söndag 20 juni 2010

"Pappa, du är så nördig"...och det där tröskelpasset

Mina nya skor anlände i fredags från Prodirectrunning.com tillsammans med en "gratis" träningströja med texten "Do running. Everybody Should". Nyfiken på vad en ny modell av favorit-träningsskon och storlek 42,5 istället för 43,5 gör för vikten så jämförde jag med mina förbrukade DS Trainer 14, vilket fick sonen på åtta år att fälla kommentaren ovan.

Nördigt Facit:
Slitna Asics DS Trainer 14 storlek 43,5: 295 gram
Nya Asics DS Trainer 15 storlek 42,5: 290 gram

A head to head comparison. Skiftbyte i springfabriken...

En liten nördig fundering är att jag undrar hur mycket snabbare jag blir nu i mina nya skor... Kvällens pass fick väl visa det, dock utfördes det inte i nya dojjorna utan i springa snabbt-skorna. Planen på lugn distans förbyttes snabbt då jag märkte att det fanns spring i benen och istället bestämde jag mig för tröskelpasset 3x2000m som jag skrev om efter maran och det blev precis så kul och bra som jag hoppats på.

Riktigt bra och progressiv fart, lätt känsla, även om jag var trött i slutet. Vilan var 1 minuts gåvila. Ansträngningen blev väl lite tuffare än tröskel mot slutet men vad gör det en sådan här härlig löparkväll? Totalt med upp och nerjogg blev det 10km på 42:12. Ovan har ni en sammanfattning av passet, kilometer-tiderna på tvåtusingarna står i högermarginalen, som sagt, det gick undan ikväll på veckans andra intervallpass!

Jag mötte några bekanta på uppjoggen och fick en vänlig pik att det såg långsamt ut, "snart går det snabbare" svarade jag. På sista snabba kilometern mötte jag dem igen och de ropade "sådärja, nu börjar det likna nåt" och jag svarade :"jag sa ju det"

Nördigt? Utan tvekan!

14 kommentarer:

 1. Härligt Staffan!!
  japp, vad gör det att ansträngningen kanske var lite högre än tröskeln en sån här kväll. Du verkar vara i en sån ruggig form så det var nog nyttigt.

  Hur var det, hade du någon tävling inplanerad i närtid?

  SvaraRadera
 2. Lennart, jag det känns som jag konserverat mara-formen på ett bra sätt.

  Jag hade ju spanat in semesterloppet i Mariefred, men nu funderar jag på att locka med familjen till Muskö helgen efter för att springa 10km, tack vare tips på Hempa, via din blogg. vi får se vi får se...Annars Telge Stadslopp 21 augusti och E18-loppet (halvmara) 11/9.

  SvaraRadera
 3. Grymma tider på intervallerna! Hur länge vilar du? Din form är konserverad som sagt!

  Kul att du funderar på Musköloppet, jag får rikta in mig på andraplatsen :-)
  Tar med mig familjen, perfekt dagsutflykt och lagom långt lopp på 500 m för barnen. Har inga tidsambitioner för det loppet, än vill säga..

  Går E18-loppet samma dag som Sthlm halvmarathon?

  SvaraRadera
 4. Hempa, tack! vilan igår var en minuts gåvila. Ja, det där Musköloppet verkar mysigt, jag har frågat arrangörerna om banan är kontrollmätt och hur flackt det är. Det vore kul att ses där!

  Ja, E18 går tyvärr samma dag som StHM, de ska väl släppa på trafiken på motorvägen på måndagen. Stockholm halvmara är säkert roligare men det kan var roligt med omväxling och jag har lovat svärfar att springa.

  SvaraRadera
 5. Roligt inlägg och roligt pass!!! :)
  Lycka till med nya skorna, 5 gram ska inte underskattas ;)

  SvaraRadera
 6. Klart det inte är nördigt! Vad som är ganska intressant däremot var när jag för ett tag sedan räknade på mina Kayano och konstaterande att ett par löparskor i den prisklassen kostar mer per mil, än att använda min bil. Dessutom, skulle man göra en minskning på nästan 2 procent av tänstevikten på min bil, dvs den skillnad som är gällande på dina nya skor, så skulle det motsvara 40 kg. Det borde väl göra lite på bränsleförbrukningen och accelerationen. SÅ, givetvis kommer du att springa fortare :-)

  SvaraRadera
 7. Härligt!Jag brukar "hoppas" att ingen ska se mig när jag joggar ner för då går det saaaaakta. Fast å andra sidan; vad gör det? ;-) Ett 10km lopp för dig nu vore perfekt för du är GRYM!Något på G?

  SvaraRadera
 8. Min DS Trainer 14 är också påväg att ta slut, men jag trodde 15 var av samma storlek. Hade du fel storlek på de gamla, eller ska man välja mindre?

  SvaraRadera
 9. Daniel, tack!! Jag ser fram emot premiärrundan även om jag nog inte kommer känna någon skillnad på 5 gram :-)

  John, ja, det där med liknelsen mot bilen är bra, jag brukar också räkna med samma kostnad för löparskor som för drivmedel till bilen!

  Ingmarie, tack! Lurar lite på Musköloppet 10km 10/7, kan ju kombineras med trevlig familjeutflykt i skärgårdsmiljö. Dock verkar inte banan vara kontrollmätt :-(

  Erik, välkommen till bloggen! 15 är säkert av samma storlek och mina 14 har hela tiden känts lite föör stora men när jag köpte dem tyckte jag att 42,5 kändes lite trånga. Vet inte om mina fötter har börjat krympa för plötsligt har jag kunnat ha 42 i andra par skor också mot 43 innan!

  Lycka till med Kalmar-satsningen - imponerande att hinna med all den träningen!

  SvaraRadera
 10. Fötter kan iofs. krympa litegrann. Har man gått och trampat ut dem kan de vara lite utplattat breda, men med träning blir musklerna starkare och foten återfår rätt form. Så det är inte omöjligt. Menmen, då tror jag att jag fortsätter i min gamla storlek.

  SvaraRadera
 11. Erik, intressant, det låter bra, att mina fötter blivit starkare av träning! Imorgon blir det första passet i nya skorna.

  SvaraRadera
 12. Uppenbarligen springer jag för lite. Eller för långsamt. För inte har mina fötter krympt, snarast tvärtom. Fotvalven är nedtrampade och foten bredare. Springskorna håller fortfarande amma storlek, men sandalerna är epp en storlek.
  Förmodligen måste man jogga upp pch ner under 5-tempo för att få rätt effekt. :-)

  SvaraRadera
 13. Bureborn, ja det förstår du väl att detta är förbehållet oss som joggar upp/ner under fem-tempo ;-)

  Får jag förresten nöjet att säga hej tillbaka (lite mindre "i farten" än på maran) på E18-loppet i september? Ska springa halvmaran med svärfär, eller i alla fall starta tillsammans...

  SvaraRadera
 14. Jag var iaf plattfot för några år sen och hade div. knäproblem. 10kg lättare och betydligt bättre löpare så har mina fötter normala fotvalv (och har därmed blivit lite smalare) och knäproblemen är så gott som borta. Så om det är viktnedgång eller starkare fötter vet jag iofs inte.

  SvaraRadera