onsdag 6 juli 2011

Halvårsavstämning mot målen

Klockan har slagit halvtid för 2011 och det är dags för en halvårsavstämning mot målen:

1. "Minst tre pass varje vecka varav två pass per vecka med fartinslag. Det ena ett traditionellt intervallpass mellan 200m upp till 2km-intervaller. Det andra fartpasset ska vara mer spontant och t ex vara ett fartlekspass, en tuffare progressiv avslutning på ett distanspass eller en snabbdistans".

Utvärdering: Jag har haft bra kontinuitet i träningen och kört kvalitétspass mera regelbundet i år jämfört med åren innan. Fem veckor under 2011 når inte upp till veckomålet på tre pass löpning men då har jag kompletterat med annat, styrka eller längdskidor. Å andra sidan hittar jag tio veckor i träningsdagboken som innehållit fyra pass eller mer. Vad gäller kvalitétspassen kan jag med ett par förkylningsuppehåll ändå summera 39 kvalitétspass fördelat på 22 intervallpass och 17 snabbdistanspass i längder mellan 5-15km. Trots att jag inte riktigt når upp till målsättningen så bedömer jag målet som uppnått.

2. "30 min styrka i veckan".

Utvärdering: Var lätt att uppnå så länge jag fystränade mina innebandygrabbar under vintern och tidig vår, efter det har det endast blivit sporadiska armhävningar, situps och några slentrianmässigt utförda coreövningar mellan löprundan och duschen. Målet är inte uppnått och jag ser inte att det kommer att uppnås heller. Jag gillar det helt enkelt inte - tycker det är för tråkigt! Att köra repetitiva styrketräningsövningar på ett gym eller hemma ger mig inte alls det löpningen ger mig och trots att jag inser att jag kanske skulle bli en ännu bättre löpare om jag styrketränade lite mera så är jag inte skadebenägen och verkar inte behöva styrketräning för att förebygga löparskador och den tid jag tränar vill jag hellre träna löpning.

3. "Halvmarathon på 1:25:xx".

Utvärdering: Har inte haft möjlighet att springa halvmara ännu i år. Jag har blivit lite snabbare efter träningen under punkt 1, persade nyligen på milen med över en minut och prang 15km snabbdistans med en snittfart på 4:02 min/km den sista april, låt vara i en ganska kraftig medvind men målet finns inom räckhåll med en bra halvmara i september. Målet kan inte utvärderas.

Hur ligger Du till mot Dina mål?

9 kommentarer:

 1. Härligt Staffan! Underbart att du hittat en balans på din träning!
  Själv behöver jag mera "bulk" och styrka. Alla är vi olika och ett framgångskoncept går inte alltid att direkt överföra på någon annan :-)

  Mina mål är samma som innan MEN mitt stora mål i år är att bryta ett dåligt mönster vid tävling. All energi går åt innan jag ens startat, inte konstigt att jag inte lyckas då :-P

  Således kommer mitt STÖRSTA mål för resten av året att överföra mitt framgångsrecept som jag har på träning till tävling. Kommer inte gå i en handvändning då kroppen lärt sig "fel" mönster på tävlingsdagen men jag hoppas klara det på sikt för DÅ kommer jag nå mina TIDSMÅL!

  Fortsatt lycka till med 2011 Staffan! Mot nya pb:n :-)

  SvaraRadera
 2. Eftersom jag inte har några mål ligger jag bra till :) Nää men seriöst, är glad om jag får till nån slags form till hösten..tidsmål finns inga dock. Var glad och njut av tiden med ständig progression, det varar inte för alltid..

  SvaraRadera
 3. Eva, jag känner igen det där med dåligt mönster på tävling från en period för ett par år sedan! Har du läst boken jag visar här till höger på sidan, den ger en hel del tips på sådant! Lycka till!

  Magnus, låter som en bra strategi :) Visst inser jag att det någonstans finns en tak för hur snabb man kan bli vid den här åldern och på min ganska begränsade träning! Än verkar jag som sagt inte nått dit ännu!

  SvaraRadera
 4. Det stora målet för första halvåret var att springa mitt första maraton på 3.29.59
  Tränade bra i vinter och nu i vår. Gick in på 3.17.02 (Mål uppnått)

  På 10 km var mitt stora mål att någongång göra under 38 min och för år 2011 springa under 39 minuter.
  På Lerumsloppet 30 april stannade min klocka på 37.58 och den officiella tiden blev 38.36. Skillnaden berodde på att tiden togs vid startskottet. Jag tänkte att tiden tas när jag går över startlinjen. Den missen gör jag inte om :)
  (Mål uppnått)

  Det tredje målet är att göra 1.27.59 på en halvmara i år och springa under 1.25 framöver.
  Har inte sprungit en halvmara ännu men känner att tiderna finns i kroppen för att klara det. Kanske jag gör under 1.25 redan i år

  SvaraRadera
 5. Mikael, det blir spännande att se hur du upplever halvmaran, vilket är min favoritdistans, inte så intensivt och flåsigt som på milen och inte så muskulärt utmattande som maran. Med dina fina resultat så är jag övertygad om att både sub 1:28 och sub 1:25 finns i kroppen, det vore väl gott om vi båda fixar sub 1:25 i år?

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset Staffan! Den ska jag nog köpa!

  SvaraRadera
 7. Uppföljning! Snyggt Staffan :-)

  Styrka är heller inte min favoritsysselsättning, enformigt och tråkigt i mina ögon. Fast frågar man en gymkille så lär svaret bli det omvända.

  1:25:XX på halvmaran i september blir nemas problemas för dig. Utifrån din miltid har du väl mer i kroppen... :-)

  SvaraRadera
 8. Å andra sidan tycker jag du verkar styrketräna en hel del med hemmafix och barn. :-)
  Och ½mara-målet kommer du att greja!
  Mina mål? Jo tack. Hittills är alla uppfyllda föritom mitt snuvade SM guld...

  SvaraRadera
 9. Thomas :-) Färgad av hur vi gör på jobbet...

  Va', har du också tröttat på tåhävningarna vid tandborstningen ;-) Ja, det inofficiella målet är ju egentligen sub 1:25 men jag behåller det offentliga jag satte vid årets början :-)

  Ingmarie, i och för sig sant och jag är ganska seg och bålstark har jag märkt! Hoppas du har rätt ang halvmaramålet. Snuvad på SM-guld? Berätta vid tillfälle!! Och förresten, det är väl inte försent ännu, K45 lär du ju ta hem hur lätt som helst...

  SvaraRadera