måndag 11 juli 2011

15km genom sommar-Sverige

Medans barnen igår förmiddag lekte friskt med sin morbror som är hemma från Malta och hälsar på så blev det en löprunda för mig. Tankar fanns innan på fyrahundringar på bana men kroppen ville mest bara vakna till och jag provade istället en runda ner mot Mälaren hos svärföräldrarna och löpturen gick på solbeströdda grusvägar genom ett naturreservat, förbi kolonilotter och villaområden där semesterlugnet tycktes ha lagt sig.

Lite segt att få igång benen i början, men snart kom jag in i en skön rull. Via en allé nådde jag Haga Slott, Daniel och Vickan bor dock inte där eftersom det ligger utanför Enköping. Säkerheten är alltså inte lika hög och man kan därför springa runt slottet vilket jag gjorde. Jag hittade dock sedan ingen väg längs med Mälaren som jag tänkt utan fick snällt vända tillbaka samma väg igen. Jag mötte ganska många löpare längs rundan, några med lätt, högt steg glatt hälsande, några med musik i lurarna och blicken fastnitad i backen och någon som långsamt trippade fram med flaxande armar med en ansträngning som närmade sig 20 på Borgskalan och som knappt mäktade med att väsa fram ett "hej".

Mycket uppförslutning i slutet till svärföräldrarnas hus men nu hade kroppen vaknat och kilometrarna sprangs i bekvämt 4:30-tempo, avslutade med en sista kilometer på 4:09 min/km utan att ta ut mig och det blev totalt 15,1 kilometrar med sommarkänsla @ 4:44 min/km.

Nu sista jobbveckan innan semestern, på onsdag blir det ett läkarbesök för att kolla status på mig då jag fortfarande är seg, trött och har ont i magen ibland vilket gör att jag just nu inte har någon lust/ork att pressa kroppen på lite tuffare pass.

11 kommentarer:

 1. Jätte bra skrivet!
  Nu, efter att ha läst sista raderna sitter jag bara o förundras över dina enormt fina tider!
  Undrar om jag alltid kommer att göra det? Kommer jag aldrig sluta att förvånas över dina 4:30... 4:09 tider? :-)
  Själv höll jag ju på att dö när jag i torsdags pressade mig till att ligga på 4:35 i intervallerna (3 st tusingar)och då klarade jag dock bara önskad tid i 800 meter :-)

  Lycka till på onsdag, hoppas du får bra svar!

  SvaraRadera
 2. Låter härligt att springa där. Fast man vill ju gärna komma runt på något vis och slippa springa tillbaka i samma fotspår.

  SvaraRadera
 3. Skönt pass du beskriver! Ett bra pass på alla sätt liksom. När jag läser om enköping tänker jag på E18-loppet, av någon anledning har just det loppet gjort intryck på mig. Kanske är upplägget, fram och tillbaka på en motorväg är ju lite udda.

  SvaraRadera
 4. Linda, bara du själv kan veta hur bra du kan bli, med kontinuitet i träningen kommer utvecklingen! De där tusingarna gick nog lite för snabb just nu för dig, testa 4:55-tempo istället. Tack!

  Johan, ja, det var en fin runda! Fast jag hade nog lite på känn att det inte skulle gå att följa vattnet som jag hade planerat.

  Thomas, ja, ett skönt flytpass. E18-loppet ja, härliga minnen...då och då läser man ju om något liknande när en ny vägsträcka ska invigas någonstans.

  SvaraRadera
 5. Hoppas det inte är något allvarligt med magen.

  Snart semester för min del också. Blir en hel del löpning, styrka och annat smått och gott.
  Dessutom måste jag skrapa på fasaden vid vår entre. Inte världens roligaste men förhoppningsvis kan man få lite solbränna och dessutom blir det fint sen efter målningen.

  SvaraRadera
 6. Verkar som farten finns trots krånglande mage. Hoppas det bara är lite stress som gör sig påmind. Testa att dra ner på kollisarna annars ;)

  SvaraRadera
 7. Det är det nog inte Mikael, det är nog en simplare magkatarr men skadar inte att kolla upp!

  Husfix i olika grad hör ju till sommaren/semestern men det brukar bli fint när det är klart!

  John, jodå, formen och farten finns där bakom tröttheten. jag tror du har rätt. Inte så lätt det där med att dra ner på kolisarna, speciellt inte i en barnfamilj!

  SvaraRadera
 8. Tråkigt att kroppen jävlas men skönt att du snart ska få semester. Du tänker väl inte ligga och spika på vinden hela semestern? ;)

  Hoppas läkarbesöket går bra idag!

  SvaraRadera
 9. Ha ha, nej Daniel nu är det verkligen färdigspikat på vinden :-) Det är nog ingen större fara med mig men det skadar inte med med en koll i alla fall och det ska bli riktigt skönt med semester nu!!

  SvaraRadera
 10. Jag är extremt dålig på det tekniska inom löpningen. Ligger väl strax under din nivå så jag undrar i vilken fart du brukar hålla på tröskelpass och ge gärna exempel på olika typer av pass?
  Hur ska jag tänka vid tröskelpass när jag aldrig testat min maxpuls?

  SvaraRadera
 11. Mikael, jag har inte superkoll jag heller men min maxpuls ligger någonstans precis över 200 bpm och när jag springer och pulsen går över 180 så händer något med andningen och jag får en speciell känsla av att löpningen blir tuff men ändå kontrollerad. Farten brukar då vara någonstans mellan 4:00-4:10 min/km lite beroende på dagsform, underlag och kupering och då tror jag att jag springer tröskelpass.

  Långa intervaller i kontrollerad men tuff (ej max) fart är bra, t ex 4x200m eller 3x3km. Snabbdistans i tröskelfart är också bra men lite svårare tycker jag, det vill gärna gå lite för snabbt.

  SvaraRadera