tisdag 28 januari 2014

Block ett i mitt lilla träningsläger på hemmaplan - "Haha, nu har du sprungit sönder löpbandet"

Jag är fri från förkylning och luften irriterar inte halsen längre samtidigt som jag är ledig den här veckan. Läge att bedriva extra mycket träning, inte för att jag måste komma "ikapp" de jag tappat utan för att jag vill och har möjlighet! Någon/några gånger per år brukar jag tillfälligt öka träningsmängden markant och jag klarar det och tycker det ger bra resultat. Ett träningsläger alltså, men hemma i kylan och vinden. Skillnaden i tänket är att jag planerar veckan utifrån den träning jag bedriver snarare än tvärtom som ju är normalfallet, att träningen får bedrivas utifrån hur veckan ser ut i övrigt.

Idag avslutade jag första blocket i denna ca tio dagar långa period. Så här har det sett ut hittills:

Tors: 9 km lugn komma-igång distans
Fre: 15km lugn distans
Lör: 15km med 2x4km 4:30-4:20-4:10-4:00 min/km, ett omväxlande och roligt pass som ger bra fartkänsla men inte sliter så mycket.
Sön: Här var faktiskt planen ytterligare 15 km riktigt lugnt men det prioriterade jag bort av tidsbrist och det var bra!
Mån: 27,2km långpass i hygglig fart, 4:41 min/km, inkl 2 km i slutet snabbare än marafart.
Tis: Löpband: 6x1000m @ 3:45 min/km + 5x400m @ 3:20 min/km, totalt 16 km.

Intervallpass dagen efter långpass alltså, kanske inte direkt ett upplägg som går att hitta i något etablerat träningsprogram? Dagens intervallpass på löpband på gamla jobbet var dock kontrollerat och benen inte alltför slitna efter långpasset igår även om farterna kändes ovan inledningsvis. Jag kommer att minnas det här passet av två anledningar. Under större delen av passet hade jag en mycket trevlig och pratsam äldre herre (pensionärer har fri tillgång till träningslokalerna) som ville prata under mina intervaller. Konversationen blev något haltande. På den tredje fyrahundringen stannade dessutom löpbandet plötsligt, i 18 km/h, "haha, nu har du sprungit sönder bandet utbrast farbrorn". Tur att det gick bra för mig i alla fall, bandet fick jag inte liv i igen utan fick byta till ett annat.

Bild snodd från Ann-Sofie

För er omtänksamma läsare som nu funderar över min fysiska hälsa (knäet) eller rent av min mentala hälsa kan jag lugna er med att jag kör det här upplägget på ett kontrollerat sätt, lyssnar på kroppen och anpassar mig/avviker från skissen om det blir nödvändigt. Jag äter bra, sover bra, och kroppen har absorberat träningen bra utan att knorra eller bli sliten! Knäet har hör och häpna inte gnällt alls sedan det senaste inlägget. Innan dess hade jag ont även i vila vilket jag aldrig haft tidigare! Jag har kört lite tåhävningar sedan sist (jag kanske inte är ensam om att fuska med det...?) och jag har också undvikit att springa alla pass i mina nya Inov8 Trailroc med bara 3 mm drop utan nu sprungit ganska många pass med mina gamla dubbade Asics DS Trainer som har ca 10 mm drop, för att få lite "omväxling i vinklarna". Sedan kan jag faktiskt inte komma ifrån tanken att kanske kanske har det blivit lite för mycket enformigt och lugnt lufsande/trippande på sistone i en fart där mitt löpsteg inte trivs allra bäst? Kanske mår mitt knä bättre i en fart som är något högre och med ett löpsteg som får lite mera lyft och som känns något mera naturlig? Jag vet inte, men kanske?

Block två, dvs resten av veckan håller jag lite på än så länge men eftersom jag kört hårt nu måndag-tisdag blir det en lugnare dag imorgon och så kommer det bli mera långpass i veckan bl a  - återigen, inte för att jag måste utan för att målbilden är tydlig, för att jag kan och vill!

14 kommentarer:

 1. Träningsläger? Nice!
  Trailroc:en är bra MEN jag klarar inte heller några längre pass i dem. Mina X-talon har jag klarat 33k utan problem.
  Fin liten avskedspresent till gamla jobbet, hahaha ;-) Och sist jag sprang på bandet (i torsdags) fick jag höja musiken så att jag nästan fick ont i öronen för att inte störas av killen som sprang bredvid i en kadens som bara kan liknas vid elefantklamp :-P
  Hoppas på ett fortsatt trevligt läger för dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, haha, hoppas att bandet bara stannade tillfälligt, jag valde det gamla enkla bandet eftersom jag är van vid modellen och det just är väldigt basic! Det var en ljudkakafoni utan dess like, jag hade IPoden i öronen, pratande pensionärer överallt och dessutom både TV4 morgon och SVT Nyhetsmorgon på TV på väggen, huva... :-)

   Ja, lustigt med Trailroc, nu har jag bara provat dem på snö ännu så länge och jag gillar dem men de är lite hårdare än Xtalon, vet inte om det är det som gör det.

