torsdag 1 september 2011

Här och Nu - En av de sakerna det handlar om

Löpning kan vara allt från en lugn runda för att njuta av naturen, få egen tid eller för att sortera tankarna där man fokuserar på allt annat än nuet och att man faktiskt är ute och kutar till att pressa sig själv och testa sina gränser på kvalitétspass och tävling.


måndagskvällens snabbdistans fick jag en stark här-och-nu-känsla. Det var bara jag och mina steg i höstkvällen, mina snabba fotisättningar mot den fuktiga asfalten och min regelbunda andning i mörkret. Inga tankar på hur jobbigt det var, hur långt det var kvar eller om jag skulle orka i det här tempot hela vägen hem och inte heller några tankar på morgondagen med föräldramöte, skjutsningar till stall och fotboll och matsäckspackande. Inga tankar på alla de saker jag har på min att-göra lista, på fulltecknade helger framöver eller på jobbet.

Ett snabbt möte med en medlöpare på cykelvägen, ett leende och ett kort "hej" liksom i samförstånd som om vi nått en insikt som lämnat övriga världen utanför innan vi fortsatte åt våra respektive håll i våra egna löparbubblor, våra egna små mikrouniversum. Kanske var det det omtalade "Runners High" - en känsla av styrka, avslappning och total närvaro, som jag upplevt vid något enstaka tidigare tillfälle, jag vet inte.

I vilket fall som helst, jag orkade hela vägen och kom hem nytankad med energi och endorfiner! Den här starka känslan av att vara här, just nu, ingen annanstans än i varje steg, ett i taget! Den känslan ska jag sträva efter att hitta på nästa kvalitétspass eller när jag tävlar. Här och Nu.

För övrigt ser det här ut att bli en riktigt bra träningsvecka! Mera om det senare!

10 kommentarer:

 1. Det är underbart när den känslan infinner sig. Precis ett sånt pass hade jag häromkvällen. Det kändes som jag flög fram (nåja allt är relativt!) och det var fantastiskt.

  SvaraRadera
 2. Härligt Staffan! Förstår precis :-)

  SvaraRadera
 3. Bra beskrivning av runners high. Bara fokus på varje steg och skön känsla utan några speciella minnen från vad som rörde sig i huvudet efteråt.

  Rätt trivsamt ha sub40-fart i en liten ask va? :-) Vilket mha egna erfarenheter ger en god, eller rent av precis, indikation på din tid på halvmaran ;-}

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig i allt du skriver!
  DET är LÖPNING!
  Det är så himla skönt att få sticka ut på en runda...och få alla positiva effekter av den.
  (kanske därför jag är både trött o irriterad nu, när jag inte kan få ut mina känslor genom löpningen)
  Ska nog dock ut på en kort tur strax, knappt värd att byta om för men... :-)

  SvaraRadera
 5. Härligt Rosa Milton, det är inte ofta den där känslan infinner sig men desto härligare när den gör det!

  Klart du förstår Eva, du är ju löpare :-)

  Tack Thomas! jodå, bra känsla men jag är lite orolig för att det saknas långpass i träningsdagboken för att prestera optimalt på halvmaran, hoppas jag har fel!

  Magnus, precis, det är författarwannabien i mig som skrivit det här inlägget :-)

  Linda, tack! Att inte få träna när man vill kan, precis som du skriver ge upphov till motsatta känslor!

  SvaraRadera
 6. Oroa dig inte för långpassen, tror du har så det räcker på den fronten. Men jag blir nyfiken på vad en optimal prestation innebär för dig? :-)

  SvaraRadera
 7. Jag skulle bli grymt besviken om det inte blir nytt PB (1:26:50) till att börja med, målet för året är ju 1:25:xx men jag kommer sikta på sub 1:25 som det känns nu, dvs sikta på att hålla jämn fyrafart så länge det är möjligt.

  SvaraRadera
 8. Kommer du till start Thomas kör jag givetvis mer än gärna ihop och upprepar succeupplägget från Enhörna Challenge!

  SvaraRadera