lördag 5 februari 2011

Runners World, nytt löparmode, veckans upptäckt och en bra och varierad vecka

Jag kommer nog inte att förlänga min Runners World-prenumeration när den går ut nästa gång.

Ett tag verkade tidningen nysatsa men nu har jag tröttat på att läsa återanvända kom-igång program för hur man klarar fem kilometer, direktöversatta artiklar där jag rekommenderas att äta sötpotatis och lönnsirap för att få i mig energi, att läsa om vilket lopp Martina Haag tycker är kuligast och att Erik Hörstadius fortfarande väger 120kg och inte har sprungit ett steg sedan förra numret. Kanske är jag bara dryg men jag tycker också att det alltmer börjar kännas som en klubb för inbördes beundran med samma kändisar man ser överallt, nästa steg är väl att anlita kvintetten Jihde, Settman, Pops och firma Lindström/Luuk som krönikörer...Det finns såklart undantag och enstaka bra artiklar men som helhet tycker jag tidningen trampar redan upptrampade stigar.

För övrigt har jag på de senaste två veckornas lunchrundor mött en joggande äldre fabror. Inget konstigt med det, tvärtom. Att jag nämner honom i bloggen beror på att han vid varje tillfälle varit klädd i jeans och skepparkavaj (ni vet en sådan där tjock, dubbelknäppt sak med hög krage) tillsammans med löparskorna. Måste vara någon ny cross-over trend jag missat...eller är det funktionsplaggens död vi ser början på, back to nature med bomull och ylle? Påminner mig om att fråga honom nästa gång jag ser honom!

Just det, löparblogg var det ju...jodå, hittills tre pass löpning och ett pass löpskolning i veckan, 12km distans lugn distans @ 4:52 i hård blåst i måndags, det skiljde nästan 15 pulsslag mellan mot-och medvinden i konstant fart, fascinerande! Löpskolning/styrka i tisdags, i onsdags 11km distans @ 4:45 med avbruten snabbdistans efter 2,4km och igår 6x1000m på löpband i stegrande fart 4:05-4:00-3:45 min/km, med bra "lagom"-känsla även om sista var rejält tung.... Ett längre pass i helgen och jag kommer kunna summera en riktigt bra vecka!

Till sist kan jag konstatera att bananer verkligen är till för apor som det heter i reklamen. Veckans upptäckt är att en semla är perfekt efter träning med sin optimerade blandning av fett, protein och kolhydrater! För övrigt när jag läser mitt eget inlägg så känns det som något som Claes Åkesson skrivit. Shit...

Återstår bara då att löpa hela linan ut och avsluta med en låt, en som snurrar friskt i äpple-poden just nu. Eftersom videon inte verkar finnas på dutuben så får det bli en Spotify-länk, suveränt bra låt i alla fall! Ha en trevlig helg gott folk.

http://open.spotify.com/track/2zTI9lNJ62IcdX4wioaswM

25 kommentarer:

 1. Håller med dig om RW Staffan!
  Och att du skulle likna Åkeson i ditt inlägg; ja och nej. Ja till texten och upplägget på inlägget men att vara som han EGENTLIGEN, vem vill det?

  SvaraRadera
 2. Jag gillar din lite rakare ärligare stil. Och jag håller med om att förra numret av RW var ett riktigt sömnpiller...

  /Anders

  SvaraRadera
 3. Shit vilken skön "laid back" attityd i inlägget! Man blir liksom lugn och tillfreds av att läsa detta. Jag är själv inte prenumerant på RW (av olika anledningar!), men kan ändå till viss del hålla med efter att ha läst en del. Skön vecka, skön attityd! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Hej Staffan!
  De fasta medarbetarna (Gysing, Claes, Pasi, Klingberg, etc) tycker jag skriver bra. Alla har sin personlighet och sitt sätt att skriva. Gysings texter tycker jag är bra och fångar mig, tex den där med rödbetsjuice :-) eller Gysings repotage från NYCM när han frös i startfållan och försökte tänka positivt :-), men.....

  Håller helt med om att "kändisskribenterna" kanske inte kommer med så mycket nytt längre. Samma människor överallt.............

  SvaraRadera
 5. Tidningar blir lätt lite ytliga och köper nästan aldrig några. Det händer att jag bläddrar i RW, Aktiv träning, illustrerar vetenskap och barnens Kalle Anka. Men jag föredrar en rejäl bok som går på djupet.

  Apropå klädkod så åkte jag en skidtävling ifjol långt in i inlandet och blev omåkt av en hårdrockare (såg ut så med tanke på håret och stilen). Det var kallt men han hade ingen mössa och inga handskar och jeans och ett lager tröjor. "Fy fan nu är det tungt", snörvlade han och blåste förbi mig:) Lite knäckt blev jag.

