tisdag 12 april 2011

3x3km långintervall - överraskande bra

Skärmdump från Jogg.se
Överraskade mig själv på ett bra långintervallpass idag! Fredagens fem kilometer i fyrafart, låt vara i motvind av kulingstyrka, gav inte den känsla jag ville ha och jag blev lite revansch-sugen. Samtidigt var inte energi-nivån den allra bästa idag (ursäkta att jag tjatar om det) så jag velade mellan lugn distans och mitt tänkta upplägg på 3x3km tröskelintervaller med 2 min gåvila.

Bestämde mig ändå för att testa en fartökning och eftersom första repetitonen kändes så stabil och kontrollerad bestämde jag mig för en repetition till. Den gick också bra och när jag plockade fram mitt mantra Snabb-Stark-Lätt kom jag upp i löpsteget och kände mig stark och duktig när jag susade förbi några "joggare" :-). Den sista repetitionen genomfördes också utan besvär, även om jag var trött i slutet när jag ökade farten men genom att fokusera på andningen istället för på mina trötta ben så var jag plötsligt klar även med sista intervallen.

Alla tre repetitioner genomfördes i väldigt jämn fart, strax över fyraminutersfart i början för att sedan gå lite fortare på andra halvan.  Avslutade sedan med skön nerjogg på ganska stela ben. Förhållandena idag var perfekta, lite mulet, vindstilla och asfalt rensopad från grus.

Jag tar med mig känslan från passet idag och med ytterligare något sådant här pass i benen ska det nog gå att springa en mil under 40 minuter även i vår även om jag just nu är en bit ifrån att kunna hota mitt personbästa på 38:46 från Hässelby i höstas.

14 kommentarer:

 1. Det låter som en grymt pass, både vad gäller energi och väderförhållande! Och man skall aldrig säga aldrig, det kan mycket väl hända att du slår ditt pers i vår bara för att du tänker att du inte kommer göra det. Glöm inte vem som sa det först ;)

  SvaraRadera
 2. Härligt pass! Och du kommer med all säkerhet kunna matcha din miltid från förra året SNART!
  Således instämmer jag med föregående talare (Karin) :-)

  SvaraRadera
 3. Bra jobbat, långa intervaller ger nog en hel del.
  har funderat på att byta ut ett av mina söndagslånpass till låååånga intervaller. 4x5000m eller något liknande. Det svåra är ju att lägga sig på ett lagom tempo från början.

  SvaraRadera
 4. Shit alltså, grymt pass! Undra när (inte om, utan när..) jag ska bli så snabb... :)

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Tror du tänker helt rätt när du funderar på ett par såna här pass till (innan Påsksmällen förmodar jag).

  Du kanske kan prova en snabbdistans på 6-8 km på fredag och se hur den känns.

  MVH

  SvaraRadera
 6. Tror du gör helt rätt i att gå på känslan för dagen. Finns ingen anledning att lägga in ännu mer press i livet. Snyggt pass!

  SvaraRadera
 7. Bara att njuta av känslan. För övrigt ett grymt pass som måste provas.

  SvaraRadera
 8. Karin, jo, det var ett bra pass på alla sätt och det gav självförtroende! Jag ska aldrig säga aldrig men det är nog en bit kvar till 38:46 just nu.

  Eva, tack, vi får se, den 25 april får vi svaret, under 40min ska det väl kunna bli ändå.

  Olov, jag tror också mycket på långa intervaller för att bygga farttålighet, korta är bra och kul för löptekniken och för att känna på överfart. 4x5000 låter tufft och som du skriver, lite svårt att hitta rätt fart men kanske 10 sek/min snabbare än tänkt marafart vore väl bra.

  Madeleine, det är bara en tidsfråga!

  Lennart, precis Påsksmällen blir det annandag påsk, det blir antingen repris eller snabbdistans på söndag.

  Ingmarie, helt rätt! Tack!

  Odda, precis, tack!

  SvaraRadera
 9. Förstår inte heller varför du inte ska kunna hota ditt personbästa. De långa intervallerna ser mycket lovande ut.

  Tycker det är svårt att ta göra de långa intervallerna själv. Där behöver jag backning.

  SvaraRadera
 10. Nu har lagt in 3 x 3 km intervaller på fredag i nästa vecka i min kalender :)
  Blev inspirerad av ditt inlägg.

  SvaraRadera
 11. Tack Mikael, och roligt att kunna inspirera! Det handlar ju om att hitta rätt intensitet, jag gillar de lite längre intervallerna och har nog svårare då att köra riktigt korta intervaller i ett tufft tempo helt själv.

  SvaraRadera
 12. Ett av mina favoritpass helt klart sedan du tipsade mig, man känner hur uthålligheten tränas på bara ett pass, helt underbart! Men du är rejält mycket snabbare än vad jag är.. ;) Lycka till med milen, du verkar vara i fantastisk form! / Amanda

  SvaraRadera
 13. Himla snyggt pass, grymt bra fart och inspirerande läsning! Långa intervaller och tempopass är melodin för att blo bättre på 10K.

  Tack för att du bidragit till att få min motivation på plats igen!

  SvaraRadera
 14. Amanda, tackar! Vad kul att du gillar det här passet och jag håller med dig, det ger bra självförtroende när man fixar så här långa intervaller. Ang formen så har den känts sådär ganska länge men nu igen finns det hopp igen :)

  Thomas, tack! Håller med dig och gillar verkligen de här lite längre intervallerna, men är sämre på snabbdistans, kör alltid för hårt och orkar inte riktigt. Ska nog testa på söndag igen!

  SvaraRadera