onsdag 27 juli 2011

Skor att nöta distans i

Jag är på väg att slita ut mitt andra par av favoriterna Asics DS Trainer men den nya modellen (version 16)verkar inte vara så lyckad med den nya konstruktionen på hälkappan. Dessutom går DS Trainer åt fel håll och blir tyngre och mer påbyggd för varje modell, tvärtemot många andra modeller och märken just nu.

Två av mina andra par skor närmar sig också pension och därför har jag börjat titta på alternativa modeller att tjänstgöra som skor att nöta vanlig distans i. Jag vill ha en lätt sko med löpkänsla, bra passform och utan alltför hög häl. Jag pronerar lätt framförallt på ena foten men frågan är jag med mitt löpsteg idag alls behöver någon pronationsskil, jag har två par neutrala tävlingsskor (Adios och Tarther) och märker inget negativt när jag springer i dem.

Modellerna nedan är alla intressanta. Flera bloggare har gått från Asics till Adidas och då just till Boston-modellen, t ex Sofie. Sky Speed är egentligen en DS Trainer fast utan pronationskil men den kanske är för lik DS Trainern så att det knappt märks att man bytt skor. Lätta Sauconys Kinvara får lovord från många löpare trots att den i mitt tycke verkar lite klumpig, åtminstone ser den hög och klumpig ut.

Slutligen blev jag också köpsugen när jag läste Johns recension av den här skon, men då handlar det ju inte om skor att nöta distans i, åtminstone inte till en början. Har ni fler tips? Jag vet ju t ex vad Ingmarie och Daniel kommer att svara och jag måste ju medge att jag också är lite nyfiken på Newton.


Asics Sky Speed


Adidas Adizero Boston

Saucony Kinvara
Alla dessa skor man vill ha...innan jag blev löpare kände jag inte till att den här typen av begär också kan drabba oss män...11 kommentarer:

 1. Jag skulle själv ta Kinvaran eftersom jag inte alls gillar Ascis och Saucony har imponerat mer på mig än Adidas. Flest skor har jag nog av märket Nike (och allra flest av Pegasus 26 som jag tycker är en utmärkt mängdsko - dämpad men med bra löpkänsla).

  Bikila sitter för övrigt som ett andra skinn på mina fötter också. Härliga skor. Synd bara att jag får sån träningsvärk i vaderna av dem ;)

  SvaraRadera
 2. Saucony Mirage blir det nog för mig nästa gång. Men visst, det går ju inte att låta bli att testa Newton. Verkar som det bara är Löplappet som har Newtons och Asics Tarther så jag ska bege mig dit om någon vecka eller två.

  SvaraRadera
 3. Inte funderat alls på Nike? Jag körde Asics i många år men har nu gått över till Nike och är jättenöjd. Tycker att Asics i jämförelse är lite för mjuka och "svampiga"; Niken är hårdare i sulan men har fortfarande bra dämpning. Jag har Lunarglide och Lunaracer, är nöjd med bägge.

  SvaraRadera
 4. puma faas 500 rekommenderas starkt. Ganska lätt, hyfsat dämpad, helt utan hårdplast i hälkappan!

  SvaraRadera
 5. Är väldigt nöjd med mina sky spred även om jag hittills bara har de för intervall/snabbdistans. De sitter grymt bra, är lätta men ändå tydligt dämpade i framfoten. Funderar på att successivt växla över dem till mer av mängdsko. Kör GT2160 som mängdsko nu, mest av gammal vana och för att de känns så bra även i terräng. Jag litar på att jag inte kliver snett i dem och blir därför mer avslappnad med trötta ben än i mina sky speed.

  Lycka till med ditt angenäma problem! :-)

  SvaraRadera
 6. Varför inte!?! Du har ju ett väldigt fint löpsteg vad jag förstått och börjar du springa i minimalistiska skor så dröjer det inte länge innan det blir en sko att nöta.

  Jag springer inte i något annat än Fivefingers och det har ju fungerat med 100k i veckan och 55k på en gång :)

  SvaraRadera
 7. Ja som du noterat har jag ju gått över från ds trainers till boston, och tycker de är väldigt sköna. Liksom ds trainers är de dock inte så hållbara och jag är inne på par nummer 2 (och 3) på mindre än ett år. Vibrams är också roliga.

  Du kanske har koll på en sånhär sak: Hur lätta skor lönar sig egentligen? Kommer man till en punkt där lättviktarna inte lönar sig?

  SvaraRadera
 8. Lägger min röst på Kinvara!

  SvaraRadera
 9. Daniel, ha ha kanske det, ska fråga Sofie :-)

  Johanna, jag gilar Asics men är nyfiken på Saucony som många lovordar.

  Hempa, Mirage alltså, behöver du pronationsstöd?? Nimbus, Sky Speed och Roadracern är ju alla neutrala!

  Lotta, det var länge sedan jag sprang i Nike, hade ett par lätta Skylon för många år sedan men idag har de inte riktigt någon modell som tilltalar mig.

  Snorsportarn, tack för tips, lägger till det på listan!

  Roger, visst är det ett I-landsproblem!!

  John, ja, du är ju en riktig VFF-ambassadör och har gjort mig nyfiken!

  SvaraRadera
 10. Sofie, mitt första DS Trainer par (14) höll jättebra, version 15 är jag inte lika imponerad av. Jag vet att att det var en lång tråd på Jogg.se om ämnet, om du söker på "vinst med tävlingssskor" eller liknande så kanske du hittar. Visst tror jag att det är så att det finns en brytpunkt någonstans där bristen på dämpning sliter mer än ger lätt känsla men brytpunkten är nog olika för alla löpare beroende på vikt, löpsteg och såklart på vilken distans man springer.

  Ousa, tack, ännu en Kinvararöst alltså!!

  SvaraRadera