fredag 17 maj 2013

Bara jag bestämmer mig blir det ofta rätt bra!


Oj vad trötta min ben är idag! Igår var en intensiv dag, det har varit intensivt hemma ett tag, mycket små extra aktiviteter som tagit tid och energi och gett trötta föräldrar och trötta barn. Velade om snabbdistans eller ett längre kuperat distanspass i motionsspåret i förra inlägget och någon energi till snabbdistans stod inte att uppbringa igår kväll. Det var nära att jag ställde in träningen då energin inte var på topp men jag hade bestämt mig så jag bytte om strax efter kl. halv nio och stack iväg och det kändes OK. Styrde fötterna till motionsspåret 1,5km bort med siktet inställt på två varv i 4:30-fart, inte så långt som jag hade tänkt men klockan hade hunnit bli en del och 4:30-fart i spåret blir ganska intensivt.

Jag ansluter till spåret närmaste vägen och hamnar då på det mer lättlöpta partiet på 4,5km-slingan och satte av i en hastigheten som kändes ok, något snabbare än tänkt, strax under 4:10-fart. Själva "Stadion", dvs klubbstugan med parkering, målrakan med den gamla blekta målbanderollen ligger bredvid en djup dalgång man springer ner i och sedan upp igen och där är det många och branta höjdmeter! Farten sjönk till strax över 4:15 min/km, fortfarande snabbare än planerat och jag tappade lite ytterligare i de sista backarna innan jag var tillbaka vid min startpunkt efter drygt 18 minuter. Väl där var jag trött och tog 2,5 min gåvila innan jag sprang ett varv till. Andra varvet blev copy paste första varvet med två viktiga skillnader. Jag höll farten bättre i backarna efter målområdet och var följdaktligen mycket mycket tröttare när sprungit klart andra varvet som gick något fortare. Med pipig andning, stumma ben och mjölksyra upp över öronen var jag tvungen att sätta mig ett tag mitt på spåret och pusta ut. Farten på andra varvet var blygsamma 4:14 min/km men att träna här går inte att jämföra med en flack asfaltsrunda och jag har aldrig sprungit ett varv här så fort vad jag vet.

Hittade ett gammalt inlägg där jag 2010 sprang tre varv i 4:39-tempo och tyckte det var grymt jobbigt, här är höjdprofilen från det passet.


Jag vet ju detta, men vilken träningseffekt jag skulle få om jag sprang fler sådana här pass eller bara sprang oftare i det här spåret! Få se när nästa träningspass blir men på söndag kväll blir det i alla fall kort snabbdistans (på asfalt), 5-6km med 3:50'/km som riktmärke för farten och en förhoppning om att det inte ska vara alltför jobbigt.

6 kommentarer:

 1. Bra pass! Och ja - höjdprofilen talar sitt tydliga språk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ja, det var ett pass som kändes, minst sagt, och spåret är utmanande!

   Radera
 2. Läste din blogg på vägen hem från jobbet (jag åker tåg :-)) och tänkte att terränglöpning ska jag också springa idag.

  När jag kom hem gav jag mig ut bland stockar och stenar, vidare över rötter och stigar. Kanske inte ett terrängspår, men ett riktigt skönt pass inspirerat av dig :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt Lennart, för mig är det främst ett roligt och avkopplande alternativ som ger variation, jag ser inte mig själv börja tävla i terränglöpning, då vill jag nog fortfarande ha flack asfalt under fötterna!

   Radera
 3. Oohh, vilken backig runda - och skönt att ha ett sådant motionsspår nära, speciellt nu med all grönska. Gissar att det kändes väldigt värt efter det passet då det tog lite mot innan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ett riktigt jobbigt spår! Precis så var det!!

   Radera