onsdag 17 augusti 2011

Gästinlägg: Tips på träningsområden i Stockholm

Jag fick ett mail från Louise Hemman från Expedia om jag kunde tänka mig att publicera hennes text om tips på träningsområden i Stockholm. Här är hennes artikel där hon tipsar om träningsområden i Stockholm.

"Är man inne i träning och springer mer eller mindre varje dag spelar väder och omgivningar mindre roll, men för dem som just påbörjat sin träning kan vackra löprundor vara en avgörande faktor i att komma ut och röra på sig. Här följer några tips på natursköna träningsrundor i och omkring Stockholm, vilka passar såväl nybörjare som mer rutinerade löpare. Själv är jag orienterare så trivs bäst i skogsområden, så några tips på terrängspår slinker också med.

Centrala löpspår i Stockholm och omgivande förorter och städer kan man enkelt hitta via  Hjärt och Lungsjukas Riksförbund och deras långa lista på Hälsans Stigar. Dessa finns i hela landet och passar utmärkt för dem utan egen transport då man enkelt kan nå dessa med lokaltrafik. I Stockholm ligger finner man till exempel en 9 km slinga som går runt om Södermalm. Denna slinga går utmed vattnet på Södermalms västra sida, förbi Liljeholmsbadet och Tantolunden. Efter Norra Hammarbyhamnen viker slingan upp mot Vita Bergen och vidare ner mot Slussen. Beroende på var man påbörjar slingan får man en behaglig okuperad löpning utmed vattnet för att sedan klättra mer i pittoreska Vitabergparken.


Hagaparken
  En lite längre slinga finner man vid Brunnsviken i norra Stockholm. Denna 11 km runda börjar vid Stallmästargården vid Norrtull och fortsätter runt om Brunnsviken, förbi Hagaparken, Bergshamra och ner mot Universitetet vid natursköna Frescati. På Hjärt och Lungsjukas hemsida finns kartor att ladda ned för alla dessa stigar där parkeringar, tunnelbana samt busshållplatser finns utmärkta. 

 Ett annat tips är att springa de rundor som används vid till exempel Tjejmilen och Lidingöloppet. Tjejmilen startar vid Filmhuset på Gärdet och fortsätter förbi Kaknästornet, utmed vackra Djurgårdskanalen och Rosendals trädgård tillbaka upp emot Gärdet. På Tjejmilens hemsida kan du se en mer exakt beskrivning av slingan samt jämföra dig med tävlingstiderna. Klassiska terrängtävlingen Lidingöloppet erbjuder en liknande service på sin hemsida. Området kring Grönsta på Lidingö, Lidingöloppets målområde, erbjuder flera elljusspår och slingor på olika längd och kupering. Här kan man också utnyttja Lidingö SOKs klubbstuga Säckatorp för ombyte.


Djurgårdskanalen, vackert och lättsprunget, en utmärkt plats att springa intervaller på!
För den som gärna löptrönar i skogsområden rekomenderar jag att ta kontakt med lokala orinteringsklubbar för att höra vilka kartor och spårområden de kan erbjuda. Ofta utgår dessa från klubbstugor med dusch vilket är en bonus. Många klubbar erbjuder också kartor med permanenta kontroller, så kallade Naturpasset, för dem som vill variera sin träning. Dessa återfinns ofta i stadsnära områden eller till exempel nära Arlanda flygplats, speciellt anpassade för gäster på hotell Arlanda. På Naturpasset hemsida kan man se en lista på alla aktuella områden samt försäljningsställen".

Staffan: Då många läsare av den här bloggen är Stockholmsbaserade både i Söderort, i innerstan och norr om stan så får ni gärna komplettera med era favoritområden i kommentarsfältet! Jag vet ju att det avverkas många kilometer i löparskor i Nackareservatet, i Älvsjö och Mälarhöjden, i Björkhagen, på Kungsholmen, runt Årsta och i Vallentuna-trakten bland mina läsare!

2 kommentarer:

  1. Jag skulle slå ett slag för Roslagsleden som är fantastiskt fin. Börjar vid Danderyd och går långt, ända upp till Grisslehamn om jag inte minns fel. Det är bara att googla och kolla vilka sträckningar som passar! Annars är Skavlöten vid Täby också jättebra, backig terräng och skog.

    SvaraRadera
  2. Stigarna runt Flaten /vid Skarpnäck) är fantastiska. Och ner mot Erstaviken. :-)

    SvaraRadera