  SvaraRadera
 6. Bra skrivet, en stor anledning till att jag och frugan (Pladuska) slutade prenumerera på RW var just det som du tar upp. Räcker att köpa ett nummer varje år så är man uppdaterad, resten är bara gammal skåpmat som man läst många ggr förut.

  SvaraRadera
 7. Vilken tur att RW i alla fall har (några) vettiga bloggare. Tror det kan vara svårt att samla nytt stuff till en löpartidning, så det blir ju lätt upprepningar. Jag själv är mest trött på träningsprogrammen... om man själv vägrar att ens följa något program käns det inte så motiverande att läsa halvmara- helmara mil-program. Marknaden för löpartidning i Sverige är ju inte heller så stor så det är rätt svårt med resurser.

  Bra att du sticker ut hakan Staffan!

  SvaraRadera
 8. Gillar ditt inlägg skarpt Staffan! Känner exakt samma sak. RW står lite stilla just nu utan nya idéer. Problemet är bara att de vill rikta sig till en bred målgrupp iom den löparboom vi nu har. De vill sälja många tidningar och måste därför rikta sig till alla möjliga målgrupper. Martina Haag är perfekt för medelålders kvinnor som vill ha en spark i rumpan att komma igång med löpning. Likaså är Erik Hörstadius en rolig prick för medelålders män. Men en tidning med enbart inriktning mot mer seriös form av löpning är den inte förutom i vissa undantagsfall. Jag saknar verkligen en sån tidning. För ett år sedan var det en glädjekick då man hittade RW i brevlådan. I dag är det mer ett: hoppas man kan hitta åtminstone en intressant artikel.

  SvaraRadera
 9. Enligt CÅ:s blogg så har de ibland brainstormingmöten för att hitta nya infallsvinklar till nya reportage - och det finns ju dessutom inget som hindrar dig m.fl att själv(a) maila honom med förslag till vad ni skulle vilja läsa om.

  SvaraRadera
 10. Jag förstår vad du menar ang RW men håller inte riktigt med. Två invändningar:
  1) Det finns ingen annan bättre löpartidning i landet. Jag vill ha en bra tidning som skriver om mitt intresse och CÅ m.fl. har lyft tidningen ett snäpp och kan nog göra ett till. Jag stöttar gärna med några hundra om året.
  2) RW-bloggarna är bra och jag gissar att siten kostar lite att driva utöver reklamintäkterna. Även detta förtjänar lite stöd.

  Men jag önskar lite förbättringar, fler reportage från tävlingar, både stora och små, samt bättre och fler pryltester.

  SvaraRadera
 11. Just ja, glömde skriva att det är kul att din träning rullar på bra. Kom justin från långpass på 20k och är mkt nöjd med mig själv just nu... :-)

  SvaraRadera
 12. hahaha, well put! snacka om skitblaska!

  SvaraRadera
 13. Eva, fast egentligen tycker jag ju att Åkesson är bland det som fortfarande räddar RW :)

  Anders, tack, och jag håller med dig!

  Magnus, kul att du gillade det, ha dé gott!!

  Lennart, jag håller med dig om Gysings texter och i viss mål även om Klingberg och Åkesson men resten ger mig inget inkl Pasi och Rune Larsson m fl och definitivt inte kändissidorna.

  SvaraRadera
 14. Johan, Tomas är på rätt spår med sin kommentar att de siktar för brett mot för många målgrupper och så blir det inte bra.

  Minns att jag blev omsprungen av en kille på sista kilometern på Stockholm halvmarathon 2009 (1:32:15), han såg ut som om han kom direkt från Hells Angels klubblokal, vara bara skinnvästen som fattades så jag förstår hur du kände dig!

  Piratfarsan, lite så är det!

  Sofie, din blogg och Åkessons är ju de som jag har länkade härifrån och som jag läser regelbundet, de övriga har jag inte fastnat för. Du har ju rätt i det svåra att variera en tidning som egentligen handlar om hur man sätter den ena foten framför den andra, det säger sig självt att det är en utmaning!

  Tomas, du är helt rätt ute i din analys och en seriösare tidning skulle bli för smal och därmed sälja för lite.

  Anonym, tack för din kommentar, jag känner till det och jag har skickat in flera förslag till Åkesson och redaktionen och jag var själv med i ett läsarbidrag för ett par nummer sedan, eftersom jag som en förmodligen ganska typisk prenumerant ändå lyckas hyggligt som motionär, vilket jag trodde, och tror, skulle intressera många läsare.

  SvaraRadera
 15. Roger, du har ju rätt i att det är det enda alternativet och jag håller med om att tidningen lyfte sig rejält när Åkesson tog över men nu märker jag igen en återgång till hur det var förut med inslag och artiklar man läst förut.

