måndag 8 augusti 2011

Jodå formen finns där - Halvmara-/tröskelintervaller 5x2000m

Kvällens siffror...
Förra veckans blygsamma två pass och blott 15km verkar inte ha påverkat formen! Jag infriade inte löftet till mig själv om löpning både lördag och söndag utan lördagen bjöd på 12km distans i 4:34-tempo med någon enstaka snabb kilometer och lite löpskolning som jag dock avbröt då det smärtade i mitt högerknä. Löpningen gick dock både lätt och smärtfritt.

Söndagen skulle innehållit 5 x 2000 m i halvmaratempo, dvs 4:02-4:05 min/km som riktmärke (motsvarar en halvmaratid på 1:24:59-1:25:59) med en minuts gåvila mellan men regnet och blåsten gjorde att jag inte ville bli förkyld igen när jag precis känt mig lite småsnorig så jag körde det passet ikväll istället.

Det gick lite snabbare än plan hela passet igenom och det blev också en fin progression på tvåtusingarna men det var alls inget maxande ikväll utan istället en härligt lätt löpkänsla med både en och två ytterligare växlar att lägga i om jag velat, kändes faktiskt som om jag sprang och bromsade även om benen blev lite trötta på den sista tvåtusingen. Att jag dessutom fixade att springa det här passet en knapp timme efter en mastig middag med kycklingenchiladas var också bra och det underlättar tränandet för mig att jag slipper vänta länge efter måltid.

Ett pass som förutom det vanliga endorfinruset efter ett kvalitetspass, också gav en boost självförtroende! Jag sprang i det som blir mina tävlinggskor även på halvmaran, Asics Tarther, och jag måste säga att jag verkligen gillar dem skarpt! Jag uppskattar dem mer än hyllade Adidas Adios som jag också har ett par men som jag upplever som mycket stummare att springa i jämfört med Tarther.

12 kommentarer:

 1. Skorna ÄR viktiga men jag tror dock du skulle kutat lika bra oavsett vilka pjux du har på fötterna.
  Snorbra pass!
  Du ser ut att ha en strålande höst att gå till mötes!:-)

  SvaraRadera
 2. Bra fart på 2000-ingarna med kort vila och lätt känsla! Säger som Ingmarie, du blir farlig i höst och dina PB:n bör känna sig rejält hotade.
  Vem blev besöksare nr en 100'? :)

  SvaraRadera
 3. Du verkar verkligen vara i form! Grymt!

  SvaraRadera
 4. Åh, jag borde också springa tvåtusingar, känns som alla gör det just nu! :)

  SvaraRadera
 5. Åh, vad jag önskar att jag hade det tempot. Det kommer (kanske) så småningom!
  Härliga, lätta steg vill man ha på alla pass. Bäst att njuta när det händer. :-)

  SvaraRadera
 6. Löjligt bra pass Staffan! Tvåtusingar är ju dessutom inte att leka med. Bra jobbat! :)

  SvaraRadera
 7. Härligt! Man blir alltid lika nöjd när man lyckas springa alla intervallerna progressivt.

  SvaraRadera
 8. Ja du verkar vara i riktigt fin form Staffan! Ska verkligen bli spännande att se vad du kan göra på halvmaran i höst. För du ska väl springa Sthlm halvmarathon hoppas jag?

  SvaraRadera
 9. Ingmarie, tack, hoppas du har rätt!!

  Thomas, jodå, det kändes bra och halvmaraperset ska åtminstone utmanas i september!! Vet inte vem som blev besökare 100k.

  Tack, Johanna, hela året har faktiskt känts som en enda lång formtopp hittills.

  Madde, långa intervaller har definitivt hjälpt mig bli snabbare, det blir ju mera tävlingslikt än t ex 10x400m.

  Västgötskan, välkommen hit! Bara att nöta på så kommer tiderna och farten och precis, man får passa på och njuta när man känner att man har "flow", det händer ju inte på alla pass...

  John, tackar!! Löjligt skönt var det faktiskt :) Gillar som sagt lite längre intervaller!

  Precis Magnus, jag blev glatt överraskad och inget jag tänkte på medvetet under passet!!

  Thomas, ja det känns så och ja, jag kommer att springa halvmaran 17/9, om du också ska det kanske vi ska dra varandra ner mot 1:24?? Grymt presterat på Höga Kusten men riktigt trist att inte funktionärerna lät din bror bli vinnare p g a en missad kontroll på upploppet!!!

  SvaraRadera
 10. Herregud, vilka BRA tider!! Bra kämpat, du kommer susa fram på halvmaran! Och precis som Ingmarie säger; det spelar nog ingen roll vad du har på fötterna

  SvaraRadera
 11. Linda, tack tack, hoppas du har rätt, målbilden för halvmaran är 1:25, helst under det! Och jovisst spelar det en viss roll vad jag har på fötterna allt, just nu har jag under sommaren nästan bara sprungit i lite lättare tävlingsskor och det blir en mycket skönare löpkänsla och det går lite fortare också!

  SvaraRadera
 12. Förstår känslan du skriver om. När allt bara flyter på och man känner att inget kan stoppa en.

  Så kände jag när det blev 800 meters intervaller igår. Ett tempo på 3.53 min/km kändes hur smärtfritt som helst

  SvaraRadera