fredag 29 april 2011

Siffra från gårdagens lunchlöp: 207 (bpm)

Igår lunchpass igen. Ihop med David sprangs det progressivt i Lina-skogen i Södertälje från 4:30-fart ner till 4:17-tempo, totalt 11km @ 4:23 min/km och det kändes lätt och fint i princip hela vägen. Den sista kilometern precis efter en tuff backe sprang jag ensam och tryckte på lite extra och den gick på 3:40, visst blev jag duktigt trött men jag sprang inte på max.

När jag kollade pulsklockan efter passet blev jag dubbelt förvånad. Snittpulsen var 170 bpm och det är lågt för mig för så här pass snabb löpning. Hempa, visst skrev du att måndagens kuperade sub40-mil var formframkallande? Ännu mera förvånad blev jag dock över att maxpulsen varit 207 bpm!


Jag har testat fram min maxpuls två gånger genom tuff progressiv löpning som avslutats med löpning i högsta möjliga fart/ansträngning i lång backe vilket resulterade i utmattning, spykänslor och en maxpuls på 203 bpm båda gångerna. Visserligen är det säkert ett och ett halvt år sedan men jag har sedan dess haft svårt att komma upp över 200 även på pass när jag pressat mig riktigt hårt, bara på något enstaka löpbandspass med intervaller i lutning har jag kommit i närheten.

När jag såg pulskurvan i Garmin Connect på kvällen insåg jag att 207 var ett felvärde eftersom det registrerades under första halvan av passen där ansträngningen inte var så hög och där det dessutom gick utför. Lite konstigt är det för jag har aldrig tidigare upplevt att min Garmin 305 visat konstiga värden till följd av statisk elektricitet eller störningar, när jag använde Polar var detta ständigt förekommande. När jag sprang snabbare i slutet låg pulsen omkring 190 bpm vilket den brukar göra i milfart. Därför betraktar jag även i fortsättningen 203 som min maxpuls även om det inte spelar så stor roll om den är 203 eller 207.

Nu helg och ett halvlångt transportlöpningspass imorgon eftermiddag och jag kommer att kunna bokföra drygt160km löpning i april. Om ni inte kan vara utan mina texter under helgen ;) så rekommenderar jag mitt läsarbidrag från Påsksmällen som ligger ute på Jogg.se.

Trevlig helg!!

Starten på Påsksmällen. Foto: Deca Text&Bild / Thomas Windestam.
Undertecknad syns till höger långt bak i grön tröja. Segrarna i herr-och damklass
med 1 och 134 på nummerlapparna

5 kommentarer:

 1. Tack för bra artikel på jogg.se
  Och det där med pulsen är lite knäppt. När jag sprang Lidingö 15k 2007 larmade min Polar HELA loppet då registrerade att jag var över maxpuls hela tiden (över 205). Felvärde för vem orkar 15 km på maxpuls?! Inte jag i alla fall...
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Har samma erfarenheter av Polar. Märkligt hög puls ibland. Störningar? Med Garmin har det ännu inte klickat.
  Ha en bra Valborg!

  SvaraRadera
 3. Jo jag skrev att miltävlingen var formhöjande, och det verkar ju glädjande nog stämma :-)
  4:23-fart över 11 km i skog med lätt känsla och låg puls... Nog inte bara jag som är lite avis på din glödheta dagsform!
  Har inte läst artikeln än men jag tackar på förhand för givande läsning att se fram emot. På tal om läsning måste jag köpa den där boken du fått.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Puls och Garmin glömde jag. Min klocka har fått spel sista veckan. Märkligt att den helt plötsligt börjar visa helt ologiska siffror. Hade t ex 175 bpm på dagens uppvärmning och 210 i maxpuls någon kilometer senare...

  SvaraRadera
 5. Eva, vassego :-)Nej 15km på maxpuls fungerar nog inte för någon. Polar hade jag mycket besvär med, Garmin har hittills aldrig krånglat, förrän nu då!

  Mathias, Tack detsamma, så här i efterskottt...Min Polar visade oftast orimligt låga värden, t ex bredvid järnvägsledningar etc och var också känslig för om ytorna på bandet inte var tillräckligt blöta.

  Thomas, Du verkar ju vara i rätt hygglig form själv! Testa en ordentlig djuprengöring av bandet, det har jag precis gjort, så får vi se om det hjälper!

  SvaraRadera