torsdag 14 april 2011

"Det blir alltid som man tänkt sig"

Jag var på ett stimulerande föredrag på jobbet i veckan, ni vet ett sånt där föredrag där man får höra ganska enkla, självklara saker men ändå går inspirerad därifrån. Som alltid så blir jag också alltid imponerad och inspirerad av duktiga talare med en högt utvecklad förmåga att förmedla sin kunskap/information/inspiration.

Talaren var Olof Röhlander mental tränare och utnämnd till årets talare 2009 av Talarforum. Titeln på föredraget var ”Det blir alltid som man tänkt sig” vilket kan te sig bakvänt men det krävs inte så mycket tankeverksamhet för att inse att precis så är det ju!

Vi fick med oss en del take-home messages som också är direkt tillämpbara på löpning och löpträning:

1. Anta nya utmaningar! Problem kan ses som ett sätt att växa. Utan problem, hinder och utmaningar växer vi inte. Träna på att se fram emot utmaningar eftersom det kommer att göra dig mentalt starkare. Hoppas inte på att du får ett lätt och bekväm dag, hoppas istället att du stöter på något som får dig att utvecklas som människa. Detta kallas störningsträning. (Tillämpning på löpningen: prova nya distanser, sätt ett utmanade tidsmål på ett lopp och jobba mentalt när det blir jobbigt under loppet så får du mental styrka och får lättare att klara målet).

2. Påminn dig om allt du tidigare lyckats med! Tänk tillbaka på utmaningar du haft och som du klarat av (den där tuffa maran, den där loppet där du persade…). Just när du upplevde dem kanske du kände att du aldrig skulle klara det, nu efteråt har du klarat både det och mycket annat.

3. Börja med det du kan och öka svårighetsgraden! Har du en tuff uppgift/dag framför dig, börja med något enkelt så kommer du igång, självförtroendet växer och du kan ge dig på de tuffare uppgifterna (känns det tufft att springa det där kvalitétspasset eller gå ut i en tävlingsfart som innebär pers på milen, ta det lugnare i början och växla sedan upp när du känner dig tryggare i farten).

4. Vänta inte på inspiration! Det är genom att börja oavsett inre motstånd som gör att känslan sedan kommer. Har du föresatt att göra någonting, gör det oavsett hur det känns innan. Varje gång du gör det du sagt/bestämt ökar ditt självförtroende och din mentala styrka. (Behövs väl ingen närmare precisering här för er som bedrivit löpträning under hela den evighetslånga vintern...)

5. Hitta fördelar! Det går att hitta en mening i det som sker. Fråga dig ”Vad finns det för positivt med det här?” som ett sätt och infallsvinkel att hitta positiva aspekter i det som händer. Vad som än händer idag så se det som träning i att hitta dolda fördelar även i det som andra upplever som odelat negativt. (Lär dig av dina misslyckanden när du tvingas bryta ett lopp eller springer på en långt sämre tid än du tänkt, när du skadar dig, när du trots din flitiga träning inte gör att du utvecklas o s v...)

Tio grundprinciper för mental styrka

 Rätt attityd är viktigare än rätt resurser

 Omöjligt är inte ett faktum – det är en åsikt

 Det finns inga misslyckanden – bara feedback

 Ingen kan göra mig svag, ledsen eller irriterad utan min egen tillåtelse

 Hellre försöka och göra misstag än att inte våga alls

 Varje dag ovan jord är en bra dag

 Höga mål ger energi och kraft i livet

 Vad som än händer i framtiden kommer jag klara av det

 Jag kan skapa och påverka min egen framtid

 Jag litar på mig själv och gör mitt bästa utifrån de resurser jag har tillgängliga.

Good Stuff, eller hur? I löpningen och i livet!

Idag och imorgon är jag föräldraledig så idag blev det 7km med joggingvagnen i 4:45-fart i härligt soligt väder  vilket innebar premiär för korta tights, yeah! Medans lilltjejen sov avslutade jag med fyra korta intervaller på ca 175m i princip utan vila, i fart strax över 3 min/km och det gjorde mig rejält trött. Resten av veckan kommer förhoppningsvis att innehålla ytterligare ett joggingvagnspass på lördag följt av ett kvalitetspass på söndag, antingen en repris av tisdagens långa 3x3km eller snabbdistans.

15 kommentarer:

 1. Kul när man vänder på uttryck sådär:)

  SvaraRadera
 2. Allt handlar ju faktiskt omm hur man ser på saker. Den lätta vägen är att se det negativt. Fast den roliga vägen är att se det positivt!

  SvaraRadera
 3. Kanonbra mentala tips. Inställningen avgör mer eller mindre det mesta här i livet.

  Noterar en väldigt regelbunden träning från din sida, det lär bli snabb snabbare staffan på påsksmällen på annandagen :-)

  SvaraRadera
 4. Hej Staffan! Väldigt bra, det är bra att påminna sig med jämna mellanrum. Jag lärde mig på en kurs för några veckor sedan att man ska tänka YES vid misslyckanden, för YES nu kan jag lära mig något! Fungerar faktiskt väldigt bra, gäller bara att komma ihåg det där YES! Imorse när vi vaknade för sent missade jag det helt :-) Men alltså inga misslyckande bara feedback!

  SvaraRadera
 5. Vilka bra tips, tack för att du delar med dig!

  SvaraRadera
 6. Hej Staffan!
  "Rätt attityd är viktigare än rätt resurser" är så sant. Det har jag ofta tänkt på.

  "Höga mål ger energi och kraft i livet" hade jag inte hört förut. Den var bra! Jag tolkar det som att våra mål inte ska vara så "lagom" :-)

  MVH

  SvaraRadera
 7. Johan, håller med!

  Anna, visst är det så!

  Absolut Thomas! Träningen har känts bra ett tag nu så jag hoppas du har rätt.

  Erica, kul att du gillade det. Vi är ju tyvärr alltid så rädda för att misslyckas så det är en utmaning att tänka tvärtom.

  Johanna, varsågod!

  Lennart, precis, sikta mot stjärnorna så når du högre än någonsin tidigare, ungefär så

  Sara, tack!

  SvaraRadera
 8. Bra att bli påmind om såna saker ibland! Tack för inlägget!

  SvaraRadera
 9. Verkligen good stuff! Men egentligen enkelt och självklart som du också skriver. Ska verkligen försöka lyssna på honom om jag får tillfälle! Tack för tips och för att du delade med mig.

  SvaraRadera
 10. Rosa Milton, eller hur? Var så god!

  Ingmarie, ja han var duktig även om det mesta han sa var självklarheter som sagt men detektiv är nyttigt att bli påmind. Lycka till imorgon, jag ser inte riktigt bansträckningen framför mig men minns väl backen upp till slottet efter mina fem år i Uppsala...

  SvaraRadera
 11. Vad roligt att du fick lyssna på Olof Staffan! Kan nämna att han gick i samma högstadieskola som jag och spelade badminton i samma klubb :)Han blev sedan en väldigt duktig pingislirare, men det kanske han nämnde?

  SvaraRadera
 12. Vilket sammanträffande Thomas! Ja, han pratade en hel del om pingisen och om hur han inte kunde hantera kraven och att det var det började med den mentala träningen.

  SvaraRadera
 13. Gillar "Omöjligt är inte ett faktum – det är en åsikt". Den tar jag med mig.
  /Mathias

  SvaraRadera
 14. Mathias, den är bra att ha i bakfickan och plocka fram ibland!

  SvaraRadera