torsdag 10 juni 2010

Och nu då? Post Marathon Depression? Knappast!

Idag startade jag upp löpningen igen med ett lätt distanspass i flack terräng 8,3km @4:48 min/km och det kändes piggt och bra. I övrigt har jag tagit det lugnt efter maran trots att jag känt mig väldigt fräsch i kroppen. Mycket tänjningar och en sväng på Mountainbiken i måndags har det bara blivit sedan i lördags. Att vila mycket efter en mara gör nog gott både för kropp och knopp!

Min MTB som hängt med sedan studieåren i Uppsala! Vi umgås inte lika ofta längre men kommer fortfarande bra överens!

Jag känner INTE av den omtalade post marathon tomheten! Tvärtom, jag njuter fortfarande av mitt marathon och på kvällarna när jag lägger huvudet på kudden spelas sekvenser av loppet i skallen och framkallar ett leende. Inte undra på att jag varit trött på mornarna den här veckan för vem kan somna när man är mitt i loppet?

Här har ni split-tiderna på halvorna i lördags;

 • Första 21,1 km på 1:35:51
 • Andra 21,1km på 1:33:55

Tack igen för alla kommentarer, beröm och pepp, det värmer helt otroligt ska ni veta. När jag började blogga i augusti kunde jag aldrig drömma om den här responsen och inte heller att bloggen skulle ge mig möten med alla er inspirerande människor!

En rolig detalj efter maran var på nationaldagen när jag och en annan löpare stod och pratade i våra Finisher-tröjor. Då kommer kommunalrådet i min kommun fram och gratulerar och vill prata löpning. Dessutom berömmer hon mitt löpsteg eftersom hon sett mig träna...kul!!

Jag har fått en del frågor kring vad jag siktar på nu, vilka mål jag sätter upp och svaret är att jag inte vet än. Just nu vill jag bara ha kul! Jag kör som vanligt utan något strukturerat veckoupplägg eller längre program men i sommar ser fram mot massor av kul tröskelpass, tänk t ex 3x2km tröskel i 4:05-tempo i sommarkvällen - mumma!!! Att joba lite på snabbheten lockar nämligen mest just nu!

Vad gäller lopp så blir det säkert lokala Telge Stadslopp 5 km i Södertälje 21 augusti (kom hit och spring med mig!!), ett trevligt stadslopp på vacker bana vid vattnet men ett där jag hittills alltid underpresterat. Ett givet mål är att slå min löparkompis David :-) som gjorde överrraskande fina 19:02 förra året (kom ihåg att ett av mina mål i år är att göra 5 km sub 19 minuter), sedan har jag en halvmara inplanerad i september (E18-loppet eller Stockholm halvmarathon). Ett millopp letar jag också efter för att få en officiell sub40 notering. Semesterloppet 10km 3 juli i Mariefred ser tyvärr inte ut att funka med familjens planer.

Kommer jag springa Stockholm Marathon igen? Självklart! Kommer jag springa det 2011? Inte lika självklart! Jag är nöjd med min tid och jag har nått mitt mål att göra ett jämnare lopp vilket utgjort lite av drivkraften i år. Viljan att investera tiden för att sikta mot 3:05 eller t o m sub 3 timmar finns inte just nu.

Jag har inte sett fram emot långpassen i år, så är det tyvärr och de måste springas för att lyckas på marathon. Visst skulle jag kunna skippa en del tråkiga långpass under vintern och "mysjogga" runt på 3:30-3:40 (nu är jag kaxig eller hur?) men står jag väl på startlinjen så vill jag nog satsa även om förberedelserna inte varit lika bra som i år och då riskerar maran att återigen bli en tung upplevelse. Jag känner mig lite "mätt" efter tre år i rad i Stockholm och kommer kanske hoppa över 2011, vet inte just nu. Det är alldeles för tidigt för sådana beslut!!

Nu ska det bara njutas och ha kul och springas ganska fort i löparskor här ett tag framöver!! Jag räknar med att ni hänger me'!

19 kommentarer:

 1. Visst hänger vi med! Så gott det går.

  Själv njuter jag av att slippa vara rädd för att bli smittad. I allmänhet är det jag som lägger lilltjejen (2 år). (Min fru somnar nämligen när hon gör det och sedan blir hon kontaktbar igen under kvällen.) De två senaste kvällarna har lilla Ingrid hostat mig rakt i ansiktet under ca 30 minuter innan hon somnat. Hosta på du, har jag tänkt, en förkylning har jag råd med nu.
  Själv har jag genomfört två gympass. Ett med motionscykel det andra (idag) i crosstrainer. Kroppen känns helt ok. På söndag ska jag springa för första gången. Kul att se hur det kommer att kännas.

  SvaraRadera
 2. Klart jag hänger på =) Har du fått mitt mail om mina planer på ett löparevent i Malmköping?

  Kör hårt Staffan!

  Peace Love och Löparskor //J

  SvaraRadera
 3. Du skriver en väldigt underhållande och läsvärd blogg. Responsen du får beror ju på all energi du ger dina läsare. Ett ord som bäst beskriver din blogg: Inspirerande!

  Hyfsat grund du skaffat dig för att köra snabbhet nu.. Telge-loppet låter intressant, har ett testlopp inskrivet i träningsprogrammet i mitten av aug så jag kanske byter testlopp mot tävling.

