onsdag 12 oktober 2011

Sista (kanon)passet innan Hässelbyloppet - 8 x 400m + 4x1000m

Igår eftermiddag sprang jag sista kvalitétspasset innan Hässelby och jag fick till ett riktigt bra intervallpass!

Som jag skrev i förra inlägget funderade jag på tusingar eller lätta fyrahundringar kring 3:30-tempo och eftersom jag inte lyckades bestämma mig fick det bli både och, närmare bestämt 8 x 400m med en minuts gåvila följt av 4 x 1000m. Kombopass verkar vara mitt tema för veckan...

Min fru var ledig så jag behövde inte springa med vagn. Snabbprogrammerade 8x400m med 1 min vila i Garmin som märkligt nog hade dåligt batteri trots att den laddades dagen före, och gav mig iväg på sedvanlig uppjogg runt kvarteret för att dra igång intervallerna på det som börjar bli mitt vanliga starta-intervallpass-på-ställe där cykelvägen börjar. Känslan under fyrahundringarna var inte på topp, benen kände av både gårdagens snabbare distanspasset med vagn och korta intervaller och morgonens långpromenad i höstsolen med min fru men åtta intervaller betades i alla fall av utan alltför mycket besvär eller stegrande trötthet.

Cirka två minuters serievila och sedan på tusingarna från samma ställe på cykelvägen. Fram-och tillbaka, fram och tillbaka. De gick förvånansvärt lätt med bättre känsla än fyrahundringarna! Riktmärket var 3:45-3:50 min/km som jag hoppas kunna hålla på Hässelby men jag blev förvånad då första tusingen gick på 3:37, det kändes mera som 3:50! En minuts vila och sedan på nästa och känslan var kontrollerad, nästan så att jag sprang och höll igen lite. 3:40, 3:35 och 3:31 på de sista tre och även om jag var ganska trött efter sista snabba tusingen i lätt motvind så kändes det grymt bra! Ett pass som gav självförtroende inför söndag helt klart!


Nu handlar resten av veckan mest om att våga vila. Det jag vet med säkerhet är att det blir vilodag idag, ett lättare distanspass, max 5-6km med några stegringar på fredag följt av helvila på lördag. Det jag fortfarande funderar på är om det också blir ett lätt, kortare pass på torsdag eller om det är bättre att vila ytterligare en dag.

Alla dessa stora och viktiga beslut som ska tas hela tiden...

20 kommentarer:

 1. Skönt med lite boostat självförtroende inför loppet, tror det kommer gå kanon. Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Härlig, inspirerande läsning. Själv är jag kanonförkyld och 3:48-tempo känns i dagsläget som en utopi. Nåja, vi får se. Är jag pigg på lördag så blir det "EKSTREM VERSTINGKJÖRNING" som det stod på ett par gamla Dynastar-lagg :)

  SvaraRadera
 3. Du verkar vara på G, lycka till! (Jag tror för övrigt på vila på torsdag...Man ska inte underskatta betydelsen av utvilade ben!)

  SvaraRadera
 4. härligt! ta hand om dig o vila upp ordentligt nu!

  SvaraRadera
 5. Tack Odda, hoppas du har rätt!

  Erik, krya på dig så hoppas jag vi kan värstingköra ihop på söndag!

  Lotta, tack! Du har nog rätt, återstår att se om jag lyckas vila eller om det blir bara en kort kort liten tur...

  Suzan, tack, det ska jag försöka göra!

  SvaraRadera
 6. Du vilar väl hårt nu Staffan?! Kul att få formbesked!

  SvaraRadera
 7. Grymt bra pass! Du kommer flyga fram på söndag:-)
  Vi kanske ses-själv hoppas jag subba 40. Man får göra sitt bästa.
  Forstsätt blogga-du inspirerar!

  SvaraRadera
 8. Sofie, igår gjorde jag inte för många knop utan vilade helt, idag känner jag redan löplusten återvända och jag inte inte lova att det inte blir en kort-kort liten lätt tur i eftermiddag.

  Odd-Inge, tack, hoppas du har rätt! Hoppas vi ses på söndag då, jag har nr 765 på min gröna tröja! Lycka till med sub40!!

  SvaraRadera
 9. Tack! Vi vet inte så mycket än. Det blir i alla fall ganska snart. Inom 2-3 veckor skulle jag tippa på.

  SvaraRadera
 10. Wooohoo! Kör så att det ryker på söndag! Kommer att gå toppenbra tror jag :)

  SvaraRadera
 11. Mikael, grattis igen, jag är glad för er skull!

  Lina, tackar! Jag har en bra känsla i kroppen så jag hoppas du har rätt! Krya på dig!!!

  SvaraRadera
 12. Det är därför jag har en coach. ;-)
  Och gör precis tvärtom. Massor av träning och laddar inte ett skvatt inför söndagen. det blir bra träning oavsett. :-)
  Och du kommer som sagt var att FLYGA!

  SvaraRadera
 13. Ser riktigt bra ut detta Staffan och jag tippar på nytt pers. Ska vi säga 37:15 eller kanske sub37? Har inte koll på om banan är snabb men har för mig att den ska vara det?
  Stort lycka till nu!!!

  SvaraRadera
 14. Du går din egen väg Ingmarie, hoppas vi ses på söndag och kan boka in ett pass nästa vecka!

  Tack Daniel, känns bra att du tror på så fina tider och känslan i kroppen är riktigt positiv så här dagarna innan. Och ja, banan är lätt, första halvan är löjligt lättsprungen med bara några tvära knixar, andra halvan är lite mera böljande men utan riktiga backar, ett segt motlut på den sjundes kilometern bara. Får hämta inspiration hos dqig nu så att jag vågar GASA från START!

  SvaraRadera
 15. Utnyttja dom snabba partierna!!! :)
  Milen är jobbig och man måste våga chansa lite tror jag?
  Lycka till igen!

  SvaraRadera
 16. Bra pass! Det bådar gott inför söndag, tror minsann att det kommer gå fort för dig. Lycka till!

  SvaraRadera
 17. Bra poäng Daniel samtidigt som man måste spara lite krafter till andra halvan. Ska försöka våga stå på och hålla hållningen, om jag orkar luta mig framåt går det fortare och jag sparar kraft och jag var stark på andra halvan förra året!

  Lisa, hoppas du har rätt, tack!

  SvaraRadera
 18. Mycket sitter i huvudet när det gäller milen och det går att pressa kroppen mer än man tror. Jag hade en diskussion angående detta med Ian Manners som är gammal brittisk landslagslöpare. Han menar på att det kunde vara så mycket som 50-50 mellan form och huvud när man ska prestera på max.

  Jag ska faktiskt testa springa ett millopp utan klocka och bara gå på känsla för att se vad som händer. Tror det är lätt att man tittar för mycket på tempot och hjärnan ser att det går fort och vill kanske inte trycka på ännu mer trots att det borde gå? Oj oj ...nu går det fort....det här är jobbigt!!!

  Nu vet jag inte vart jag ville komma med detta men tro på dig själv och kör skiten ur kroppen på söndag, den klarar mer än man tror!

  SvaraRadera
 19. Jag tror det ligger mycket i det du skriver Daniel, att mycket sitter i huvudet och att man kan begränsa sig onödigt mycket genom att springa och kolla klockan hela tiden, fler och fler verkar ju också testa att springa lopp utan klocka.

  Detta är spännande tankar och helt klart är att huvudet är en av våra största motståndare när det gäller att springa riktigt fort, tar med mig tipset att inte kolla för ofta på klockan på söndag, tack igen!

  SvaraRadera
 20. Lycka till Staffan!

  SvaraRadera