fredag 24 januari 2014

Två goda nyheter!

Halleluja! Jag springer igen! Det är den första goda nyheten. Det är bra att få längta lite ibland uppenbarligen för likt en barn på julafton var jag glad och förväntansfull när jag åkte hem från min kurs igår kväll eftersom jag skulle ut och springa. Ett sketet distanspass på 9 km i halkan och kylan, ett pass som i normala fall hade passerat tämligen obemärkt! Irritationen i luftvägarna har blivit bättre i veckan men jag har bidat min tid och väntat ytterligare någon dag. Jag fick trevligt sällskap av dottern en stund igår kväll och idag blev det 15 km i lugn fart med en avslutande fartökning de sista tre kilometrarna. Det är vanskligt att springa fort ute nu i rådande halka, rätt som det är släpper det och i svängarna får jag sakta ner rejält för att inte åka i sidled och inte horisontalläge.

Knäet är tyvärr inte bra, jag har jobbat med Foamrollern och punktmasserat med den här lilla bollen inköpt på Stadium för en billig peng för länge sedan och det har givit bra resultat men ibland är det ändå stelt och ömt, även under löpning vilket det aldrig varit tidigare.

Den här lilla manicken har jobbat hårt med mitt ömma knä och gjort det bra!

Den andra goda nyheten är att jag i veckan har jag skrivit på ett nytt anställningskontrakt. Jag lämnade ju mitt gamla jobb vid årsskiftet. Jag känner mig nästan lite snuvad på ledigheten men inser ju vilket oerhört I-landsproblem det är att få ett nytt jobb efter två veckor när så många idag går utan arbete! Jag kommer dessutom tack vare avgångsvederlaget från mitt gamla jobb att ha dubbla inkomster under mer än ett år så det är verkligen inte synd om mig! Med ett nytt jobb kommer ett förnyat fokus på jobb och en längre resväg då företaget ligger i Solna men känslan under intervjun var mycket bra och erbjudandet för bra för att tacka nej till! Jag kommer dessutom jobba 80% vilket underlättar livspusslet och kanske träningsmöjligheterna!

På mitt gamla jobb visste jag redan hösten 2010 att min roll var på väg bort och under 2012 och 2013 har jag i ärlighetens namn gått en del på halvfart och kunnat fokusera ganska mycket på träning, prioriterat det högt helt enkelt! Det vill jag såklart göra i fortsättningen också men, jag känner också för att fokusera på jobbet nu, behöver det för att förbättra min prestation och ta den tillbaka till en nivå där den hör hemma och en nivå jag är nöjd med. Transportmöjligheterna försvinner även om jag faktiskt skulle kunna springa från Stockholm Central ibland men jag hoppas fortfarande kunna springa på någon lunch i veckan och såklart kvällar och helger och hålla min grundstruktur med minst tre pass i veckan. 15 km tre gånger i veckan ska väl inte vara så svårt och ge mig en helt OK mängd! Att löpningen får stå tillbaka lite nu är inte enbart negativt utan något jag faktiskt behöver, att fokusera lite mer på jobb igen då löpningen inte betalar min lön!

Jag kommer återkomma till ämnet under våren. En reflektion jag gjort är att snittfarten i min träningsdagbok var lägre 2012 än 2011 och det beror på att jag medvetet sänkt farten på distanspassen och nu under vintern sprungit riktigt många pass i vad som närmast kan betraktas som lågpulsträning. Jag är numera inte är rädd att variera farten mera och ta det riktigt lugnt på de lugna passen men det beror också på att jag faktiskt under lång tid haft låg energi och behövt de lugnare passen för reflektion och som energigivare.

Bäst träningseffekt fås genom att ta det lugnt på de lugna passen och ta i rejält på de hårda passen och de senare har saknats i min träning ett tag nu. Jag har inte känt för det, inte vågat p g a väglaget och inte kunnat nu p g a halsen. Det återstår en ledig vecka även om jag ska tjuvstarta lite hemifrån nästa vecka och planen är att under nästa vecka få till rejält med mängd! Mycket löpning i lugn fart men också ett par pass på löpband för att få träna lite fart igen vilket jag nu längtar efter! Samtidigt tänker jag göra det jag pratade om i Podcasten, lyssna på kroppen och då på knäet och anpassa mig efter hur det känns!

