måndag 29 november 2010

Fartlek med skritt, trav och galopp

Söndag och veckans tredje pass - så har det rullat på nu ett tag. Ganska ospännande.

Gårdagens pass var dock ovanligt vad gäller sällskapet, dottern på elva år och hennes favorithäst, ett tjugofyraårigt Gotlandsruss vid namn Pripps Beer! Ett ganska sympatiskt namn på en häst tycker jag.

Jag sprang 3km medan dottern gjorde honom i ordning.
För er som inte kan så mycket om hästar kan jag berätta att det är en massa läderremmar med märkliga namn som ska dras och spännas fast.

Tydligen måste också hästar värma upp för vårt gemensamma pass började sedan med lååångsam skritt. Så långsam så jag sprang lite före och sedan tillbaka igen. Sedan trav i lite bättre fart vilket visade sig översättas till jogg i 5:30-tempo. Jag sprang för det mesta snett framför hästen för att inte göra honom nervös eller vara för nära. Galopp (långt från maxtempo enligt dottern) och jag hängde lätt på i 3:40-tempo och var stöddig och påstod att jag var snabbare än hästen.

Resten av passet blev omväxlande lugn jogg och lite spontana farthöjningar tills det var ca 500m kvar. Då kom en medelålders farbror med leksak = illalåtande fyrhjuling och när motorn smällde till blev hästen nervös och satte av i vad jag väl då får kalla V02-max hem till stallet och då var jag inte så stöddig längre. Jag hade inte skuggan av en chans att hänga på och fyrafart kändes som jag stod stilla i jämförelse!! Dottern blev dock inte skrämd utan hävdade att hon hade koll på kusen.

Medans dottern sedan gjorde allt det där man gör med hästen efter en ridtur (igen kan jag då tala om att det inte bara är att ställa in hästen i "garaget") så körde jag en tröskelkilometer och joggade jag ner ytterligare ett par kilometer inkl ett par kortare farthöjningar ner till 3:20-tempo och kunde summera ihop 12km löpning innan en nöjd pappa och en nöjd dotter åkte hem och adventsfikade med glögg, pepparkakor och saffransbröd.

Nu väntar en vecka som inte kommer att innehålla så mycket träning. Istället bjuds det på mycket jobb, kvällsaktiviteter med barnens skola tisdag, julfest med jobbet torsdag och dop med släkten på besök lördag-söndag! Puh...

12 kommentarer:

 1. Underbart att kunna göra saker tillsammans på det sättet - båda får sitt samtidigt som man umgås!

  SvaraRadera
 2. Vad härligt! Som en gammal hästtjej måste jag ju säga att det ser fantastiskt ut på bilden...och ja, det finns en hel del "läderremmar" :D

  SvaraRadera
 3. Hej Staffan!
  Håller med Anneliten! Kul att kunna göra sånt med din dotter.

  Du verkar ha mycket att göra den här veckan. Tur att du är uthållig och vältränad :-)

  SvaraRadera
 4. Känns som om du tagit träningen till en ny nivå när du börjar köra fartlek mot häst! :-)

  SvaraRadera
 5. Anneli, exakt, vi hade jättetrevligt ihop den där stunden!

  Karin, tack, jo det var mysigt som sagt. Mycket remmar är det :D

  Lennart, absolut, det är jätteroligt när barnen är med. Sonen hänger med på en löprunda ibland också!

  Roger, cyklister brukar jag också tävla mot ibland :-)

  SvaraRadera
 6. Haha, sjukt roligt inlägg!! :) Jag ska också börja mäta mitt löptempo i olika gångarter!

  SvaraRadera
 7. Vilket härligt sällskap :). Jag kanske skulle börja ta löprundor med min medryttarhäst istället nu vet jag ju tempot! :)

  SvaraRadera
 8. Hyfsat unikt pass, fartlek med 24-årig gotlandsruss skrivs det sällan om i RW... :-)

  Ser ut som du en trevlig vecka framför dig, som de brukar säga "njut av farten!"

  SvaraRadera
 9. Madeleine, kul att du gillade det, då har jag lyckats :)

  Emilia, absolut, testa, det var rätt mysigt att springa med häst :)

  Thomas, eller hur! Jodå fullt upp, ska börja prioritera bort aktiviteter, t ex jobbets julfest som jag inte riktigt orkar med just nu innan dopet. Ska försöka hinna lunchträna något också, hann faktiskt ut 8 lugna km idag.

  SvaraRadera
 10. Havremoppe säger du... Jo, det kanske funkar. Känns ju skönt att vara med så att inte dottern trillar av iaf :).

  SvaraRadera
 11. Kvalitetsträning och kvalitetstid - vilken suverän kombo! En fyrabarnspappa har verkligen en massa bra uppslag när det gäller livspusslet!

  SvaraRadera
 12. John, jo det har ju hänt en del ridolyckor på sistone och nu står inte favorithästen i ridhus utan i ett privat stall, vilket innebär sämre omvigningar att rida i.

  Bureborn, jodå, vi hade båda en timma när vi fick ägna oss åt det vi tycker och samtidigt umgås med varandra!

  SvaraRadera