onsdag 2 februari 2011

Väl sammanfattat om skor och löparskador och avbruten snabbdistans

Runblogger har skrivit en läsvärd text kring vad vi vet och inte vet om sambandet mellan moderna löparskor och skador.

Han skriver bland annat att det inte finns några vetenskapliga bevis för att tunga, väldämpade skor med hög häl skyddar mot löparrelaterade skador. Det finns å andra sidan heller inga studier på att de orsakar skador eller att minimalistiska tunna skor med zero drop heel-toe är bättre på att skydda oss från skador. Många är rapporterna om nyfrälsta löpare som köpt sig ett par Vibram Five Fingers och varit lyriska till en början för att strax därefter dra på sig överbelastningsskador.

Det vi vet med säkerhet är att tunga väldämpade skor har ändrat sättet vi springer på under de senaste årtiondena, jämfört med hur vi springer "naturligt", dvs barfota eller i väldigt tunna minimalistiska skor och det finns anekdotiska texter om att skadefrekvens är ungefär lika då som nu men att typen av skador skiljer sig åt sedan den moderna väldämpade löparskon med uppbyggd häl såg dagens ljus. Det finns dock få välgjorda studier på samband mellan löparskor och skador.

Själv föredrar jag alltmer att springa i lite lättare skor för känslan av ett bättre löpsteg även om jag inte äger några helt minimalistiska skor av VFF-typ. Springer jag alla pass i lättare skor får jag dock fortfarande lite tunga ben varför jag varvar ibland med det lite mer stabila par skor jag också har.

Idag försökte jag för övrigt springa snabbdistans ihop med min löparkompis David och det blev ingen rolig historia! Efter ett par kilometers ganska snabb uppjogg var planen 4-5km snabbdistans men det gick lite för fort i början. Jag tyckte vi höll oss kring fyra-fart men Garmin registrerade en toppfart på 3:32 min/km och efter bara 2,4km i vad som ska föreställa mina halvmarafart (!) i år, 4:05 min/km, var jag tvungen att slå av på tempot. Jag hade ingen bra dag idag, visst det var lite halt ibland och kanske satt gårdagens ganska tuffa löpskolning/styrkepass med ruscher i maxfart i benen men det verkar onekligen som om jag just nu är långt ifrån toppform tyvärr.

Vem påstod förresten att vinterns all löpning i snömodd bygger pannben och styrka? Jag saknade all form av fysisk och mental styrka idag och hade inte David sprungit bredvid hade jag saktat ner ännu tidigare...bara att glömma och se framåt...

Totalt i alla fall 11km @4:45 min/km varav 2,4km @4:05 min/km.

11 kommentarer:

 1. Jag tycker det här med skor är en djungel utan dess like. Är sugen på att prova Five Fingers eller lättare skor. Att variera är väl det bästa kan jag tänka mig. Eftersom jag förutom löpning sysslar med dansinspirerade pass, så som Groove och Zumba, använder jag split sole shoes. Det är INGA vanliga jazzskor eller stepskor utan de har en rejäl sula fram och en rejäl sula vid hälen, men dessa sulor sitter inte ihop vilket ger en bra flexibilitet.

  Finne i botten som jag är så tror jag på att löpning i snömodd BYGGER pannben! Se framåt du och tacka David att han finns där för dig ibland ;)

  SvaraRadera
 2. Bara att skaka av dig passet Staffan, det kommer bättre dagar!

  Alltid lika intressant det där med löparskador och skor. Tror det gäller att hitta en löpstil som passar just en själv. Håller man sig skadefri så brukar jag säga att det bara är att fortsätta köra på men skadar man sig gång på gång bör man nog se över tekniken. Har själv varit där och har fått ställa om helt som du vet. ;)

  Något jag tror är jätteviktigt är frekvensen. Varje gång jag ser löpare med låg frekvens ser det såååå jobbigt ut för kroppen. Snabba lätta steg tror jag på!!!

  SvaraRadera
 3. Nya tag! Nästa gång kommer det gå kalasbra!

  SvaraRadera
 4. Hej Staffan!
  Det kan vara jag som är skyldig till att snömodd "bygger pannben och styrka" :-). Jag har i alla fall skrivit det några gånger och vill tro det :-). Hmm, det finns några andra som har skrivit det också....

  Jag har faktiskt tänkt mycket på den där texten Rune skrev och på en sak du skrev tidigare. Du skrev någonting i stil med att när du "började med lättare skor kom ett bättre löpsteg lite mer naturligt".

