onsdag 19 oktober 2011

Att springa för en löparklubb

Jag har tagit det lugnt i veckan men igår kväll blev det en väldigt lugn och kort återhämtningjogg när regnet väl hade upphört vid niotiden, 5km i femfart och pulsen gick inte upp över 150 vilket är väldigt lågt och fint för mig. Idag eller imorgon blir det också en sväng med joggingvagnen.

Jag representerar min arbetsgivares idrottsförening när jag tävlar av den enda anledningen att jobbet betalar startavgifter i olika lopp upp till 800kr/år. Med tiden har tanken på att istället gå med i en löparklubb vuxit sig starkare. Främst för att ibland kunna diskutera träning med andra men också av det fåfänga skälet att det vore roligare att springa tävlingar i ett klubblinne.

Det naturliga valet för mig rent geografiskt är Enhörna IF med kansli och sin "Friluftsgård" ca en mil från där jag bor. Jag har varit i kontakt med dem och fått svaret att de absolut tar emot löpare på min nivå. Tydligen kostar det 600kr/år (huvudsektion och löparsektion) och de skulle bjuda in mig till ett informationsmöte men trots påminnelser har nu datumet passerat och det är trist att behöva "tjata" sig in.

Jag har svårt att träna på bestämda tider och gissningsvis skulle jag ganska sällan komma iväg på gemensamma träningspass med klubben och att söka medlemsskap ännu längre bort, t ex i någon av Stockholmsklubbarna verkar lite meningslöst eftersom jag då helt skulle gå miste om chansen att träna med klubbkamrater och enbart skulle få betala medlemsavgiften för att få ta på mig klubblinnet några gånger per år.

Att jobbet betalar 800kr/år är rätt bra, är det värt att sumpa det och istället betala 600kr/år eller mer bara för att få ta på sig ett klubblinne då och då? Hur resonerar ni läsare kring det här? Jag vet ju att flera av er är klubbanslutna utan att för den skull verka träna så mycket med er klubb?

11 kommentarer:

 1. En annan fördel med att vara med i en klubb är ju att man kan få hjälp med att lägga upp sin träning i form av tips/råd och träningsprogram, om man nu behöver det. Själv skulle jag gärna träna mer gemensamt om tid fanns (nu gör det inte det tyvärr) för det var så vi tränade när jag var ung, och det var väldigt givande på olika sätt.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker största utbytet av en klubb är den gemensamma träningen. Det är roligare och ger lite variation till den egna träningen. När det gäller inspiration och idéer till träningsupplägg tycker jag att jag hittar det minst lika bra genom tex jogg.se och olika bloggar.
  Här hemma har vi fått till ett upplägg så att jag en gång i veckan kan träna med min klubb. Kanske det är möjligt i ert pussel också? Övrig träning sker antingen tidig morgon eller sen kväll för min del. Min erfarenhet är också att klubbarna inte är särskilt uppsökande i sin verksamhet, vill man vara med får man se till att slå sig in.

  SvaraRadera
 3. Att gå med i en klubb gav mig så mycket mer än jag någonsin kunde tro. Utöver nya vänner så gav dom träningsprogrammen jag har fått under alla dom resultaten jag gjort under de senaste åren. Jag är tämligen säker på att jag inte hade nått dom utan den feedback och hjälp jag får från klubben. Sedan åker jag upp sporadiskt och träna med klubben i Sthlm och när man väl gör det så ger det jävligt mycket, ffa psykisk energi att orka mata på solopass hemma... Så i min bok är det inget att snacka om!

  SvaraRadera
 4. Numer passar klubbens träningstider mig uruselt, det var annars höjdpunkten i mitt medlemskap. Den sociala biten. Träningsupplägg och annat har klubbmedlemskapet däremot inte gett i mitt fall.
  Löparstassen i ULK är rent ful och inte mycket att skryta med, men ändå känns det lite roligt att springa i klubbkläder. Så jo, det är nog ändå fåfängan som får mig att stanna kvar som medlem. Samt det faktum att det bara kostar 250 pix per år. Och att klubbfesterna är superskoj!
  Kommer du inte att ha tis att träna med klubben? Välj den med snyggast löplinne! :-)

  SvaraRadera
 5. Trodde nog du skulle kommentera det här inlägget Magnus! Visst är det så men frågan är bara om alla klubbar jobbar så på individnivå om man befinner sig på motionärsnivå?

  Magnus S, en fix kväll i veckan låter sig inte göras så min fru ganska ofta jobbar sent och barnen har en hel del aktiviteter tyvärr.

  Låter bra Swyzak!

  Bureborn, ha ha bra strategi, snyggast klubblinne får det blir :) 250kr var det dessutom inte mycket!

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Nej, det kanske inte är så om man inte är ungdom/elit, men man kan ju alltid fråga!

  SvaraRadera
 8. Jag springer i princip aldrig med klubben en det ÄR kul med klubbdräkt, gemensamma stafetter, träffar och att ha en "tillhörighet". betalar de anm. avgifterna åt dig?

  SvaraRadera
 9. Ja, ett individuellt val. Som det verkar kan det vara svart att fa till traningen med klubben med det geografiska laget, och om det mest lockar for att fa ett klubblinne att tavla i sa later det som ett ratt dyrt linne:). Men jag forstar resonemanget. Att jobbet sponsrar tavlingarna tycker jag later kanon! (Tavlar du typ 6 ganger om aret a' 800:- sa sparar du in ratt manga linnen dar!!). Nej, kor pa jobbets spronsring istallet!! Dessutom ar det alltid grymt imponerande att se nagon prestera bra tider, som du, TROTS att man inte tillhor nagon klubb - det inger liksom mer respekt. Nej, Staffan, kor pa dina egna snygga linnen istallet. Som Bureborn sa, ratt manga klubblinnen ar gymt fula anda :) Dessutom tror jag din arbetsgivare kan vara ratt stolt over att ha en bra representant i sanahar sammanhang.

  SvaraRadera
 10. Jag tror nog att du skulle gynnas av att gå med i Enhörna och prova på under hösten och vintern. Att komma ut och träffa andra dedikerade löpare och dels få lite omklädningsrumssnack och även ett utmanande pass med andra ger en annan dimension till löpningen än de passen man kör själv. Jag tror nog även att det skulle kunna ha viss positiv effekt på humöret (ref dotterns läggrutiner i senare post)

  Livspysslet är självklart utmanande, men kanske skulle det kunna gå att t.ex ett pass varannan vecka med Enhörna kunde prioriteras bland de andra i familjen, så att du får komma ut lite och ha "vuxentid" även under föräldraledigheten.

  //Tom

  SvaraRadera
 11. Ingmarie, nej det skulle inte Enhörna göra, jag är inte tillräckligt bra för det tror jag.

  Petra, det där är ju också ett bra tänk men jobbet sponsrar med totalt 800kr per år, dvs ungefär avgiften för maran i Stockholm eller flera småtävlingar, inte flera lopp a' 800 kr...

  Jag tror du har rätt Tom men med tanke på att min fru ofta jobbar både sent och en del helger så blir eventuella klubbträningar oregelbundna och en fast tid skulle inte funka.

  SvaraRadera