fredag 12 november 2010

Hjärnornas kamp - Att träna eller inte träna

Jag har känt mig onormalt låg, trött och hängig ett par dagar och tillsammans med halsont i natt så är det bara att inse att jag har något skit i kroppen. Träningsväskan är packad för lunchträning men halsont eller feber är showstoppers för löpning för mig. Tillsammans med regn och det lite för spännande väglaget gör det beslutet enkelt. Ingen löpträning utomhus idag!


Rhinovirus - ett av våra vanliga förkylningsvirus

Hade detta varit Johans blogg hade han skrivit ungefär så här fast bättre; Dock försöker den primitiva känslostyrande reptilhjärnan djupt inne i limbiska systemet övertala den mera utvecklade och logiskt styrda primathjärnan i prefrontala cortex att träna i alla fall. Och så kanske det blir.

Jag går till styrketräningslokalen på lunchen i 30 minuter och kör lite motionscykel, gymmar lite lätt och om reptilhjärnan vinner fullständigt, kanske jag även joggar ett par mycket lugna kilometer på bandet. Jag har nämligen märkt att lätt träning när man känner så här faktiskt gör att förkylningen bryter ut och snabbare går över. Den tesen stärks av att immunförsvaret stimuleras av fysisk aktivitet vilket man kan läsa om här.

Hoppas kunna springa på riktigt på söndag igen och lyckas jag träna något idag blir det ju i alla fall tre pass den här veckan.

Hur gör ni i sådana här situationer?

9 kommentarer:

 1. Halsont => ingen träning, inte ens styrka.
  Irriterad hals => En samlad bedömning får avgöra, men ingen hård ansträngning.

  Att genomföra varje pass är inte viktigt för helheten, men ett pass vid fel tillfälle kan kräva flera veckors träningsvila och därmed sabba helheten. Är man tveksam ska man inte träna tycker jag. Vi är ju ändå motionärer...

  SvaraRadera
 2. Jag instämmer med Roger. Halsont eller feber, ingen träning mer än möjligen en lätt promenad. I övrigt går jag på den allmänna sjukdomskänslan i kroppen...

  SvaraRadera
 3. Håller med er båda men gränsen mellan halsont och irriterad hals är hårfin. Det blev hur som helst 30min blandad men mycket lätt styrketräning (core, lite maskiner och fria vikter med inslag av obalans, dvs på ett ben eller på balansplatta) och också fyra långsamma kilometer över fem-fart på löpbandet.

  Efter en varm dusch mycket frukt och vätska känns det inte värre än i morse, snarare bättre.

  SvaraRadera
 4. Håll reptilhjärnan i styr nu;)

  Se det som ett tillfälle att återhämta dig och efter ett tvångstopp får man ju lite extra sug också, vilket kan vara värdefullt. Man längtar ut lite extra och det kan man ju behöva nu i november.

  Skador och sjukdom är en del av (tränings)livet och det är bara att acceptera. Själv kom jag igång att blogga tack vare en kombinerad skada och förkylning. Det blev plötsligt tid över och nu sitter man fast i bloggträsket. Nästa gång jag blir sjuk eller skadad ska jag lära mig hur man rullar sushi eller köpa ngn dvd-box och bara slappa. Sen kan man köra hårt igen.

  Krya på dig!

  SvaraRadera
 5. Det var evigheter sen jag var förkyld (peppar peppar) men OM det händer så är det som de andra skriver. Krya nu på dig!(Du kan läsa vad jag tycker om Newton så länge om du vill. :-) )

  SvaraRadera
 6. Krya på dig Staffan.

  Det är duktiga skribenter här så det känns inte som att jag har så mycket mer att tillägga så trevlig helg :-)

  MVH

  SvaraRadera
 7. Eftersom jag är småbarnsmor så har vi skit i familjen nästan hela tiden. Skulle jag vara konsekvent och aldrig träna med minsta lilla känning så skulle det inte bli mycket tränat alls. Jag går på känslan i kroppen även om jag har lite halsont. Jag försöker att vara restriktiv med träning om det är precis nytillkommet och tränar inte med feber. Försöker också att träna lite lugnare och inte kvalitet om jag tror jag har någon skit i kroppen.

  SvaraRadera
 8. RosaMilton, det där liknar hur jag resonerar, den lätta styrketräningen och löpbandsträningen jag genomförde i fredags gjorde varken till eller från. Nu har förkylningen brutit ut, även om lite halsraspighet kvarstår. Avvaktar med träning idag och förmodligen också imorgon sedan ska det vara OK att återuppta, lycka till med höstträningen!

  SvaraRadera
 9. RosaMilton förresten, kikade in (igen) på din blogg - kul att våra barn är så pass jämngamla. Vi kanske kan starta en rådgivningstjänst hur man som fyrabarnsförälder får tid med träning (och i ditt fall också med trädgård verkar det som...).

  SvaraRadera