fredag 8 april 2011

Transportlöpning hem med blandade intryck

Sprang hem från jobbet i eftermiddag. Solen sken men det blåste så mycket att hörlurarna (Kent i IPoden idag) blåste ur öronen på mig.

Upjogg: 2,1km @ 4:45 min/km
snabbdistans: 5,0 km @ 4:00 min/km, 92% av maxpuls eller 186 bpm
"Nerjogg": 7km @ 4:26 min/km, 87% av maxpuls eller 177 bpm
Återhämtning: 1,2km @ 4:59 min/km

Benen var pigga och uppjoggen gick ganska snabbt. Bestämde mig sedan för att testa lite snabbdistans och första kilometern gick lätt på 3:53 men sedan fick jag slita för att hålla fyrafart. Slita så pass så att jag efter 3,5km var tvungen att ta en kort paus för att hämta andan. I slutet fick jag sedan pressa på för att klockan inte skulle gå över 20 minuter. Visst, det blåste grymt mycket motvind och det var lite backar och grusväg men helt klart är att det saknas uthållighet i högre fart och att det är en bra bit kvar till formen från förra säsongen.

Det jag tar med mig från dagens pass är istället "nerjoggen" på 7km i 4:26-fart som kändes lätt, väldigt lätt trots att jag sprang på 87% av maxpuls. Det var ett tag sedan nu som att springa i min marafart från förra året kändes så lätt! Avslutade sedan med en dryg kilometer "riktig nerjogg" i femfart innan jag nöjd klev innanför dörren hemma.

Nu helg och det var skönt att blåsa ur skallen med lite tuffare löpning idag trots att jag skrev i förra inlägget att lusten för lite tuffare löpning inte är så stor just nu. Vi har det bra i familjen och även om jobb och bostad är stora frågor är det just bara det, jobb och en bostad och det finns många bra av båda två.

6 kommentarer:

 1. Vet inte om man kan dra slutsatsen att tröskelfarten just nu ligger på 4:05-4:10 men lite snabbdistans på 7-9 km med målsättningen på 4-fart kanske kan vara något.

  Tror att du själv brukar rekommendera 3*3000 m intervaller. Det tror jag också på. Här kanske målet kan vara 3:50-3:55 fart per intervall. Kanske känns för långsamt....

  Ett par sådan pass så tror jag på ca 39 min på Påsksmällen :-)

  Jag tycker ändå att du fick till ett bra pass.

  MVH

  SvaraRadera
 2. Go'kväll Lennart :-)

  Att döma av känslan idag så finns inte sub40 på milen i kroppen just nu riktigt även om det var riktigt riktgt blåsigt idag.

  Men det är möjligt att jag kan komma dit med några långintervallpass, får nog sikta på att springa precis under fyrafart på 3x3km i så fall, 3:50 blir nog för snabbt i dagsläget.

  SvaraRadera
 3. Go´kväll Staffan :-).

  Förstår att du känner dig tveksam men prova de där långa intervallerna som du tänkte. Personligen tror jag att det kan vara bra att följa upp med ett snabbdistanspass några dagar senare.

  Jag tror att det kan fungera!!

  Nu är det dags för mig att säga God Natt :-).

  SvaraRadera
 4. Gomorron,
  Med 5 km i 4-fart på träning (med de förutsättningar du beskriver) tror jag du underskattar din kapacitet. Om jag ska spå "rätt" träningspass satsar jag som ni på snabbdistans 5-8 km och långa intervaller 4*2000 eller 3*3000.
  Tycker du verkar stark Staffan! Om jag springer Påsksmällen blir det troligtvis med din ryggtavla en bit längre fram i spåret :-)

  Förstår att det känns lite tungt på jobbet emellanåt utifrån det du berättat, när man dessutom har fyra barn varav något sover knackigt så vet jag ingen som inte skulle påverkas lite negativt.

  SvaraRadera
 5. Lennart, tack, ska testa ett par längre intervallpass för att slipa på milformen, snabbdistans tycker jag är svårt, kör nästan alltid för hårt, som igår...

  SvaraRadera
 6. Jag vet inte Thomas, känslan igår var inte alls som jag ville ha den och jag tror nog att du springer ifrån mig om du startar i Påsksmällen, det känns som du utvecklats otroligt medans jag nog förmodligen försämrats något sedan i höstas, kanske p g a att mängden sjunkit en del.

  Ska köra några långintervaller nu innan Påsksmällen, kanske testa 3x3km, har aldrig kört det tidigare.

  Jo, det är lite tungt just nu när både jag och L upplever våra jobb som trista och som energitjuvar.

  SvaraRadera