tisdag 25 oktober 2011

Fartlek och bildbevis Lina!

Jag hade egentligen inte tänkt springa igår men min fru var ledig och vi fick massor gjort under dagen och när hon sedan hoppade över sitt träningspass för att hon kände sig förkyld medans jag kände mig väldigt pigg och löpsugen så stack jag ut en sväng.

Den löjligt goda formen efter Hässelby håller i sig helt klart! Jag körde ett pass jag själv hittat på, min s k "Femtonstege" där man utan att springa och tokstirra på klockan hela tiden ska försöka höja farten med 15 sekunder varje kilometer och gå från lugnt tempo till ganska snabbt. Tanken är att försöka lära sig hitta olika farter utan hjälp av klockan.

Började med några kilometers uppjogg men min tänkta utgångsfart på 4:45 min/km var för långsam den här kvällen så "uppjoggen" blev tre km i ca 4:35-fart som kändes nästan som promenad. Sedan skulle jag alltså öka enligt 4:30-4:15-4:00-3:45 min/km och jag måste säga att jag lyckades ganska bra, 4:28-4:14-4:01-3:46 min/km utan att som sagt springa och tokstirra på klockan hela tiden och känslan var riktigt lätt hela vägen, totalt 10km @ 4:25 min/km.

Slutligen Lina, jodå, helt seriöst springer jag fortfarande i kortbyxor :)Igår kväll visade termometern fem grader när jag stack ut och visst var det lite kyligt de första minutrarna men sedan kändes det bra. Jag hoppas kunna fortsätta med korta byxor några veckor till! Jag fick väl lite undrande blickar från dem jag mötte! Löpträningen har väl gett mig mera välsvarvade benmuskler men det kvar nog knappast därför de tittade på mina bara ben igår kväll!

8 kommentarer:

 1. Imponerande med din fartkänsla, Staffan, ska bli intressant att prova själv.

  Även här i Stockholm funkar det med shorts fortfarande, även om skolpersonalen tittade lite konstigt när jag hämtade barnen i shorts igår...

  SvaraRadera
 2. Hej Staffan. Bra att du har reflexväst!

  "Tanken är att försöka lära sig hitta olika farter utan hjälp av klockan"

  Det där skulle jag behöva lära mig :-). Inte helt lätt.

  SvaraRadera
 3. Nöjde mig med trekvartsbyxor igår.
  Vilan har fått fart på benen. Tanken är inte alls att springa fort för tillfället men det det är svårt att låta bli :)

  Din halvmaratid står sig ytterligare ett tag.
  Har fått min tid bekräftad till 1.24.00 från Göteborgs halvmarathon för två veckor sen.
  De kikade på min fil från Garmin och såg att den missat tid vid en viadukt ...

  Men 10 km är jag fortfarande lite före dig ;)

  Har du mer tävlingar framför dig eller är det bara grundträning nu?

  SvaraRadera
 4. Tack Tom, ja igår fanns den där, dock är inte alltid lika lätt att hitt farten! Ha ha, ja visst får man en del blickar när man kommer där löparklädd :)

  Johan, jodå, jag har en med dragkedja som sitter bra, den förra jag hade med kardborreband i sidan satt helt värdelöst och den gillade jag inte.

  Vissa dagar finns fartkänslan där, ibland är det svårare.

  Mikael, jag känner till känslan!

  1:24:00 är ju kanonbra men visst förstår jag att det känns lite surt att arrangörerna missade med tidtagningen! Nu är det bara träning som gäller framöver, har ingen tävlings alls planerad just nu och funderar närmast på Stockholm marathon eller inte 2012.

  SvaraRadera
 5. Det var min klocka som inte hängde med när vi sprang under en bro. Förstod aldrig riktigt varför (inte så haj på det tekniska). De förklarade det med "Troligen kan de felande 24 sekunderna härledas till passagen under Söderleden. Se bifogad bild.
  När man tittar i Excel-filen från loggen så är det ett hopp på 13 sekunder på vägen ut och och ett hopp på 11 sekunder på vägen tillbaka.
  Brorsan tror att det beror på att klockan är inställd på autolap och att den inte räknat med tiden när signalen bröts två gånger.
  Kan det varit så att du har "autopaus" påslaget på klockan så att den slog till när signalen bröts?"

  SvaraRadera
 6. Det är inte funktionen autolap utan funktionen autopaus som är aktiverad, tanken med den är att klockan stannar när man själv stannar och när klockan tappar GPS-kontakten som t ex under en bro så pausas även tidtagningen eftersom klockan då tolkar det som om du stannat. Jag har avaktiverat den funktionen efter Stockholm Marathon då samma sak hände mig.

  Med funktionen avaktiverat så fungerar tidtagningen även om GPS-signalen försvinner.

  SvaraRadera
 7. Tack Staffan. Ska ordna det redan idag.
  Vad tror du problemet ligger i med att min klocka inte hänger med riktigt på bana?
  Min kompis klocka funkar som sagt jättebra. Diffar endast på 2-4 meter medan min diffar 40-50 m. Sen när vi springer ut på landsväg igen så är våra klockar lika igen.

  SvaraRadera
 8. Har ingen bra förklaring till det Mikael, klockan borde ju mäta lika fel mot din kompis klocka varje gång. Kolla Inställningar-Allmänt-Dataregistrering om klockan är inställd på "Smart recording" (den vanligaste inställningen som sparar batteri) eller "varje sekund" som gör att den tar emot GPS-signal varje sekund vilket ger mera exakt mätning men kostar mera batteri.

  SvaraRadera