   Radera
  2. Ja, lägre drop och hårdare i framfoten men det är ju bra om man springer mycket i stenig terräng då de har en rock-plate i framfoten. Jag brukar köra dem på mina terrängpass när det är torrt och fint och jag väljer en runda som jag brukar kalla "stenrundan" som är ca 12k. Då är det perfekta!

   Ja, fick du inte tinnitus/huvudvärk/migrän efter det passet så är det mycket bra :-P

   Radera
  3. Ingen tinnitus :-) Fast Trailroc 245 och Xtalon 190 har väl båda 3 mm drop? Trailroc 255 har sex mm och 235 noll mm.

   Radera
  4. Självklart har du rätt! Dock känner jag av det mer i vaderna när jag springer i mina Trailroc, liknande som jag känner när jag springer i zero drop skor. Sen gör nog styvheten/hårdheten (menar inte att de är hårda men inte lika flexibla som X-talon) i framfoten sitt till att känslan blir annorlunda och således även steget.

   Radera
  5. Jag tror som du, att det mer är hårdheten som gör att det känns annorlunda! Precis den hårdhet jag tror jag behöver med all sten i den terräng jag oftast springer i.

   Radera
 2. Roligt att läsa att knäet mår bra! Att växla skor är nog ingen dum idé.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja, lite överraskande men jag tror som du, variationen jag får av att byta skor är positiv!

   Radera
 3. Kul med träningsläger! Jag har också arrangerat ett sånt för mig själv ett par gånger, när livet i övrigt - precis som ditt just nu - tillåtit. Tyckete absolut att det gav bra resultat, bara jag tillät kroppen superkompensation efteråt i form av någon extra dags vila.

  SvaraRadera
 4. Precis, jag passar liksom på när tillvaron ger mig chansen! Alla tillryggalagda kilometer är bra! Har redan tillryggalagt 55km till fots och det är bara onsdag och imorgon blir det långpass igen. Sedan kommer jag nog inleda första februariveckan lite lugnare, när jag börjar nya jobbet, och låta kroppen hämta hem lite.

  SvaraRadera
 5. Hej Staffan!

  Kul att läsa om din framfart, tittar till din blogg emellanåt. Du har blivit riktigt vass nu, kul!! För egen del har jag varit långtidssjuk under hela förra året. Min marathonlöpning har totalt kommit av sig och i dagsläget kan jag klara 10 km på 58 minuter en bra dag. Extremt svårt för mig att kunna träna över huvudtaget, kan inte ge upp så jag gör det bästa av det jag kan. Siktar på ordentlig marathon comeback under 2015 på mormala tider igen om kroppen svarar bra och jag kan utöka min träning succesivt igen. Ska ändå försöka mig på Sunne Marathon 3 maj eftersom det inte är tidsbegränsning i år så jag kan jogga/gå runt! Välkommen dit förresten!

  Ser att du kör med Garmin Forerunner 620 och jag har också införskaffat mig en. Jag är oerhört nöjd med den och dess alla nya bra funktioner, lätt och fin på armen som grädde på moset! Nu till en fråga som du kanske vet??

  Så fort jag kommer hem efter genomförd aktivitet för över till garmin connect via wifi nätet. Så långt allt väl, sen raderar alla resultat i klockan även alla totaler, trots detta så säger klockan ifrån att minnet börjar bli fullt. Kan bara träna i max en timme sen är det fullt. Som sagt jag tömmer minnet helt efter varje aktivitet och alla totaler men ändå påstår klockan att minnet är fullt! Vad gör jag för fel, kanske du vet??

  //Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders, vad roligt med en kommentar från dig, jag tittar in hos dig ibland också och har noterat att du har haft en tuffare period och att kroppen inte ser ut som jag sett dig tidigare! Jo, jag har fortsatt utvecklats på marathonsträckan och hoppas väl kunna göra det framåt också.

   Lustigt med din erfarenhet av din 620. Jag har ännu inte tagit bort något pass från klockan och ännu så länge har den inte varnat för att minnet blivit fullt. Kan tyvärr inte hjälpa dig med detta :(

   Radera
  2. Ja jag har verkligen genomlidigt massa elände och sjukdom förra året. Tror jag ändå är på rätt väg nu. Massa utredningar och elende på Arbets o miljömedicin tex.. felmedicinering osv.. listan kan göras lång. Jaja skit samma nu ska jag tillbaks men tider lär det inte bli före 2015 år skulle jag tro jag skyndar långsamt nu.

   Hur som helst tack för ditt svar får nog gå tillbaks till butiken och kanske kan få en ny på 620 på garantin. För klockan är hur grym som helst. Har kört med garmin 205, 405, 310 XT men 620 slår ju allt på alla plan!

   Ha det bra och träna på så ses vi där ute på någon startlinje snart igen :)

   Radera
 6. Det är roligt med egna träningsläger! Det är verkligen en rejäl mängd du har kommit upp i nu! Någon sådan volym lär jag aldrig uppnå, men jag hoppas vara springklar inom relativt snar framtid. 3 timmar kvar tills jag får MR-svar...

  SvaraRadera