tisdag 2 augusti 2011

Ett pass att minnas när vintern kommer

Efter två dagars solande, slappande och bad på vårt jättetrevliga bad Hökmossen här i Nykvarn snörde jag på mig Adiosen när hustrun kom hem från sitt Step Up-pass och bänkade sig med barnen framför allsången. Dagen till ära hade jag mitt nya gröna Adias-linne som ni säkert sett på de Adidas-sponsrade löparna i Diamond League.

Jag följer inget träningsprogram och bestämmer ofta när jag snör på mig skorna vad det ska bli för pass och idag tänkte jag springa ett lättare distanspass med några kilometer tröskel mitt i. Tassade iväg och det var en sådan fin och stilla kväll, kropp och skalle i totalt
avslappnad semesterharmoni och löpningen gick så lätt lätt med ett leende på läpparna.

"Uppjoggen" blev progressiv från 4:40-tempo ner till 4:15-fart och jag tänkte sedan köra tre km tröskel i ca 4:05-fart och även om det först kändes lite segt att växla fart så kom jag snart in i ett härligt flow och avverkade istället 5km på 19:30 (4:01, 4:00, 3:57, 3:53, 3:38 min/km) utan att förta mig även om jag i ren löpglädje bestämde mig för att trycka på och aktivt träna på att springa avslappnat fast jag var trött, på den sista kilometern. Avslutade med två kilometer nerjogg som också kändes lätt och var hemma igen efter 12km med en snittfart på 4:12 min/km. Inget speciellt varken ur längd-eller fartsynpunkt men känslan under kvällens pass, känslan av att till synes utan ansträngning springa i ganska bra fart med lätta skor och kläder en ljummen sommarkväll, den har jag lagrat på den mentala hårddisken för att plockas fram när kalendern visar december och det är mörkt, grått och disigt, termometern visar tre plusgrader och ett duggregn blankpolerar isen på cykelvägen och nästan omöjiggör löpning i någon vettig form eller fart.

Sommarlöpning när den är som bäst!!

10 kommentarer:

 1. Det är känslan som räknas, det är för den vi springer!! :)

  SvaraRadera
 2. Vilken läsning - rena löparporren.

  SvaraRadera
 3. ..."i ganska bra fart". Ja, så kan man uttrycka det ;)

  SvaraRadera
 4. Hur lång bör vilan vara när det gäller intervallpass för Vo2 max och tröskel?
  Det är svårt att få grepp om detta
  Hur ofta bör jag köra Vo2 max och tröskel? 1 av varje 1 gång i veckan?

  20 x 200 m
  12 x 400 m
  8 x 800 m
  7 x 1000 m
  4 x 2000 m
  3 x 3000 m
  2 x 5000 m
  Jag ser 2000, 3000 och 5000 m som tröskelintervaller.

  Hoppas du kan ge några handfasta tips för det är krångligt att förstå.

  SvaraRadera
 5. Verkligen! (Löpning när den är som bäst)Var det all chokladen eller det turistande livet som gjorde det mån tro? ;-)makalöst bra jobbat!

  SvaraRadera
 6. Ren och skär löparpropaganda!!:-)
  Har upplevt samma sköna känsla i veckan när jag kutat kvällstid och bara slappnat av utan koll på klockan.

  SvaraRadera
 7. Absolut Madeleine!!

  Ha ha, anneli, jag skrattade när jag läste din kommentar! Ganska oförarglig "porr" i alla fall...

  Ja precis så kan man uttrycka det Johanna :-)

  Mikael, inga lätta frågor du ställer, och svåra att ge generella svar på. Jogg-och gåvila blir tuffare än ståvila och ju kortare vila ju tuffare paus såklart då pulsen inte hinner gå ner lika mycket. För riktigt snabba (på max) intervaller tror jag man ska köra ganska få repetitioner (för att orka) med ganska lång vila. För tusingar och liknande tycker jag 1 min är lagom. För längre intervaller t ex 2000m väljer många en längre vila t ex 2-3 min men jag har fått en bra effekt att bara vila 1 min på dessa också förutsatt att de inte går för snabbt.

  Hur ofta du ska köra passen beror på din träning i övrigt, kör du "bara" tre pass i veckan blir det ju såklart färre sådana pass än du kör fem pass i veckan. Just nu testar jag själv med ett intervallpass och ytterligare ett mera lekbetonat kvalitétspass i veckan vilket verkar ge mig utveckling på mina tre-fyra pass i veckan medan t ex Hempa ("sub 40 på 365 dagar") kör tre kvalitetspass i veckan.

  20x200 låter för mig som ett tufft pass och då skulle jag nog köra 2x10x200m. Jag kör också (nästan) alltid alla intervaller över 1000m i tröskelfart förutom något enstaka 4x1500 eller 4x2000m som jag kört närmare VO2max.

  Hoppas jag kunnat ge lite vägledning i alla fall...

  Ingmarie, ha ha, snarare lite lugnare träning förra veckan än chokladen eftersom den till ca 95% ännu inte är uppäten :-)

  Kul att du tycker det Thomas!! Och kvällspass när vädret är så här är (nästan) det bästa som finns! Håller tummarna stenhårt för dig imorgon, såg på Enhörnas hemsida nyss att det var 27 löpare anmälda, förmodligen dyker jag inte upp men man vet ju aldrig!

  SvaraRadera
 8. Tummen upp för en skön blogg som numera är på mina favoriter:-)
  Keep on-ett sådant pass du berättar om setter guldkant på vardagen!

  SvaraRadera
 9. Odd-Inge, tack för din kommentar och för ditt beröm av bloggen! Imorgon blir det långa intervaller med efterföljande bloggrapport :-)

  SvaraRadera