onsdag 24 augusti 2011

Kommer in i rutiner och träningsplanerar (nästan i alla fall)

Min gamla Filofax används inte så ofta, inte ens för träningsplanering...
Första föräldralediga veckan har börjat ganska intensivt, igår var det både skolstart för de båda äldsta barnen, tandläkarbesök för tre barn följt av fotbollsträning för yngsta sonen och däremellan tvätt, matlagning och lite allmänt fixande. Idag behövde jag bara handla lite smått efter ha lämnat sonen på dagis och det slutade med nästan fyra välfyllda kassar och närapå tusenlappen. Nu är dessutom två maskiner tvätt hängda men eftersom detta nu inte ska förvandlas till en hemma-pappa blogg så åter till löpningen;

Då benen var ganska stela igår trots återhämtningsjogg i måndags efter söndagens 3 x 10 min tröskel så tog jag en vilodag. Idag har jag planerat en lätt vagnsjogg efter lunch men lite halsont på morgonen gör att jag tvekar. Imorgon kväll blir det i alla fall ett kvalitétspass igen, funderar på antingen 3x3km tröskel eller en kortare snabbdistans i halvmaratempo.
 
Precis som innnan Enhörna Challenge 10K på bana i juni så har jag några pass jag vill klara av under de knappa fyra veckor som återstår innan halvmaran, ett långpass i ganska lugn fart ca 22km helgen den 2-3 september, åtminstone en snabbdistans över åtminstone 8km i tänkt halvmarafart (helst inte för nära tävlingen för att inte slita för mycket), 3x3km tröskel och också ett pass med 4 x10min tröskel. Sista veckan eller de sista tio dagarna vill jag också hinna med 1-2 kortintervallpass med löpning i klart snabbare fart än racepace men med ganska få repetitioner och kanske också lite längre vila för att skapa lite "spets" i löpformen.
 
Vad tror ni om det, jag betraktar detta så nära seriös träningsplanering som jag kommer att komma.

9 kommentarer:

 1. Det låter ju som att 10 kilometer snabbdistans 10 september skulle passa fint i det upplägget... Lite långt för dig till Kista bara.

  SvaraRadera
 2. Låter som ett bra upplägg!

  Tyvärr blir det ingen Stockholm halvmara för min del. Det har att göra med adoptionen. Visste inte om vi kanske var på väg att resa till Colombia då. Nu ser det inte ut att bli så men kostnaderna gör att jag ändå avstår.

  Det blir nog svårt att hitta en halvmara tävling som passar mig nu i höst. Får sikta på det nästa år i så fall.
  Men är jag hemma den 8 oktober blir det Göteborgs halvmaraton som är en platt och fin bana :)

  Det hade varit kul att springa med någon som har ungefär samma kapacitet och hjälpa varandra till bra tider. Erbjudandet står väl kvar inför andra tävlingar :)

  SvaraRadera
 3. Låter som ett bra upplägg tycker jag. Kul att läsa din blogg eftersom du verkar ha en sådan sund inställning till löpning; du tränar kontinuerligt och bra, men samtidigt är du inte rädd för att ta en extra vilodag om du känner dig sliten eller om du vill prioritera familjeangelägenheter. Jag tycker att många blir lite för "hysteriska" i sin löpning och bara samlar kilometer oavsett hur slitna benen är; i längden tror jag att man vinner på att vila lite extra om kroppen visar att den behöver det. I synnerhet när man i övrigt lever ett fullspäckat liv med familj, jobb, renoveringar och annat. Och att unna sig att vila mer än vad som förespråkas i diverse träningsprogram och löpartidningar går uppenbarligen alldeles utmärkt att kombinera med ypperliga resultat - det är ju du ett perfekt exempel på!
  Lycka till på halvmaran! Jag hade själv gärna sprungit den eftersom jag tror att jag ev. skulle ha möjlighet att persa i en lite svalare väderlek - jag tangerade i stort sett mitt pers i ett olidligt växthusklimat i somras - men en halvmara en vecka före Lidingö funkar inte för mig(som alltså behöver en del vila...).

  SvaraRadera
 4. Det var tur att du inte ändrat inriktning Staffan. Jag blev alldeles uppstressad av det inledande stycket :)

  SvaraRadera
 5. Jo, det är ju en bit Morgan och dessutom tror jag vi har annat för oss den 10/9 men vi får se, passa bra skulle det nog göra.

  Mikael, det är klart erbjudandet kvarstår! Håller tummarna för att det går bra för er med adoptionen!

  Lotta, tack för din kommentar den värmer! Visst är även jag ibland drabbad av kilometersamlarstressen men med stor familj blir det en naturlig motvikt till det. Kanske hade det varit annorlunda om jag alltid sprungit 8-10 mil i veckan men så är inte fallet. Jag startade springa mera regelbundet 2007 och min familj skulle helt enkelt inte acceptera om jag var ute och kutade en massa mängd eller 6-7 dagar i vecka och jag skulle heller inte vilja lägga den tiden varken fysiskt eller mentalt på löpningen, den tar tillräcklig plats i tillvaron ändå! Så det är OK. Men visst skulle jag t ex vilja springa några fler tävlingar än vad jag gör.

  Jag vill att löpningen ska vara lustfylld och kul även om den kan var tuff emellanåt, jag hoppas jag aldrig kommer att känna att den är ett tvång för mig.

  Alla riktigt riktigt snabba löpare har stor mängd km som bas och vissa säger att man kan bara utvecklas till en viss gräns och stagnerar fortare utan den mängden. Kanske är det så men för mig är det spännande att utforska hur bra den här halvgamla kroppen kan springa, jag är övertygad om att det går att bli ganska mycket bättre ännu ett tag.

  Det ska bli spännande att se vad du gör med en frisk hals på en snabb bana som Hässelby!

  John, kul att kunna stressa upp också lite emellanåt ;)

  SvaraRadera
 6. Haha, nu är du där och snackar om att träningen ska vara lustfylld... Lägg till "och belönas rikligt med godis.." så hakar E på ditt lag :-)

  För oss går kvalitet för mängd, vi kan utvecklas en bra bit till utan att springa 15 mil per vecka. Jaga mängd tror jag snabbar på utv.processen men ökar också risken för skada/brist på motivation etc.

  Du är ju för övrigt det perfekta exemplet på att tålamod, smart träning och balans i tillvaron går hand i hand med en kapacitet som ständigt utvecklas.

  SvaraRadera
 7. E har kommit till insikt, lyssna på henne :-)

  Tack, hoppas du har rätt ang utveckling, bör visas lite mera på tävling, kanske har jag lite för få långpass för att orka hålla fart på halvmaran. Förresten har det öppnat sig en liten möjlighet för mig att springa 5km på lördag, googla Stallarholmsloppet, om jag startar kan jag nog hamna på pallen, vinnartiden 2010 var 18:37, håll tummarna för att jag startar!

  SvaraRadera
 8. Se där ja, skoj! Kollade hemsidan och det ser ju bra ut. Då blir det lite annat fokus om du ställer upp, du kommer kolla efter löpare du känner igen och fundera på placering snanare än tid. Kommer bli hur kul som helst! Och dessutom PB-garanti om banan är normalt kuperad.

  SvaraRadera
 9. Enda orosmolnet är att sonen ligger i feber idag, hoppas han piggnar på sig. PB bör jag kunna sätta, hade en grym känsla i benen igår på fartlekspasset, håll alla tummar du har för att det blir start!

  SvaraRadera