söndag 14 november 2010

Om inte löparprylarna kommer till Staffan får väl Staffan komma till löparprylarna...

Var det inte så det gamla ordspråket löd?

Fortfarande förkyld så nada träning idag men en fars dag med familjen och tid för både spel, fika, långpromenad och gemensam matlagning (Lasagne) med nioårige sonen - absolut inte det sämsta sättet att spendera en söndag även om den nu blev utan löpning!

Ibland går det en give-away-våg på bloggarna och bloggare verkar som av en händelse få skor eller annan utrustning skickade till sig för testning. Trots att den här bloggen numera är relativt välbesökt har dylika erbjudanden helt lyst med sin frånvaro, kom igen nu sponsorer :-)

Kollade med Saucony i somras om de kunde tänka sig att låta mig testa och recensera någon av deras lättare tävlingsmodeller. I gengäld skulle de få publicitet på bloggen. De kunde de tänka sig, senare. Jag fick till svar att jag är långt ifrån ensam med den här typen av förfrågningar och dessutom var deras lättare modeller helt slut i lager efter att ha upplevt en "hype" i år. Att lagersaldot på t ex Saucony Fastwitch är noll har jag också fått bekräftat från andra håll. Fick dock till svar att jag var välkommen att höra av mig tidigt i vår igen så skulle vi säkert komma överens om någonting, till självkostnadspris då. Trevligt!

Vill ha - Saucony Fastwitch

Jag springer allt mindre i mina "tjockskor" Adidas Supernova Sequence, använder dem mest under återhämtningsrundor då jag upplever att de hämmar ett bra löpsteg. Dessutom känns pronationskilen för kraftig med mitt nuvarande löpsteg som är mera mittfotscentrerat än för något år sedan. Springer jag lite längre i dem blir jag t o m öm i skenbenet.


Vill också ha - Adidas Adizero Adios

Mina vanliga distansskor är mina Asics DS Trainers som är väldigt allround och funkar på både snabbare pass och långpass. Tävlar gör jag i Brooks ST4 - en sko på 255g som är tänkt som en "stability racer", en lättviktssko men samtidigt med ganska mycket dämpning och lite pronationsstöd. En sko jag trivs i och som funkade klockrent på Stockholm Marathon i våras!


Brooks ST4 Racer - mina tävlingsskor

Jag är grymt sugen att testa både Saucony Fastwitch men också Adidas Adios som tävlingsskor vilka båda är ett snäpp lättare än mina Brooks ST4.

Det finns ju så många löparskor man vill ha! Ingmarie och Daniel gillar ju som bekant sina Newtons. Vilka är dina favoritskor?

17 kommentarer:

 1. Intressanta skoval, hoppas du får framgång med skofirmorna. Jag skulle gärna läsa om dina skoerfarenheter och är övertygad om att fler motionärer skulle ha nytta av dina synpunkter före köp.

  Själv tuggar jag på i mina stabila Asics GT-2150, hade innan den lite tyngre föregångaren 2140 och har även haft andra föregångare. Gillar dem för att de trots sin stabilitet är tunna i framfoten vilket ger mig den löpkänsla och känsla av kontroll jag vill ha. Jag tror mitt skoval är löparsveriges vanligaste så det är lite som att försöka förklara varför en barnfamilj gärna åker Volvo-kombi... :)

  Jag funderar på om jag borde ha fler skoval, men just nu är jag nöjd. Funderar dels på en semi-terrängsko för snö om vintern blir problematisk och kanske en lättare sko för snabbdistans och tävlingar - men vet inte om någon passar min ganska kraftiga pronation. Tror att pronationen blir värre när jag är trött och det ska man ju vara på tävlingar, har jag hört...

  SvaraRadera
 2. Har ingen tävlingssko ännu utan jag springer med Saucony Hurricane (stabila). Dock skall det bli ändring på det.

  Skall faktiskt försöka lägga om löpsteget lite i vinter vilket är en förutsättning för att jag skall våga springa i tävlingsskor.

