onsdag 21 augusti 2013

Lättare igen och status just nu

Jag visste väl att den totala bristen på löpkänsla på Kreta berodde på värme i kombination med tidiga morgonpass. Hemma igen med en begynnande krispighet i luften som skvallrar om att hösten är i antågande trots att solen ännu värmer har det gått betydligt lättare att träna igen.

I lördags 16km i 4:18-fart hur kontrollerat som helst med en sista km på 3:44 och i söndags kväll, två lätta men regniga varv i Oxvreten och 12km i femfart ihop med David med mycket lätt känsla. Den här veckan har bjudit på 2x15km transportcykling både igår och idag och även ett lätt lunchpass löpning igår om 8 km. Jag tyckte transportcyklingen var trevlig under buss-strejken i somras. Den gav benstyrka och en formtopp utan att jag blev sliten och jag fick mer träningstimmar utan extra tidsåtgång då transporttiden är ungefär densamma som att sitta på bussen.

På fredag morgon vankas långpass i form av lite förlängd transportlöpning till jobbet. Det blir bra. Just långpassen har jag slarvat med, bara ett enda under fem veckors semester, inte godkänt.

Status nu är att jag att jag är ganska stark i backe efter att ha kört några (3-4st ännu så länge) riktigt kuperade pass på 12-15km på vårt motionsspår i sommar i 4:30-fart och några andra bra backpass. Har även som i lördags sprungit en del 16-18km pass i 4:20-fart på lite flackare underlag och en del tröskel.

Snabba tusingar och liknande pass får stå tillbaka lite nu för uthållighet och backe, 4:30-fart som ger 2:15 på Lidingö är inte så snabbt för mig så vad jag behöver är att nöta styrka och uthållighet snarare än tusingar i 3:35-3:40-fart. Jag kommer inte springa Hälsoloppet 10km nästa vecka och inte heller Telge Stadslopp 5km i helgen, har inte tränat för det och är heller inte taggad för det.

Höstens huvudmål är silvermedaljen på Lidingö, men jag kommer också springa Stockholm halvmarathon två veckor innan. Utan tidsmål och inte lika prioriterat utan för att jag verkligen gillar den halvmaran, kanske är det mitt absoluta favoritlopp! Jag räknar med att träningen inför Lidingö också ger positiva effekter på halvmaran och hoppas kunna prestera bra. Ska lägga in några fler tröskelsnabbdistanser och längre intervaller, fortsätta med de kuperade passen, springa några långpass och få ytterligare träningsvolym och benstyrka inför Lidingö genom att transportcykla ett par gånger i veckan varvat med lugn distanslöpning som också gärna får vara kuperad. Där har ni min plan i grova drag!Jag känner att 2:15 är ett realistiskt mål och även om flera tror att jag kommer fixa det lätt tar jag det inte på på något sätt för givet att jag fixar det första gången. Jag kommer hellre till Lidingö och öppnar i 4:25-fart, upptäcker att det går bra och blir överraskad över att banan inte är så tuff som jag inbillat mig än att komma dit övermodig, gå ut för hårt, tröttna och missa mitt mål.

8 kommentarer:

 1. Låter som en bra plan!
  Gjorde det omvända förra året, dvs först LL och sen en halvmara, persade på båda men så var jag i grym form. Som jag sen inte fick glänsa på på en viss mara som blev inställd :-(
  Det är bra att köra i tuffare terräng än LL för då går loppet mycket lättare. Dock är det lätt att förivra sig på andra milen och komma trött till sista är inte kul. Många elitmaratonlöpare har gått in i väggen sista milen.
  Tror du kommer klara 2.15 och tror att om du sprang nästa år skulle du kunna kapa ännu mer när du kan banan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag minns ju ditt LL och halvmaran sedan i England, synd sedan på maran såklart men det historia för dig nu Eva! Bra råd, ska försöka att inte springa så fort samtidigt som jag tror det är bra att komma till 20km med lite marginal att ta det lugnare i Grönsta, Abborre-och Karins backe sista milen. Jag testar om jag tycker om LL i år, är det roligt kan det ju bli fler gånger men hittills har jag alltid prioriterat en hösthalvmara högre.

   Radera
 2. Du Staffan, det där målet är väääldigt stort med en pytteliten målvakt. :-) Jag är helt övertygad om att du utan galant fixar 2:15 på LL, allra helst med din kloka plan och om du (vilket jag är säker på att du gör) inte lockas med i ngn idiotrusning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror du Bureborn, kanske det är en spänstig målvakt som kan sträcka sig långt :-) hoppas du har rätt, svaret får vi om drygt en månad!

   Radera
 3. Jag tycker du alltid har så bra och genom tänka planer även inför ett lopp! Känns alltid som du har riktigt bra koll på läget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Alexandra, vilken fin kommentar! Jag gillar ju att grovplanera träningen och komma på olika pass men egentligen är det inte svårare än att jag försöker förbereda mig specifikt för den uppgift som är framför mig, att springa mycket i den farten oftast!

   Radera
 4. Du är på rätt väg! Jag hoppas för allt i världen att du når den där silvermedaljen!

  SvaraRadera