturerade fartpass! Hoppas er helg varit bra!

9 kommentarer:

 1. Helgen var toppen bortsett för lite löpning :-)

  Börjar också längta efter tuffare träning, blir intressant att se hur mycket man tappat på t.ex 6*1000 efter tre-fyra lugnare veckor.

  SvaraRadera
 2. Ser fram emot att få läsa om dina mål. Jag är inte så säker på att vi tappat så mycket. Att upprätthålla är bra mycket enklare än att utvecklas/uppnå (i alla fall intalar jag mig det för tillfället ;)

  SvaraRadera
 3. Helgen har varit kanon! Dock kan jag bara hålla med hempa då löpningen endast nådde fem km. MEN, det gjordes i mitt första par FiveFingers vilket var en otroligt trevlig upplevelse!

  Kul att du har så mycket besökare på din blogg Staffan. Glöm inte att dela med dig :).

  Brukar nästan alltid tänka på hur grym du är när jag läser din blogg. Kan inte förstå hur du kan vara så effektiv med fem andra människor omkring dig som slåss om din närvaro.

  Hoppas du får en trevlig vecka!

  SvaraRadera
 4. Läste just i Björn Sunesons blogg (http://www.suneson.se/) om storheter som springer 700-800 mil om året. Ruggigt långt tycker jag och egentligen onödigt. jag tror som du att med lite kvalitet i passen når man bra resultat med betydligt mindre mängd.

  SvaraRadera
 5. John, det går alltid att hitta luckor, utmaningen är att hitta luckor som alla andra också uppfattar som luckor lämpliga för egen träning...just nu räddas jag mycket av lunchträning på jobbet. När man skjutsar något av barnen till träning är också ett bra tillfälle att träna.

  Oliver Sture, jag dömer ingen men den volymen löpning tycker jag endast verkar destruktiv och lite tvångsmässig och en orsak till dåliga relationer, om man nu har några sådana kvar vill säga, utanför löpningen...

  SvaraRadera
 6. Min helg har varit bra tack. Bra idé du kom med! Ska göra det när jag testat lite till. :-)

  SvaraRadera
 7. 15 mil är bra en "mellanmånad".

  Jag titta ibland på hur snittfarten var över månaden. Vilket tempo höll du över hela månaden i förhållande till en jämförbar månad tidigare (t.ex för okt 2009)?

  SvaraRadera
 8. Håller med om att 7-800 mil per år låter överdrivet - om man inte jobbpendlar med löparskorna och på så sätt får 10-15 mil i veckan "gratis". Men sannolikt sliter det mer än det ger?

  Konsten är flexibilitet och fantasi att hitta tiden för löpning som egentligen inte finns.

  Var så otroligt nöjd förra veckan när jag kom på att jag kunde springa hem från att ha lämnat bilen på service och sedan (genom att låta bilen övernatta på verkstaden fast den var klar dagen innan) också springa och hämta den. Löpningen var skön, men känslan av att ha hittat två tider som inte fanns var nästan bättre... det hjälpte mig att komma över att servicen kostade som 4 st(!) Garmin FR 305...

  SvaraRadera
 9. Lennart, 15 mil kommer nog alltid vara en bra månad för mig. De tre senaste åren med Stockholm marathon har jag haft mest volym på våren och mindre efter maran.

  Det där med snittfarten, bra tips, har jag inte tänkt på 4:44 mot 4:50 i oktober 2010/2009.

  Roger, transportlöpning är bra om man bara får ihop logistiken, blir inte så ofta för min del. Bil är dyrt men å andra sidan brukar jag tänka att löparskor också kostar ca 10kr/milen...

  SvaraRadera