fredag 8 oktober 2010

Taktik Hässelby och nervösa pre-race beteenden

Som den projektledare jag försöker bli på jobbet så har jag skissat på några scenarios (pluralform av scenario på svenska? Scenarier??) inför min första miltävling på söndag:

 • Best case: Jag öppnar första kilometern strax över 3:50-tempo och springer sedan så att mitt snitttempo är 3:50 min/km över 7-8 kilometer pekandes på en sluttid på 38:20. De två-tre sista kilometrarna orkar jag på något sätt öka och springa in 20 sekunder och på så sätt ta mig under 38 minuter! Tänk om det skulle hålla hela vägen...!!
 • Base case: Jag öppnar första kilometern strax över 3:50-tempo och springer sedan så att mitt snitttempo förblir ca 3:50 men kroknar lite efter 5-6km och snitt-farten hamnar mera sannolikt runt 3:55-4:00 istället de sista kilometrarna vilket gör att jag i alla fall tar mig under 39 minuter.
 • Worst case: här finns det många grader i helvetet och ett oändligt antal möjligheter för pessimisten. jag kommer inte ens till start p g a av SL och den mystiska lövhalkan, jag skadar mig och kommer inte ens i mål. Ett mera realistiskt worst case är dock att mitt s k pannben är för tunt och jag misslyckas med att pressa mig och tar mig varken sub 38,39, mitt PB på 39:25 eller ens sub40 minuter. Som formen har känts nu ett tag så skulle jag dock bli ganska förvånad om jag inte klarade sub40 på söndag.
På väg mot mål på Stockholm Marathon 2010. Samma ansiktsuttryck på upploppet på söndag förmodligen.

Någon form av taktik blir alltså att inte tokrusa i starten men sedan springa så att klockan visar ca 03:50 min/km vid första kilometern och sedan försöka hålla mig däromkring och förhoppningsvis även orka öka på slutet. Löpteknik blir också viktigare i högre hastighet och jag försöka fokusera på bra teknik för att spara energi och tid!

Efter 1500m-intervallerna i måndags har jag vilat tisdag-onsdag, igår ett lätt lunchpass om 7,5km löpband inkl 1km i 4-fart och 1km i 3:45-fart och fyra tvåhundringar i 4:15-fart och idag ett ännu lättare lunchpass om 5 km jogg inkl 3x150m stegringar till 3:45-3:30-fart. Imorgon blir det vila.

Morgondagen kommer i övrigt ägnas åt att vara allmänt stirrig och nervös, känna efter alldeles för mycket, inbilla mig att jag är mycket mera förkyld än vad jag faktiskt är och att fundera på vad jag ska ha på mig, förmodligen korta tights och T-shirt, eventuellt kompletterat med tunna fingervantar om det skulle vara kallt. Nu slut på lunchen och jobb resten av eftermiddagen och bloggtystnad innan det kommer en race-rapport söndag kväll eller måndag.


13 kommentarer:

 1. Håller tummarna för att ditt Best case scenario håller och att du sätter ett fint PB. Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Ahh, denna underbara pre-race-noja! Att inte kunna tänka på annat än om man ska öppna i 3:47 eller 3:54 burkar betyda att man är adekvat laddad mentalt (sen brukar väl den sortens noggranna planer gå åt pipan redan innan startskottet?)

  Lycka till, det kommer gå bra.

  (Jag DNS-ar pga viros, arbetsöverbelastning och allmän höstletargi)

  SvaraRadera
 3. Tror du gör rätt i att öppna första km på 3:50. Jag tror också att du har möjlighet på sub 38 om allt går riktigt bra.

  Lycka till nu Staffan! Gör det här till det bästa milloppet du har gjort. Skall följa upp ditt resultat.

  SvaraRadera
 4. Mina slantar sätts som jag skrivit tidigare på best case! Det kommer hålla hela vägen för dig! Och skulle det mot förmodan brista så har du iallafall spänt bågen och fått nyttiga erfarnheter inför kommande lopp.

  SvaraRadera
 5. Tack Odda!!

  Ulf, OK krya på dig, vi ses på en annan startlinje någon gång!

  Lennart, mitt bästa millopp kommer jag ju att göra eftersom jag faktiskt gör mitt livs första på söndag :)

  Hempa, hoppas verkligen du har rätt!! Vi ska persa båda två på söndag!!

  SvaraRadera
 6. Hej Staffan!
  Din bild från SM i somras såg så härlig ut att jag gjorde lika dant!

  SvaraRadera
 7. Lennart :-)
  Härligt, jag har några härliga bilder från maran, den till vänster här på bloggen från målgången är den allra bästa, känslan jag hade då några meter innan mållinjen kommer jag alltid att ha med mig!

  SvaraRadera
 8. Tycker också att det är härliga bilder. Bilderna är så starkt förknippade med just "känslan när bilden togs" också.

  Jag förstår precis vad du menar. Verkligen härliga bilder!!! De behövs nu när det börjar bli mörkt och kallt.

  SvaraRadera
 9. Kör hårt! Du håller hela vägen!

  SvaraRadera
 10. Hehe - pre-race-noja saknar jag helt denna gång. Hur det ska påverka återstår att se :-) Har dock en klar känsla av att just din pre-race-noja kommer ta dig ganska snabbt från start till mål imorrn :-) Sub 38 känns klart görbart! Känslan är 37.52 :-)

  SvaraRadera
 11. Grattis till en riktigt riktigt bra tid i Hässelby Staffan! Skönt att avsluta säsongen ett prydligt PB på ett riktigt 10km lopp. Nu kommer vintersäsongen gå lätt... :-)

  SvaraRadera
 12. Sub39 enligt bloggosfären! Inte är man förvånad, men helt klart är man imponerad!

  SvaraRadera
 13. magnus, kul att säga hej, sub38 var aldrig nära i söndags men jag är såklart nöjd med ett nytt personbästa och sub39!!

  Tobias, tackar! Ja, det känns fins och du hade rätt när du påstod att jag var väl försiktig som satte sub42 minuter på milen som mål för 2010...

  Lars, jodå 38:46 som sagt! Tack för det, det bästa var inte resultatet utan som en annan bloggare uttryckte det, att det INTE kändes som om det var mitt livs lopp!

  SvaraRadera