Till er som läst ända hit önskar jag trevlig helg, nu blir det en kopp kaffe följt av lite hemmastyrka!

22 kommentarer:

 1. Grattis Staffan! Det låter ju strålande med jobbet! Lite lång resväg, men tänk på alla roliga lopp du kan passa på att springa när du ändå är här! ;-) Hoppas knät känns bättre och njut av den sista lediga veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Som tur är så har vi snabbtåget i Nykvarn som bara tar 30min till stan så jag räknar med ca 60 min dörr till dörr vilket jag tycker är OK I stor-Stockholm. Sedan kommer jag jobba 80% vilket kompenserar ganska mycket också. Ja, några tävlingar på kvällstid kanske det kan bli som Milspåret t ex :-)

   Radera
 2. Hurra! Stort grattis. Kul med nytt jobb.

  SvaraRadera
 3. Grattis till jobbet! Måste lyssna på podcasten!

  SvaraRadera
 4. Stort GRATTIS till ett nytt jobb!! Skönt att äntligen få känna dig frisk och få utlopp för all energi som du byggt upp under de här sjuklingdagarna. Men den där bollen... funkar how?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo, det känns bra nu, har precis varit ute på 15km inkl 2x4km fartlek. Bollen fungerar bra att punktmassera med, tack vare piggarna når den lite djupare och tar effektivare, inte så dumt faktiskt!

   Radera
 5. Varmt grattis till nya jobbet! Visst är det härligt att kunna satsa järnet på träning, men man ska verkligen inte förringa vikten av att utmana hjärnan också. Nytt jobb brukar vara för sånt!

  SvaraRadera
 6. Grattis till nya jobbet!

  Vad ditt knä beträffar så kom jag att tänka på tipset från bureborn som bidrog till att få ordning på mitt knä 2010. Jag skrev om detta i min gamla blogg. Det handlar om excentriska knäböjningar, inte på plant underlag utan på ett framåtlutande. Här är en länk som beskriver forskningen bakom övningarna: http://umu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:234360

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant Oliver, tack för länken, jag kanske får gå ut i förrådet och snickra en tippbräda men lustigt nog har knäet blivit dramatiskt mycket bättre senaste två dagarna alls med hjälp av vanlig träning, t o m lite snabbare löpning och lite vanliga tåhävningar.

   Radera
 7. Grattis till jobbet Staffan! Är nyfiken på att höra mer om det (annat forum kanske). Jag lyssnade på din podcast igår, instämmer så i dina tankar om löpträning. Skönt att träningen efter uppehållet verkade gå bra. Själv brukar jag tycka att det känns väldigt segt när man ska igång igen efter ett sjukdomsuppehåll. Kanske beror det på att jag inte har lika mycket tålamod utan startar för tidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Eva D.! Du kan ju maila om du vill veta mera. Vad roligt att du uppskattade podden! Jag blir själv otålig och tycker att pulsen är ett bra verktyg får återstart, ligger den på vanlig nivå är det bara att köra igen men några lugna dagar i början är nog bara bra!!

   Radera
 8. Kul med nytt jobb, stort grattis! Hoppas knät skärper till sig för dig, det är så trist att ha såna där irriterande skavanker. Vi hörs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tove, ja det ska bli kul! Knäet har lustigt nog skärpt till sig rejält senaste dagarna, terrorbalans råder alltså för tillfället!

   Radera
 9. Mega-grattis! Jag blir nyfiken. Funderar över vad som finns i Solna och kommer bara på Recipharm... Men du kanske byter branch? är vi LinkedIn kompisar förresten? Måste kolla det... ;-)

  SvaraRadera
 10. Hihi, nu vet jag. Tack vare LinkedIn. Hälsa Österlund (som inte känner mig, men jag känner hans fru :-))

  SvaraRadera
 11. Haha, ja, jag går tillbaka till ett området jag jobbat många år inom, Drug Safety, det känns helt OK och lite som att "komma hem" faktiskt, alla utländska marknadsbolag ligger ju i krokarna också, kan se både Takeda och Amgen från kontoret.

  SvaraRadera
 12. Stoort grattis till jobbet!! :-)
  Och hoppas ditt knäbekymmer går åt rätt håll.

  Kram M

  SvaraRadera