  SvaraRadera
 3. Jag är ju fullständigt kär i mina Saucony Kinvara. Sådär kär så man blir alldeles fnittrig du vet, haha! :)

  SvaraRadera
 4. Kan bara hålla med Fitnesscoachen, Saucony Kinvara. Dom äger som barnen brukar säga :)

  SvaraRadera
 5. Instämmer med de två ovan: Kinvara! Använder inga andra skor sen jag köpte dom. Måste prova Staffan :)

  SvaraRadera
 6. För närvarande är favoritskon Vibram FiveFingers KSO Sport Trek! Jag längtar efter att "trä" på mig "skon" varje dag och börjar mer och mer inse att man kanske inte behöver någon dämpning överhuvudtaget. Däremot så blir valet DS Trainer när man skall ut och mysjogga lite, för det är ju fortfarande en riktigt skön allroundsko. Angående sponsorer så kan du ju testa att skriva skit om skon istället så kanske det får motsatt effekt :).

  SvaraRadera
 7. Roger, jag har gärna synpunkter men detta med skor är ju så väldigt individuellt vilket gör det svårt. För mig funkar det allt bättre att springa alltmer i lite lättare skor nu utan att för den skull bli helt minimalist och springa i Five Fingers. Är man lätt i kroppen och inte så skadebenägen tror jag många skulle vinna på att överge "pjäxor" som Asics Kayano etc...

  Ett par skor att växla mellan är bra både för skorna och för benen/fötterna. Mina lättviktare har en pronationskil så det finns alternativ även om man pronerar.

  Lennart, ja prova, du kommer upptäcka att du "automatiskt" får ett bättre steg.

  Fitnesscoachen, Odda och Claes, Kinvara alltså...hmm men den ser så hög ut, fast jag vet att häl-tå-diffen bara är 4mm...

  John, ha ha en riktig "dissning alltså :-) VFF har ju många fastnat för, jag kan förstå tjusningen men brottas fortfarande lite med att jag tycker de är lite fula (vilket ÄR ett dåligt argument) men jag tycker också de är ganska dyra, inte så mycket tyg per för pengarna...typ...

  SvaraRadera
 8. Har även jag lagt om mitt löpsteg så jag känner igen det där med skenbenet. Sliter på mina Asics Kayano för vilken gång i ordning vet jag inte men jag tror de första inhandlades 1998-99 någon gång.

  Jag har inte funderat så mycket om nya skor utan har småtränat i mina VFF under sommaren mestadels för att stärka fot och vader. När väl Newton kommer till Sverige ska jag prova dessa om dom nu passar mina något breda fötter =)

  Peace Love och Löparskor!

  SvaraRadera
 9. Hej Staffan!
  Fick senaste numret av RW idag och din artikel kom som en jätteöveraskning!!!!

  Superkul! Bra skrivet!!

  Grattis!

  MVH

  SvaraRadera
 10. Tjing mannen! Intressant att höra vad ni "räserpajsare" kör i. Jag har mitt andra par Nike Equalon som är en perfekt doja för oss i det "tunga gardet". Efter mina pågående projekt kan det finnas anledning till att revidera skovalet. Equalon är en doja för överpronerare men jag är lite sugen på att testa med inlägg så jag kan välja neutrala skor...

  SvaraRadera
 11. Jesper, från Kayano till VFF - löparvärldens ytterligheter, ta det varligt!!

  Lennart, va' kom den redan? Kul att du gillade det, min ganska svamliga artikel!!!

  Magnus, Räserpajsare!!!!?? :-) Antingen så tittar du på en lättare sko med pronationsstöd, t ex min allroundfavorit Asics DS Trainer som är väldigt populär och ett mellanting mellan tunga skor och racers eller så kanske mjuka Kinvara med inlägg kan vara något!! Kämpa på!!!

  SvaraRadera
 12. Ja det där med skor tycker jag är svårt. Har köpt ett par Puma Complete roadracer 3. Mycket lätta och det gäller verkligen att springa på framfoten och då måste det ju gå undan. Håller på att springa in dem pö om pö. Tack för tipsen om GPSen. Klurar nog snart ut alla möjligheter. Trevlig blogg =) lägger till dig i min blogg. Kör hårt!