  Jag har såna problem med vaderna och jag har stabila skor. Funderar faktiskt på att byta till lättare och prova lite försiktigt.

  MVH

  SvaraRadera
 5. Du vet hur det är Staffan, nästa gång kommer du att flyga fram. Det här behöver inte vara ett tecken på dålig form, utan bara en dålig dag. Fast för mig låter dina tider som ljuv musik...

  SvaraRadera
 6. Klart vinter och blajväder bygger pannben! Annars hade du inte pallat ens EN av de där kilometerna i racerfart. Du kanske inte ens hade tagit dig ut!!!Och du, nu kan det bara bli bättre! :-) När det gäller skor tror jag inte det finns "en sanning". Vi är alla olika och dessutom förändras vi med åren. Lita på din egen känsla och det som fungerar för dig. Då tror jag det blir bäst!

  SvaraRadera
 7. Efter ett dåligt pass kommer ofta ett bra. Håller med om lättare skor, övergår mer och mer åt lättare skor och det känns som benen klarar det bättre och bättre ju mer man springer i dom.

  SvaraRadera
 8. Jo det är väl precis som du säger, är man lite för entusiastisk så lär skadorna komma snabbt. Jag har sprungit med framfotsisättning sedan september och i VFF sedan i november. Sakta men säkert har jag vant mina vader, hälsenor och fötter vid det nya löpsteget och avsaknaden av dämpning. Lyssnar man inte på kroppen och inte går sakta framåt så slutar det oftast inte särskilt bra. Alla mina löparskador är för tillfället ett minne blott. Jag kan ibland ha lite ont i fötterna efter att sprungit för långt i FF men det är aldrig bestående.

  Man skall nog springa på det sätt och med de skor som passar en själv men samtidigt kan man ha i tanken att människan inte är konstruerad att springa med hälen först.

  SvaraRadera
 9. Taina, helt rätt, variation är bra både för fötterna och för skorna som håller längre. Kanske bygger all vinterlöpning pannben men igår kändes det väldigt tunt och jag är tacksam för att jag har en löparkompis!!

  Daniel, tack, visst hade jag en dålig dag och jag märker att jag fortfarande har en förkylning i kroppen men ändå saknas nog en hel del spets trots att jag löpt hela vintern, lite kvalité i vår så ska jag nog vara tillbaka snart. Jag kände att jag hade ganska låg stegfrekvens igår också.

  Jag tror du har helt rätt ang skor, kör på det som funkar men har man skador hela tiden finns anledning att göra något!

  Ellinor, hoppas att går bättre i alla fall

  Lennart, du och många andra, även jag har nog påstått det! Det går lättare med lättare skor, automatiskt lite snabbare och om inte hälen är så uppbyggd så underlättas en mera mittfota landning, prova gärna men gå inte hela vägen till VFF utan prova någon halvlätt modell först men ta det försiktigt, jag rekommenderar, både för fötternas och skornas skull att åtminstone ha två par som man alternerar mellan, själv har jag fyra par (av varierande ålder).

  Linda, tack, hoppas du har rätt, förkylningen sitter visst fortfarande lite i halsen men det saknas definitivt lite spetsform också, det finns ju i och för sig tid att slipa på det!

  Ingmarie, så är det nog, både med underlaget och skorna, enkelt och bra sammanfattat!

  Odda, precis så är det ofta, fortfarande behöver jag dock ibland ta på mig mina tjockaste Adidas för att inte mina ben ska kännas så stumma.

  John, härligt att du verkar ha lyckats lägga om steget utan några skador som följd!

  SvaraRadera
 10. Staffan det går upp och ner för mig med, har varit förkyld i 2 veckor och känns som jag tappat mycket, men har kommit igång nu igen. Springer som dig, mellan 3-4 pass (3-5 mil/vecka). Drog i veckan ut på ett intervallpass (3x2km, som jag hittat på din blogg för länge sen och kört mycket) Sprang med en arbetskompis, och vi var väldigt nöjda (och slutkörda efteråt:-)
  Mvh Micke C

  SvaraRadera
 11. Micke (jogg.se va') härligt att det lossnat och kul att körde ett pass jag skrivit om, jag har faktiskt också en lätt förkylning i kroppen men jag inte bara beskylla den för att det inte gick så bra i onsdags, idag körde jag 6x1000 i fart från 4:05 ner till 3:45 på band och det kändes faktiskt OK. Spring på! Mvh Staffan

  SvaraRadera