tisdag 18 oktober 2011

New York Marathon ändrar kvaltiderna

Så här ett par dagar efter Hässelby känner jag mig rätt nöjd, att göra under 38 minuter på milen när jag inte har en speciellt bra dag och inte tycker jag förmår få ut all min kapacitet är ändå ganska bra och ett tecken på att jag fortsätter utvecklas! Tack för alla kommentarer, bloggmotivationen är hög just nu och även om jag nu förmodligen går in i en period med lite mindre spännande träningspass har jag ändå en hel del saker jag vill skriva om här på bloggen. 

Från och med 2013 blir det t ex betydligt tuffare att kvala in till ING New York City Marathon på tid och få en så kallad guaranteed entry. Enkelt uttryckt så minskar de nu tiderna till 75% av de gamla, den här bilden visar vad som tidigare krävts och nu kommer att krävas för män och kvinnor på marathon eller halvmarathon för att kvala in från 2013:

Mera information här.
Jag har aldrig haft maran i New York som ett mål men vill gärna springa den någon gång då alla säger att det är en fantastisk upplevelse och jag heller aldrig varit i det Stora Äpplet. Med de gamla tiderna kändes det helt lugnt att springa en halvmara under 1:30 som fyrtioåring vilket jag blir i december och därmed kvala in. Nu ändras den tiden alltså till sub1:23, den tid som hittills gällt innan man fyllt fyrtio och en tid som jag alltså var 32 sekunder ifrån att klara på halvmaran i Stockholm i september. Morgan säger att de ibland bjuder på några sekunder om jag skulle vara intresserad av att springa redan 2012 men jag har som sagt ingen brådska utan kan istället se de nya reglerna som en morot till att försöka kapa ytterligare 32 sekunder på halvmaran.

9 kommentarer:

 1. Morot för mig att gå under 1.30 på halvan då (är ju redan ett mål för mig). 3.10 på maran känns inte som jag kommer att vara redo för nästa år, men man vet aldrig.

  SvaraRadera
 2. Jag är och har heller aldrig varit i närheten av de där tiderna! Men NYC maran har jag sprungit och den ÄR så himla kul att springa. I slutet när jag var som tröttast så kändes det som jag lyftes fram av alla som stod i Central Park och tjoade ock skrek för fulla muggar om att jag, JAG, såg bra ut, typ "looking good...you're almost there". Då går man inte. Då kämpar man!

  Grattis till den fina tiden på milen!

  SvaraRadera
 3. Fixade ju 1:23 inför nästa år men kommer inte kunna ställa upp. Bara att höja målsättningarna och jaga 1:19! Kul med en morot!!! :)

  SvaraRadera
 4. Och jag skulle vara tvungen att klara sub3 på maran eller sub1.27 på halvan. Ser det nästan som mer troligt att klara halvan på den tiden än helan... Är dock mycket besviken för jag hade den förra kvaltiden inom räckhåll och hade kanske tänkt ge den ett försök nästa år, men det blir för sent (såvida det inte sker i januari).

  Försökte annars kommentera igår också, men jag tror den försvann. Ville bara säga hur imponerad jag är av sub38 på milen en dag då du inte är på topp!

  SvaraRadera
 5. Jag hade också tänkt skriva något om de skärpta kraven, men jag är ju inte snabb på tangenterna (heller). Eller så är det kanske för att nyheten gjorde mig så bedrövad.

  När Boston skärpte sina kvaltider så tog man också bort de 59 ”bonussekunderna” man tidigare bjussat på. Efter att ha läst om de skärpta kraven till New York tror jag inte längre att man kan räkna med en generös bedömning av överflödiga sekunder.

  Men får du tillfälle att kapa en dryg halvminut redan under december eller januari så att du kan springa 2012?

  SvaraRadera
 6. Oj! Vilken tur att jag ska springa redan i år. Har visserligen klarat den nya gränsen också (för 46-åriga tanter) men det var ju på håret med mina 3.20.44 och jag undrar om jag grejar det igen.

  Stod det något om vaför? För många som kvalar in kanske?

  SvaraRadera
 7. Vilken tur att jag är tant! ;-)Fast det är klart de har ju gjort det tuffare för oss också men ännu ligger jag bra till. :-)
  Och som svar till anneliten; Ja det är därför.

  SvaraRadera
 8. För min del är de nya tiderna 3 timmar på maran och 1:27 på halvmaran... det känns på alla sätt fullständigt orealistiskt... Jag hoppas att lotteriet finns kvar iaf! =)

  SvaraRadera
 9. Eva, jag tror det bara är en tidsfråga innan du fixar sub90 på halvmaran, du är ju så nära!

  Taina, tack! Ja, NYC verkar vara häftigt med publikstödet!

  Med ditt pannben Daniel finns ju inga begränsningar, jaga på du :)

  Johanna, visst känns halvmaramålet lättare! Det har varit en del strul med att kommentarstexten försvinner så fort man klickar på "Skicka kommentar" men det verkar faktiskt bättre nu. Tack för berömmet av miltiden!

  Nej Morgan, ingen halvmarainplanerad så nära inpå!

  Visst är det så Anneli och Ingrid, alltmer populärt att springa marathon och alltfler som klarade gränserna.

  Kim, lotteriet finns ju kvar liksom chansen att åka med SpringTime Travel om man är ute i god tid samt betala en bra slant!

  SvaraRadera