  SvaraRadera
 13. Vad intressant att du kör med så många olika märken. Du kanske har väldigt snälla fötter som är ok med olika skotyper? Jag har verkligen försökt att få mina fötter att gilla annat än asics, för jag tycker att de är allt för slit-svaga och dessutom tycker jag att de är lömska med sina prishöjningar, men asicsen är mjuka precis där min ena, deformerade häl kräver att de ska vara mjuka. Har dock ett par Adizero Boston som jag springer korta pass med ibland, och de är verkligen sköna, men ger skav om det blir längre pass.

  Hoppas du får sko-sponsor-napp snart!

  SvaraRadera
 14. Ja, går det inte att SKO sig på andra man får allt vända plösen efter tightsen som man säger :) Staffan var en "sponsorlös dräng" var väl också något ordspråk eller sångtext som löd tror jag?

  Själv kör jag sponsorlöst med Saucony...

  SvaraRadera
 15. Adam, tackar! Roadracern är riktigt tunn och kräver nog lite tillvänjning i alla fall om man ska springa långt i dem. Fast jag vet folk som fixar maran i dem också!

  Sofie, det har mest "blivit så" men jag har nog som du skriver snälla fötter, normalformade/smala utan några skavanker. Det är sällan eller aldrig när jag provar löparskor som jag känner att en sko verkligen INTE passar mina fötter. Det är ju bra att du ändå hittat ett märke som funkar! Och du vet ju att jag på något sätt lyckas få mina DS Trainers att hålla länge. Jag är ju lätt i kroppen men detsamma gäller ju dig.

  Janne, många ordspråk finns det :) Jodå har nog sett dig i A2 (A3?) allt som oftast!

  SvaraRadera
 16. Favoriterna växlar - jag upplever också förändring i foten, kanske för att fotisättningen är annorlunda eller för att jag i största allmänhet har ett förändrat röreslemönster när jag springer.

  Det började med några par pronationsskor. En dag fick jag se riktigt billigt neutrala skor och testade. Det funkade det också. Ibland kunde jag känna att pronationsskor var obekväma under foten. Numera köper jag inget som är för pronerande.

  Mina senaste mängdskor köpte jag i början av året och det är Asics Trail Attack och Nike Air Pegasus. Lite högklackat är det, de fick ta mängden fram till sommaren, 70 mil med Attackerna och Pegaserna ligger på 80 mil. Båda är neutrala.

  Förra sommaren hittade jag hemmavid två par plattskor/sneakers jag köpt 3-4 år tidigare, de kom från en skorea på Ica Maxi - typ 25:- paret. Då gillade jag färgerna och gick en sommar med dom. Sen hamnade de i en flyttlåda, tills jag hittade dom. Och blev nyfiken på dom, för vid det här laget hade jag sett Onitsuka Tigerskor - och tammetusan om inte mina snorbilliga kinasneakers (Fusion) påminde om dom klassiska löparskorna från OT. Hmmm....

  Jag började springa i Fusionerna. Det kändes fint från början. Och den här sommaren/hösten har jag rullat 60 mil med dom. Och de är mina absoluta favoritskor. Fotkänslan är grym. Men jag räknar Fusionerna som sommar/braväder skor. Och tog tillbaka Pegaserna för några veckor sedan och fick snart smärtande smalben. Bytte tillbaka och är återigen besvärsfri. Jag har alltså sprungit med Pegaserna kanske en gång varannan vecka under sommar/höst - utan problem. Men återgång på heltid till dom skorna skapade problem. Jag ska prova en annan snörning på dom så får jag se.

  Mina nästa par skor blir Onitsuka Tiger. Mexico 66 modellen.

  Ett annat är att jag brukar växla lite - även om jag springer mest med ett par, så växlar jag ett och annat lubb med något av mina andra par skor (5-6 par). Det känns ganska skönt att få växla skor.

  SvaraRadera
 17. Ja, jag läste om de gamla/billiga skorna på din blogg. Jag tycker mer och mer om att springa med lättare skor. Förresten så har du då ytterligare en anledning att läsa nya RW då de testar gamla skor från 70-och 80-talet! Många av dem verkar stå sig bra även idag.

  Håller med dig om att fötterna mår bra av att växla skor!

  SvaraRadera