söndag 14 augusti 2011

Teknikfokus

På en runda för ett tag sedan kom jag att tänka på några saker. Någon på jogg.se skrev "glöm inte armföringen, ju fortare du rör armarna desto fortare går benen". Självklart är det så men jag har inte tänkt på det just så förut! När jag höjer farten eller spurtar på en tävling så gör jag det mest genom att benen jobbar hårdare. Jag brukar tänka på att min armföring inte ska vara för yvig och på att armbågen ska vara nära kroppen och armarna jobba framåt men att låta armarna "hjälpa till" att hålla eller öka farten genom att höja frekvensen på armpendlingen har jag tidigare inte tänkt på.

Den andra tanken handlade om min fotisättning. Jag säger att jag har en mittfotsisättning där sedan hälen fjädrar ner och också vidrör marken lätt. Min landning försöker jag att inte fokusera på utan den är en funktion av att jag numera springer med en högre stegfrekvens än när jag började springa regelbundet. Jag fokuserar istället på att dra upp foten igen så snart som möjligt efter landning. Vid tävlingar i högre fart när tröttheten har satt in händer det att jag tappar hållningen och steget blir då för långt och jag landar på hälen fortfarande. Det som slog mig var att min fotisättning kan vara något olika mellan vänster och höger ben. Fotsättning vid löpning går så fort så det krävs egentligen filmning och stegvis visning av varje filmruta för att se men känslan säger mig ändå att det är så här. På vänster fot känner jag tydligt hur mitt-/framfot rör marken först medan isättningen på höger fot känns lite mera "platt".

2007-2008 (med hällandning och längre steg) hade jag en hel del besvär med benhinnorna och sökte sjukgymnast. Hon konstaterade att mina ben är olika långa, något som tydligen är ganska vanligt. Vi provade något slags hälilägg i kork i ena foten som jag omgående slutade med då det mest kändes märkligt. Jag minns inte nu om det var i höger eller vänster sko jag skulle ha ilägget men det är ju logiskt att var i rörelsen foten landar påverkas av längden på benet.

Jag provar mina tjockaste skor, Adidas Sequence ibland och det känns mest bara märkligt att springa i dem nu, visst de är otroligt mjuka och ombonade och inte heller supertunga men har en riktigt hög häl och den är verkligen ivägen med mitt nuvarande löpsteg! Därför tjänstgör den här skon mest som allmän fixarsko hemma just nu, att klippa gräsmattan, måla, snickra i trots att den bara gått 60 mil.

Det var lite spridda tankar för stunden. Löpteknik och Pose som jag sneglat en del på har jag skrivit tidigare om här på bloggen.

8 kommentarer:

 1. Kloka tankar! Löpning är inte bara att springa. :)

  SvaraRadera
 2. Tack för de spridda tankarna :) Jag brukar använda armarna för att pumpa igång benen. Det känns lättare än att börja med benen.

  SvaraRadera
 3. Jag har/har haft olika långa ben. Min lösning och behov är att regelbundet behöva justeras av kiropraktor. Jag får helt enkelt ont i ryggen, misstänker att det beror på olika långa ben i grunden bla. Provade igårkväll mina mer uppbyggda skor eftersom jag inne i en problemperiod. Tunga, klumpiga och vilken häl! En uppbyggd häl får en verkligen att sätta i hälen först!

  SvaraRadera
 4. Hoppas vi ses på lördag, hör av dig när du hur det blir med loppet.

  Inlägget om spridda tankar fick mig att tänka på ett ställe där jag sprang på löpband utan AC... Varför jag började tänka på det låter jag vara osagt :-)

  SvaraRadera
 5. Väldigt intressant det du skriver om Pose, men jag förstår inte riktigt hur man gör om jag ska vara ärlig? Hur menar du att man sätter i foten? Landar man på tå och sen försöker man få upp foten snabbt mot rumpan? Du får köra ett Youtube-klipp och visa:)
  Har också ett ben som är lite kortare än det andra och går just nu hos sjukgymnast för detta, får problem med höft och insida knä:(

  SvaraRadera
 6. Precis, Madde, det går att göra även den enklaste saken komplicerad :)

  Johan, aha, det var precis det jag inte tänkt på men nu har jag testat och det funkar ju bra!!

  RosaMilton, jag verkar inte vara i behov av regelbundna kiropraktor-besök för att justera ojämnheterna och visst är det sant det du skriver om uppbyggda skor.

  Siktar på start Thomas, jag hör av mig under dagen. Förstår varför du ville ha AC på här på ön, i eftermiddag blir det igen en runda i 30-gradig värme...

  Linda, knepet är att inte fokusera på fotens läge i landningen alls, utan att springa med en högre stegfrekvens istället, då kommer du automatiskt att landa mera på mittfoten, fokusera på snabba korta steg och istället på att dra upp foten mot rumpan så snabbt som möjligt istället efter isättning. Mera info finns på www.posetech.com även om sidan är ganska oöverskådlig....hör av dig om du vill ha mera tips!

  SvaraRadera
 7. Hej Staffan!

  Perfekt timing med en liten uppfräschning av POSE och löpteknik - jag har precis börjat återhämta mig från min förbannade plantar fasciit nu efter tremånaders vila och jag kan inte annat än undra om jag inte hade kunnat undvika att dra på mig den med en lite mer finslipad löpteknik.

  Har du kört någon POSE- kurs/clinic eller har du lärt dig på egen hand?

  /Johan

  SvaraRadera
 8. Johan, jag är ju långt ifrån någon auktoritet eller expert på Pose utan det jag lärt mig har jag snappat upp själv från tips på bloggar och olika forum.

  SvaraRadera