tisdag 13 september 2011

Lätt kvalité med flytintervaller och kort backe

Trots både Stockholm halvmarathon och Lidingöloppet i antågande råder en viss stiltje på löparbloggarna, inte minst här. Inte så att jag skriver mera sällan men kommenterandet av inläggen har minskat drastiskt sista veckan. Att få många kommentarer är långtifrån mitt primära syfte, det är mera som en rolig bonus, men att skriva utan att få någon som helst läsarrespons vore i längden riktigt trist!

Jag har riktigt mycket spring i benen just nu men försöker ta det lugnt. Efter söndagens snabbdistans blev det vila igår, skulle egentligen joggat ett par kilometer med sonen men han prioriterade annat så det blev bara en kort promenad (med några korta stegringslopp trots sneakers på fötterna...) istället.

Idag efter lunch stack jag ut på ett kortare distanspass med joggingvagnen och det kändes ganska tungt i den kraftiga vinden. Tur att den tropiska orkanen Katia är så försvagad när den nu nått hit! Efter drygt 5km stannade jag och körde 6x100m flytintervaller på en grusfotbollsplan, uppskattar farten till omkring 3:15 min/km fast Garmin reggade en toppfart på 2:55 min/km på den kilometern. Efter ytterligare en km lade jag dessutom in fyra intervaller sprintbacke/kort backe, dvs korta intervaller med aktivt frånskjut och aktiv armpendling i en kort men brant backe. Anders Szalkai pratar om just det här passet här som ett bra tävlingsförberedande pass. Jag har just en sådan brant backe på omkring 60-70m som tar 10-15 sekunder att springa uppför ca 300m hemifrån och det var rätt kul att sprinta uppför den!

En kilometer nerjogg på det och efter 8,8 km @ 4:50 min/km var det sedan dags för dagishämtning. Nu funderar jag på om jag ska springa kort imorgon igen och vila torsdag eller vila imorgon och springa lätt och kort på torsdag istället. Stora och livsavgörande beslut verkligen...

8 kommentarer:

 1. Haha. Känner igen mig i tankegångarna. Man planerar och planerar tills varje pass blir livsviktigt :)

  Nu fick du en kommentar också :)

  SvaraRadera
 2. Tänker också bjussa på en kommentar :)

  Kommer att stå i publiken på Stockholm Halvmarathon och hålla tummarna för ett bra resultat!

  Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Gillar du springa med vagnen? Jag är lite avigt inställd mot min just nu men nöden har ingen lag. Kul med lopp på gång.

  SvaraRadera
 4. Teori. Det är formtoppningens fel (stiltjen alltså). Vissa löpare klarar inte att läsa, eller kommentera, löparbloggar när de inte får kuta lika mycket som vanligt. Abstinensen blir så mycket värre, när man utsetts för frestelser.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Jag skulle ha vilat imorgon och tränat lätt och kort på torsdag men det är individuellt.

  Kör stenhårt nu på lördag :-).

  MVH

  SvaraRadera
 6. Claes, jag ibland tar löpningen en del plats i tillvaron :)

  Liljeros, håll utkik efter löpare nr 482 med gröna skor!

  Anna, jag har ju skaffat en riktig joggingvagn och det är milsvid skillnad mot att springa med en vanlig, men visst man får acceptera att det inte riktigt är samma sak, armpendling och fotisättning och hållning blir sämre men det är ett bra komplement och om barnet sover kan man ställa ifrån sig vagnen och köra lite korta intervaller och teknikträning.

  Bureborn, bra teori där, så kan det nog vara, hoppas du får det lite lugnare och kan träna och blogga på. Bloggvärlden saknar dina underfundigheter!!

  Lennart, bra råd och jag tror jag gör som du säger, ett riktigt kort pass imorgon kväll med 1km i fyrafart och sedan vila.

  SvaraRadera
 7. haha! Ja tuffa beslut! Hur blev det? Hoppas vi ses på lördag! KRAM

  SvaraRadera
 8. Ingmarie, det blev vila igår och det blir en kort sväng ikväll, känns bra, hoppas vi ses på lördag! Kram!

  SvaraRadera