onsdag 2 oktober 2013

Och nu då?

Då är Lidingöloppet lagt till handlingarna. Minnena och leendet på läpparna finns kvar och kommer göra det länge, tröttheten, kontrollen, de branta stigningarna med löpare högt däruppe på krönet och de snabba utförslöporna, trängseln i början och de friare partierna mot slutet, de folktomma stigarna längs vattnet och det punktvis massiva publikstödet längs banan.

Jag har sprungit min sista tävling för i år. Om jag nu inte hittar någon brödrosttävling i gransskapet som stämmer överens med familjens aktiviteter och springer den för skojs skull men det är inte troligt! Det kommer en sedvanlig summering senare i år men kortfattat kan tävlingssäsongen sammanfattas med "från Moll till Dur" från en vinterkall Premiärmil där jag med sega ben, dåligt blodvärde och kanske infektion, sprang min sämsta mil någonsin till stabila och fina insatser efter det. Jag är väldigt stabil och presterar på en jämn nivå! Två personbästa  - detta grädde på moset - har det också blivit i år, 17:40 på 5 km i juni och på Lidingö där det ju räckte att komma i mål såklart.

Nu då? Framsida lår var sargade efter Lidingö och är fortfarande stela. Jag har vilat aktivt med promenader, cykel och ett par mycket lätta distanspass. Det blir ingen säsongsvila, finns ingen anledning, känner inte behovet fysiskt eller mentalt. Jag springer vidare men lustbetonat och mindre målmedvetet under en period. Jag kommer kuta en del i blöt höstskog med mina Inov8, har ju både Xtalon 190 och F-lite 232. De senare med noll mm drop, något jag ännu inte lärt mig uppskatta riktigt men jag ska ge dem fler chanser, de piggar upp i alla fall med sin färgsättning...

Inov8 F-lite 232
 
 
Inov8 Xtalon 190

Jag kommer fortsätta med lite snabblöpning när jag känner för det, lite backe, kanske t o m något banpass. Jag tror på att reta kroppen med lite olika farter och underlag och dessutom blir träningen så fantastiskt mycket roligare jämfört med att bara springa lugna distanspass! Amen!

Ni är många som efter race rapporten uttryckt förväntan inför nya målsättningar. Tankar på nästa säsong finns men prematura, inte redo att med bestämdhet vistas någon längre tid ute i dasgljus och jag lämnar det därhän tills vidare! Jag måste inte sikta vidare hela tiden utan vill njuta lite av nuet först! Men OK, jag stillar er nyfikenhet med några tidiga tankar ändå. Tankar finns på ett femte Stockholm marathon och en satsning mot sub3 igen. Lägre siktar jag inte på marathon! Nästa logiska drömgräns 2:50 och 4 min/km på ett maraton känns för långt borta och kräver tid, mängd och ännu viktigare, mera fokus och energi och de två sistnämnda vet jag inte om jag kan uppbringa och 2:55 lockar inte som målsättning. Kanske kommer mitt yrkesliv ge mig mera tid till maratonträning eftersom jag kommer vara hemma med lön om jag inte hittar ett nytt jobb efter årsskiftet men jag orkar inte lägga mer mängd och fokus på träningen än jag gör idag vilket en 2:50-satsning definitivt skulle kräva! Ett lopp utomlands vore också skoj och Berlin med sin flacka bana lockar inte så lite efter att ha läst flera rapporter därifrån nyligen!

Tankar på en mera riktad satsning på 10 km finns också. Mitt PB 37:43 är två år gammalt, jag har varit nere på 37 minuter tre gånger (37:43, 37:49, 37:54 och 38:00 en gång) men inte i år och jag tror att jag kan förbättra mig en hel del på 10 km med en riktad satsning! Milen erbjuder också fler tillfällen att tävla och tar inte en hel dag i anspråk! Dessutom är det i mitt tycke den svåraste distansen där obehaget varar längst och det är en utmaning som lockar lite. Så en milsatsning kan det också bli parallellt med en mara 2014. Flera Lidingölopp kommer det också säkert bli framöver, det gav mersmak!

Tidiga, omogna tankar som sagt, likt naiva perenner som knoppar längs söderväggen hemma lurade av höstsolen! Nej, jag ska låta tankarna mogna i sin takt och återkommer! Jag har lite saker på gång och några utkast på bra inlägg liggande, långa inlägg som passar bra som läsning nu när tävlingssäsongen går in på upploppet. Stay tuned!

8 kommentarer:

 1. Intressanta tankar om din fortsatta löparkarriär!
  Själv tycker jag att halvmarasatsning och milsatsning kunnat kombineras bäst för mig i alla fall. Men Paula Radcliff sprang ju pb på milen veckan innan hon satte mararekord så varför skulle det inte funka för dig med? ;-)
  Aha, LL kanske - nice!
  Sen tror jag precis som du att variation är bra. Säger hon som bara traglar asfalt nu inför NYC, hahaha. När man blir äldre så får man försöka hitta det som sliter minst och som gör att man ändå kan fortsätta att springa. Jag kommer ju välja bort asfalten nästa år. Dock vet jag att jag kommer att längta efter ett hårt pass på asfalt där du känner responsen från det hårda underlaget så helt asfaltsfri kommer jag inte bli. Dock inga längre tävlingar på asfalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Eva! Visst har du rätt, milen och halvmaran är ett bättre "par" men om jag springer en mara 2014 så tänker jag mig nog satsning på maran halva säsongen och efter eller före en mer uttalad satsning på 10km. Om maran är Stockholm skulle jag då träna för milen sommar/höst och är det en höstmara skulle jag inrikta våren på fartträning och lägga maraträningen på sommaren. Ja vi får se hur det blir helt enkelt! Ja, man får lyssna på kroppen och också låta det vara lustfylld träning.

   Radera
 2. Spännande läsning om nya målsättningar, men du gör helt rätt som låter Lidingöloppet sjunka in lite. Klart du ska njuta innan du går vidare! Angående Berlin så hörde jag att alla platser där kommer att lottas nästa år och anmälan för att få en lott är bara öppen till 14 oktober, så där gäller det att hålla tummarna för en plats i så fall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kim! Ja, jag vilar lite nu men jag skickade faktiskt in en föranmälan till Berlin så får vi se hur det går och hur jag gör, inte givet att jag springer ändå men roligt att ha chansen.

   Radera
 3. Nu har jag läst ikapp allt jag missat i Berlin...Stort GRATTIS till din silver peng! Underbar Racerapport! Jag själv är lite tom efter Berlin men jag kan inget mer än säga att jag fick mer smak på Marathon. Är anmäld till LL då hela RR gänget ska dit 2014. Jag är helt inne på din linje att både träna lite terräng,backar,snabba pass och asfalt...Inget utesluter det andra....Så länge löpning är roligt är det bara att köra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Hoff och GRATTIS igen till dig och ditt nya mara-PB! Ja, det måste vara roligt, inte på varje pass, men generellt! Jag upplevde att mitt snabblöpande i kuperat motionsspår i sommar gav mig väldigt mycket så det kommer jag fortsätta med oavsett hur nästa säsong ser ut!

   Radera
 4. Grattis till silvret, Staffan! Och så roligt att läsa att du uppskattade Lidingö"terrängen"! Gosa nu ordentligt med medaljen och minnena av dim fina löparsäsong!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack Bureborn, det ska jag göra, jag klämmer lite på silvret varje kväll faktiskt :-)

   Radera