  RW-bloggarna, jag vet inte riktigt med vilka kriterier de väljer ut dem till att medverka på sidan, men de flesta ger mig inte så mycket. Som du ser så har jag bara länkat till Åkesson och Sofie här på sidan, de läser jag regelbundet, de andra inte.

  Långpass på 20km, bra jobbat!!

  S-kils, tack! Skitblaska, nej så långt sträcker jag mig inte, men jag förväntar mig mer löpning i tidningen, mera inslag om löpare och djuplodande artiklar om löpning, löparprylar och teknik, inte kändisspalter.

  SvaraRadera
 16. Om du börjar låta som C.Å lovar jag att skrika så du hör det ända hem till dig! ;-) (Fast han har blivit lite bättre. Inte så mycket "jag" nu.)
  RW är ingen topptidning men lite ont i hjärtat gör det att bli nedklassad som skribent... I synnerhet när mitt senaste reportage handlade om en så fantastisk person som inte bara ser till sig själv och sin egen prestation utan vill hjälpa andra genom och med sin egen löp-passion. Men men. Vi är alla olika.... Hoppas du får ett bra långpass!

  SvaraRadera
 17. Ingmarie, jag hoppades att inte DU skulle ta den här texten personligt, det jag vänder mig mot är framförallt "kändisspalterna".

  Jag läste ditt reportage om Toby T med intresse och fascination (och jag skrev faktiskt att den fortfarande innehåller enstaka bra artiklar), även om jag har svårt att relatera till en sådan annorlunda levnadshistoria som hans. Jag hyser dock stor beundran för det han gör!! Att Du är en bra skribent vet jag redan, det du skriver i RW är alltid bra och den träningsglädje du bjuder på i bloggen undgår inte att smitta någon, inte mig heller.

  Kram
  Staffan

  SvaraRadera
 18. Hallå Staffan! Härligt att du fått till en bra träningsvecka!

  Gillar ditt raka och ärliga sätt att uttrycka dig. På det sättet har du ju faktiskt vissa likheter med C.Å. Mitt intresse för RW har de senaste månaderna svalnat betänkligt, bläddrar numera mest igenom och upplever en form av dejavu. Det finns delar i tidningen som t.ex firma Haag och Hörstadius jag inte alls förstår mig på. Men smaken är olika och RW skjuter med hagelbössa för att öka intäkterna nu när löparboomen är här.

  Kanske har RW kommit till en platå precis som vi löpare gör efter en tids positiv utveckling. De har med CÅ i spetsen gjort tidning intressant igen men verkar sedan inte hitta nästa växel. Vilka möjligheter (resurser) som de har att utveckla kan jag inte sia om. De har dock lagt stort arbete i att bygga om sin webbplats för att locka fler återkommande besökare och det är väl inte omöjligt att den arbetsinsatsen fått dem att glömma papperstidningen en aning.

  Jag kommer dock fortsätta prenumera och hoppfullt bläddra igenom tidningen i jakten på nya vinklar, intressanta reportage, fördjupade träningsupplägg,

  SvaraRadera
 19. Tack Hempa! Hagelbösseanalysen är riktigt och samma som Tomas är inne på! Platåliknelsen är intressant! De perioder jag inte prenumererat brukar jag oftast köpa lösnumren så vem vet hur det slutar. Imorgon förmiddag blir det "långpass" i maklig takt och sedan kan jag casha in en 50km-vecka, det var ett tag sedan minst sagt...

  SvaraRadera
 20. TACK Staffan! Visst är hans historia så långt ifrån ens egen som det nästan går att komma, men kanske just därför är den viktig att berätta...(?)Hoppas du får en underbar tur i dag! Här skiner solen! :-)
  KRAM

  SvaraRadera
 21. Håller med dig fullständigt, har man läst tidningen till och från under 15år så har man läst många komma igång program. :-(

  Det ända som gör att jag köper tidningen idag är faktiskt Janne Holmén som har lite annat synsätt och nya ideer på träning mm.

  SvaraRadera
 22. Semla perfekt efter långpass ?
  Satan vad bra då jag är tokig i semlor. Då skulle jag klämt en semla efter lördagens långrunda. :-)

  SvaraRadera
 23. Magnus, ja Holméns program bjöd på lite nytt, har tittat lite på det!

  Christer, precis, testa!!! :-)

  SvaraRadera
 24. Saknar lite om Triatlon i RW. Håller med dig om tidningen i dag. En del bra artiklar, men de som är direkt översatta skulle de kunnat arbeta mer med.

  SvaraRadera
 25. Niclas, ja tydligen ska RW även representera triathlon men det märks det inte mycket av, finns det någon mera specifik triathlon-tidning?

  Ja, det märks t ex på artiklarna om mat/energi att det är direktöversatt från originalet, blir nästan komiskt ibland!

  SvaraRadera