tisdag 15 februari 2011

Bra snabbdistans på stället

En vacker vinterdag och rena värmeböljan i morse med 13 minusgrader.

Kung Bore var uppenbarligen inte tillfreds med fredagens fyra decimeter nysnö utan ökade på det med ytterligare några centimeter nysnö över blankisen inatt och eftersom min morgonpromenad på 300 meter till SL-bussen bjöd på ett par ofrivilliga sidledsförflyttningar så var valet enkelt, lunchlöpning i lite högre tempo på löpband.

Svårt att skriva om löpbandsträning, jag kommmer ingenstans, synintrycken består av min egen spegelbild avklippt i näshöjd, kilometertiderna är exakt likadana och det hela är ungefär lika roligt som en fotbollsmatch som slutar 0-0.

En kilometers uppvärmning i 5:45-fart, sedan ställde jag in bandet på ungefär ("mitt" band är lowtech och har bara en ratt där varje jämn km/h är utmärkt) 14,5km/h vilket motsvarar 4:08 min/km och kopplade bort skallen. Det kändes segt i benen till en början (gårdagens 73 djupa knäböj kanske?) men efter 3-4km började jag komma in i det och flåset var inte begränsande alls. Siktade först på fem km sedan sex km och till sist åtta men efter 7,5km dog jag löpbandsdöden och vred upp farten till 17km/h (3:30 min/km) för att äntligen få kliva av vid 8km och 32:18 på klockan (4:02 min/km) med en snittpuls på 188 bpm, 0,5% motlut på bandet.

Två kilometer till hade varit "kul" men fanns inte pannben till idag men det blev ändå ett väldigt bra pass som jag är nöjd med! Avslutade med nerjogg och lite slentrianmässig styrka.

Nu precis hemma efter löpskolning och styrketräning med mina innebandygrabbar. Vi har nu kört ett tag och de börjar kunna övningarna och jag har börjat köra lite tuffare med dem, idag utan någon riktig vila mellan övningarna och även jag blev ganska trött! Även om spridningen är stor i gruppen är det kul att se hur de kämpar och utvecklas. Utmaningen nu blir att hitta på nya övningar att variera med.

11 kommentarer:

 1. Fin fart där Staffan! Önskar jag kunde få dig att gilla löpbandet ;)

  SvaraRadera
 2. Grymt bra pass! Men jag håller med dig, löpband är verkligen ingen höjdare. Men ibland är det tur att de finns ;)

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Tycker du ska vara nöjd med passet. Att kunna öka sista 500 till 3:30 tycker jag är starkt.

  Gillar ordet "löpbandsdöden" :-)

  SvaraRadera
 4. Kung Bore verkar vara på riktigt dåligt humör. Ren tortyr det här för oss löpare.
  Snyggt sprunget på bandet, att bara mata på i hög fart på bandet bygger som sagt pannben.

  SvaraRadera
 5. Kul att löpskolningen biter på grabbarna! Jag önskar att jag fick göra detsamma för fotbollstjejer födda 95 - de skulle verkligen behöva det, men efter en enda träning är jag portad av min dotter. Pinsam var jag visst...

  SvaraRadera
 6. Haha! "Löpbandsdöden" känner jag igen! Har aldrig fått något ord på det hela dock. Din benämning var ju både rolig och passande :)

  SvaraRadera
 7. Mycket fint pass! Jag gillar de där analoga banden med ratt. För mig går det snabbare att juster upp och ner farten.

  SvaraRadera
 8. Väldigt bra pass - och klokt val att springa inne. Ute var det rätt mycket farinsocker faktiskt.

  SvaraRadera
 9. Daniel, tack, jag gillar det dock klart bättre nu är för ett tag sedan, har hittat rätt intensitet på mina bandpass nu.

  Karin, tack! Ja, springa fort ute nu är vanskligt!

  Lennart, tack. Ja, jag tycker löpbandsdöden är ganska träffande!

  Hempa, tack! Håller med dig både om vädret och pannbensbyggandet.

  Anneli, dottern (snart 12 år) har absolut förbjudit mig att erbjuda mina tränartjänster även där...ang grabbarna visst kör vi skipping, hälkick, mångsteg/indianhopp, men också en del löpning och styrka så fyspass kanske egentligen är en bättre benämning.

  John, tack!

  Ellinor, jo det var bra! På "mitt" band tar det ca 10 sek innan bandet varvat upp.

  Sofie, tack, farinsocker, förstår precis vad du menar

  SvaraRadera
 10. Se där. Ännu en fördel med att vara kort. Man får se hela sitt rödmosiga ansikte i spegeln! :-)

  SvaraRadera
 11. Precis Bureborn! Så blir det på det här bandet, jag ser i princip bara halva mitt rödmosiga ansikte...

  SvaraRadera