torsdag 16 januari 2014

Distansjanuari

Jag vill passa på och tacka för alla fina ord som nått mig efter avsnittet av Podcasten Möt Löparen! Det verkar som om riktigt många lyssnat på avsnittet och uppskattat det, roligt såklart!

Januari artar sig till en riktig distansmånad. Jag är igång med löpningen även om den sega förkylningen jag tjatat om sedan julhelgen ännu vägrar att helt ge upp kampen om mina andningsvägar. Löpning i låg ansträngning retar dock inte och går därför alldeles utmärkt vilket också passar bra i de kalla temperaturer och det vintriga väglag som råder! Jag springer de flesta dagar och med hygglig längd på passen och bygger därmed en bra aerob bas för säsongen. En bas jag i och för sig redan bör ha etablerat då hela hösten bjöd på fin träningsvolym! I och med att jag just nu är ledig på dagarna så hinner jag också ut mitt på dagen och får in några långpass i januari, en bra start på året! Jag pratade mycket om variation i podcasten men just nu är det OK att det inte bjuds på så mycket variation i träningen!


Idag på förmiddagen blev det ett rejält långpass när jag var ute i 2h 45 min och avverkade 33,6 km i ett tempo precis under 5 min/km. Onödigt långt kanske men jag tog det lugnt och det var en fantastisk fin och solig vinterdag och det gick bra i 29 km sedan fick jag soppatorsk och fick ta några gångpauser i de många backar som finns på de avslutande 4 km på den här rundan. Totalt bjuder det här passet på 225 m stigning men över 33 km låter det inte så mycket? Ett styrkebesked ändå att klara ett så långt långpass redan i januari.

Vy från 25 km på dagens långpass. Halvvägs nere i min alldeles egna Aborrebacke (som jag idag sprang utför) vid Kvarnlöt med sjön Turingen till vänster.

Hälften av dagens pass gick på mysigt vintrig grusväg i skogen,
andra hälften på snömoddig landsväg

Imorgon hade jag egentligen tänkt att åka till mitt gamla jobb och springa ett intervallpass på band men i min filosofi är långpass=kvalitétspass och de bör följas av ett lugnare pass dagen efter och inte ett intervallpass så jag kanske skjuter på det till på måndag och tar det lugnare imorgon istället. Kanske blir det säsongspremiär på längdskidorna istället, vi får se!

17 kommentarer:

 1. Wow! Inget dåligt pass =) Är du nöjd med klockan? Har tyvärr inte varit inne på din blogg på ett tag nu. But now I am back!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Välkommen tillbaka :-) Ja, jag är väldigt nöjd med klockan, har inte fått det att fungera inomhus på löpband och har en del övrigt kvar att lära mig också men basfunktionerna är enkla och batteritiden mycket bättre än jag är vad vid!

   Radera
 2. Tycker alltid att jag samlar höjdmeter som en bergsbestigare, men min klocka håller inte alltid med :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höjdmeter har jag faktiskt ingen koll på, brukar aldrig bry mig om det annars men nu kollade jag ändå :-) Är väl inte helt tillförlitligt eftersom det inte är barometrisk mätning.

   Radera
 3. Det var nog tur du inte kutade med mig i dag för jag var tokseg. Du hade somnat i min fart. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det undrar jag, antog att du inte hade möjlighet då jag inte hörde något, det kommer fler chanser.

   Radera
 4. Bra långpassat där. Även om jag har ytterst svårt att visualisera DIG gående i några uppförsbackar på slutet. Ha en skön fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar och skoj att kunna överraska :-)

   Radera
 5. Har just med stor behållning lyssnat på podcastintervjun du nämner. Det som slår mig är din förmåga att kombinera en sympatisk distans till fenomenet löpning med en till synes orubblig målmedvetenhet. Imponerande att du nått så fina resultat med en (om jag hörde rätt) så pass låg veckodos räknad i kilometer. Tyder förstås på talang, men också på att du tränar oerhört effekivt.

  SvaraRadera
 6. Halkade på tangenterna: "...effektivt och inget annat".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Oliver, jag blir glad för din kommentar! veckosnittet för 2014 blev ett drygt marathon i veckan och jo, tider motiverar mig långsiktigt, att se hur bra jag kan bli. Sedan tycker jag ju också om kvalitétspassen vilket jag pratar om i Podcasten och variationen med både tuff och lätt träning.

   Radera
 7. Snygg klocka! Är den bra? Är lite skeptisk till saker med touch och blöta omgivningar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mycket nöjd med den, den är robust och touchskärmen (som inte alls är som en smartphone utan kräver lite hårdare "pekande" fungerar alldeles utmärkt i regn och med handskar och i kyla. Dyr men bra klocka!

   Radera
 8. Njut av dagsljuset - rätt var det är sitter du vid skrivbordet igen! Har inte lyssnat på podcasten ännu, men den som spar han har... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, om jag bara kunde bli helt frisk nu när jag är ledig ordentligt! Hoppas du kommer gilla Podcasten!

   Radera
 9. Riktigt bra långpass! Pannben helt enkelt!

  SvaraRadera