söndag 13 februari 2011

Svar på Petra tio frågor!

Jag uppmanades av Petra att svara på några frågor till en löpare och det gör jag såklart gärna!

1. Vilken är din bästa löplåt alla kategorier?

- Väldigt svår fråga! Som gammal synthare/svartrockare på det glada tidiga 90-talet borde jag väl välja något ur den genren men det gör jag inte. Jag väljer istället en låt från ett album jag lyssnade mycket på lite senare. Jag återupptäckte det för ett tag sedan och upptäckte att jag blir glad av att springa till just den här låten:2. Vilket är ditt bästa löparminne så här långt?

- Målgången från någon av mina tre Stockholm marathon är såklart svårslagen men jag väljer ändå ett annat minne från Stockholm marathon 2010. Andra varvet strax innan 30km, jag svängde av från Hamngatan och in vid Kungsträdgården och sprang ganska ensam in där. Jag höjde armarna över huvudet och applåderade publiken och gensvaret jag fick från publiken med applåder, leenden och hejarop, det minnet ger mig fortfarande gåshud!

Gåshud!

3. Vad brukar du äta efter passet?

- Det beror såklart på när jag sprungit (morgon, kväll etc) men ofta vatten, en banan och en näve russin eller nötter följt av mera "riktig" mat lite senare.

4. Vad vill du säga till dem som påstår att de inte springer för att bli snygga nakna?

- Att man inte blir snygg naken av att inte springa. Å andra sidan blir man inte speciellt snygg naken av det heller. Skämt åsido så hoppas jag att vi som springer gör det för vår egen skull och inte någon annans.

5. Vilken är den vackraste plats du sprungit på?

- En av de märkligaste rundorna var på Cypern, längs karga klippor och vackra stränder och bara några kilometer bort den helt övergivna staden Famagusta. Märkligt att se en hel stad stå där, helt tom. Ett par andra rundor jag aldrig glömmer är; 1. En tidig morgonrunda i Härkeberga/Genarp i Skåne senvintern 2008 under en konferens med jobbet. Det var fortfarande mörkt när jag sprang ut, men fullmåne så jag kutade 10km i månljus i bokskogen - läckert! 2. En kvällstur sommaren 2007 längst ut vid havsbandet i naturreservatet Stångehuvud i Lysekil. Jag sprang och hoppade mellan granithällarna längst ut mot havet och nedanför mig stänkte och fräste Västerhavet upp vågskum mot mig!


Härkeberga Slott, Genarp och Stångehuvud, Lysekil

6. Vilka är dina löparmål för 2011?

- Att försöka springa en halvmara (Stockholm halvmara i september) på 1:25 är just nu enda tidsmålet. Annars är det mest att försöka bibehålla den fina nivån jag kom upp i förra säsongen.

7. Vilken är din största löpardröm?

- Visst vore det kul att springa ett stort lopp utomlands, t ex New York Marathon men ännu roligare vore att åka ett helt gäng löpare för att springa ett lopp ihop, det vore otroligt kul!

8. Piffar du till dig innan du ger dig ut och springer? Och i så fall hur och varför?

- Eeh, va'? OK, jag gillar färglada skor och jackor, min bästa löparpryl är nog min gröna Craft-jacka! Sedan är det väl dags att äntligen avslöja hemligheten bakom mina framgångar. Jag skulle aldrig springa en löpartävling med oplockade ögonbryn, det förlorar man ju massor av sekunder på som fyrtioårig gubbe ;-)

9. Din favoriträtt?

- Jag är alltid hungrig och gillar det mesta utom ärtsoppa. Jag har svårt att peka ut någon enskild maträtt men är svag för både det italienska köket men sitt fokus på enkelhet och fina råvaror och det thailändska köket.

10. Din favoritsemester?

- Att åka till något varmt ställe ihop med familjen och eftersom jag numera alltid har med löparskorna på semesterresorna så blir receptet på favoritsemestern massor av tid med familjen och egen tid att för att turista i löparskor. Destination är mindre viktigt, det finns så otroligt många fina ställen och att springa är ett perfekt sätt att upptäcka en ny plats!

För övrigt kom jag till sist ut idag på 12 ganska ospännande kilometer i femfart. Sex minusgrader och soligt och fint men ganska halt. Tack vare snökaoset i fredags blev det bara två löprundor i veckan men ändå en OK och varierad vecka med löpskolning och styrketräning.

9 kommentarer:

 1. Den där låten är galet bra!!!!! Får ståpäls av den! :-) Och du, nog borde vi kunna fixa så att nr. 7 blir verklighet!??? :-)

  SvaraRadera
 2. Helt klart en bra låt - men att springa till?

  SvaraRadera
 3. Skön låt, hade aldrig hört den förut. Till en början lät som något från "det stora blå" men sedan blev det ju riktigt bra.

  Löpardrömmen kan ju bli sann :-) Ett stopp på två nätter i Barcelona 2012 (eller annat lämpligt lopp) borde ju inte vara omöjligt att få ihop.

  SvaraRadera
 4. Ja löparresor är väl något som alla vi löpare drömmer om. Tyvärr så är det svårt att bara tänka på sig själv när man blir lite äldre. Men plocka "ögonbrynet" innan tävling kan ingen ta ifrån oss!

  SvaraRadera
 5. Kul att läsa dina svar! Och Simple Minds-låten är ju grym - de var mina stora idoler när jag var yngre :)

  SvaraRadera
 6. Ingmarie, håller med dig ang låten!! Ja, nr 7 borde ju inte vara omöjligt att få till, jag gillar uppnåbara mål :-)

  Anneli, varför inte:-) visst den har inget "beat" men de bästa löparlåtarna för mig är de som inspirerar mig och gör mig glad, inte de som håller en viss takt, 180 per minut är det ändå väldigt få låtar som har :-)

  Hempa, jaså inte, missat Simple Minds? Eftersom vi är ungefär jämngamla måste vi prata musikpreferenser någon gång! Ja, varför inte en Barcelona-springresa ihop, skulle vara grymt!!

  John, jovisst är det så, i och för sig kan man ju ta med familjen också om de står ut med allt löparfokus. Precis ;)

  Petra, Visst är det, fram till det här albumet var det riktigt bra, sedan började det gå "utför" med Simple Minds.

  SvaraRadera
 7. Har väl hört talas om Simple Minds men aldrig lyssnat på dem. Åtminstone inte vad jag kan minnas. Gärna musiksnack, om än måste jag förvarna om min något blandade smak.. Barcelona tycker jag vi ska boka!

  SvaraRadera
 8. Hej Staffan!
  Jag funderade lite på din löpardröm. Om vi tar bort NYCM. Vilket lopp står då högst på listan?

  Jag vet inte riktigt själv vad jag skulle svara på den frågan för det är så många lopp som skulle vara kul att springa men har du funderat på det? Du kanske sitter inne på något lopp jag inte har tänkt på.....

  För övrigt låter Barcelona HM (som Hempa nämnde) helkul!

  MVH

  SvaraRadera
 9. Hej Lennart, nej, jag vet inte heller. Berlin marathon kanske för att det är ganska nära och lär vara en snabb bana men det är ju inte så exotiskt (förutsätter att jag igen blir sugen på marathondistansen). Marathon de Medoc kanske med vin vid vätskekontrollerna ;)

  Halvmaror finns det ju gott om i princip i varje stad, varför inte på något lite varmare ställe, t ex Malta, Mallorca, Barcelona som sagt.

  SvaraRadera