  Hur ska du motivera att ha kvar 4.30-staffan om du inte springer maran nästa år? ;-)

  SvaraRadera
 4. Jag hänger med oavsett tempo och satsning ;).
  Har själv en liten idé om vi skulle dra ner med ett gäng bloggare (och andra som vill) och köra Berlin Marathon nästa höst, bara en tanke just nu. Man slipper ju ladda så förbannat under vintern, bättre med vår och sommarträning ;)

  SvaraRadera
 5. Jag tänkte nog springa semesterloppet, men jag tror tyvärr det är svårt att göra någon snabb (PB) tid. Har varit och tjyvsprungit banan och det är en del backar, kullersten och dessutom lite lös grusväg i några av backarna. Inte optimalt för mig iallafall, så det är nog inte så mycket att gråta för om du missar den.

  Peace love och löparskor tycker jag var klockren! :)

  SvaraRadera
 6. Upplever inte heller någon PMD. Men jäklar vad seg i benen jag är fortfarande. :-)

  Kistaloppet 18:e september (även om det är långt kvar tills dess) kanske kan vara något? Bara en vecka efter SthlmHM men då brukar det ju kunna gå fort. Jag funderar starkt på att testa detta nya lopp!

  SvaraRadera
 7. För övrigt kommer du ångra dig när maran närmar sig nästa år om du inte är anmäld, jag lovar...

  SvaraRadera
 8. Tänkvärt inlägg, för det är ju ändå "vägen som är mödan värd" som Boye skrev.

  Ser fram emot tröskelpassraporteringar!

  SvaraRadera
 9. Ja, som Tobias såger, så är det ju liiiiiiiiiiiite tidigt att säga huruvida du står i fållan även nästa år.

  Måste vara fantasiskt skönt att bara gå ut och finspringa nu?

  SvaraRadera
 10. Hänger med på sub19! Senast 31/7 skall det ske. Lycka till!

  SvaraRadera
 11. Jag förstår att du fortfarande surfar på lyckovågen efter ett så fint lopp!
  Telge stadslopp är antecknat i kalendern!

  SvaraRadera
 12. Klart jag är med! Sitter fast som en blodigel på din sida. :-)framförallt hoppas jag på att vi kan springa ihop PÅ RIKTIGT och inte bara här i cybervärlden!

  SvaraRadera
 13. Magnus Engström11 juni 2010 kl. 19:57

  Inspirerande att läsa din blogg Staffan. Hade nog själv siktat mot sub 3 nästa år med din fina tid. Själv har jag hunnit med tre pass med lätt distans den här veckan och kroppen känns bra. Jag är mycket nöjd med min tid på 3:16, och en tanke på att kunna göra en bättre tid nästa år börjar forma sig... I år var det ju 5 år sedan sist jag sprang. Som sagt; din blogg inspirerar!

  SvaraRadera
 14. Lars, det där resonemanget känner jag väl igen :-)

  Härligt Jesper, yes, jag svarade på det i eftermiddags!

  Hempa, tack!! Det vore riktigt kul om du kom till Södertälje och sprang Stadsloppet! Jag kan väl ha kvar 4:30-namnet ändå, även om jag nu fixat maran i det tempot, namnet betyder för mig att det är mer än bara löpningen, utan också hela tillvaron som ångar på i 4:30-tempo :-)

  Daniel, Berlin låter som ett riktigt lockande alternativ någon gång. Ni skånepågar har ju mycket närmare, nästan bara en uppjogg dit ;)
  Har precis läst din race report från maran med ett stort leende och jag bildar gärna flera pakter och krossar målsättningar ihop!!!

  Marcus, jaså, jag trodde Semesterloppet var riktigt platt, det finns väl inga backar alls i Mariefred?

  SvaraRadera
 15. Tobias, Kistaloppet, ja varför inte...
  Jag räknar definitivt med att jag kommer att ångra mig nästa år när jag oanmäld läser om alla som laddar för maran men då får det bli så. Som sagt är det för tidigt, men tanken på alla dessa tidiga söndagmornar med långpass ytterligare en vinter lockar inte alls just nu.

  Lena, helt rätt, det ska ju vara kul detta med löpning och inte ett tvång eller något som bara stressar mig. Tröskelrapport kommer även om det kommer att bli ett par lugna pass till först.

  Joel, definitivt, på söndag ska jag och sonen (åtta år) springa tillsammans. Blir väl 1 km innan han ledsnar, men han (och jag) har pratat om det sedan maran nu och det ska bli kul, sedan fortsätter väl jag kanske elva km till dock...men det blir i lugnt tempo.

  John, härligt, lycka till, kör hårt!!

  Tolla, absolut, kul!!!

  Ingmarie :-) Tack snälla! Ja, det vore fantastiskt trevligt!!!

  Magnus, tack igen!! Klart du ska vara toppennöjd med 3:16!! Vi får se, vi får se...alltså maran är ju fantastiskt men långpassen innan både stressar mig och känns mest som ett nödvändigt ont tyvärr. Upplever att tiden inte riktigt finns till dem!

  SvaraRadera
 16. Riktigt bra jobbat på Sthlm marathon! Hoppas löpningen går fortsatt bra!

  SvaraRadera
 17. Alexander, tack!! Det hoppas jag också. Har tagit det lugnt nu i veckan, men imorgon blir det ett distanspass igen!

  SvaraRadera
 18. Hej Staffan! det gick sämre med dina resultatgissningar den här gången ;-) Efter broloppet önskar man att man haft en egen blogg att skriva i. Härlig upplevelse i min första halvmara. körde en staffanvariant med snabbare andrahalva där jag även satte nytt pb på milen, kroknade dock lite sista fyra trots att jag var snabb, stark och lätt! se resultatet här:
  http://www.jogg.se/?sida=tdbok&todo=showsingle&rid=2284037&id=62100

  SvaraRadera
 19. Magnus, det är trevligt att ha fel! :-) Grattis till en väl genomförd halvmara, vilken fart du hade där mellan 10-15km!! - Grattis till dubbla PB'n!!

  SvaraRadera