lördag 30 juli 2011

Så här borde jag träna...

Enligt Jack Daniels Running Formula. Detta är vad nämligen som ramlar ut när jag matar in mina 37:43 på milen från banloppet i juni. Man kan ju tycka vad man vill om dessa kalkylatorer som kan få en att tro att det är bara att översätta en tid på en sträcka till en annan så är det sedan bara att ställa skorna på startlinjen så sköter sig resten av sig självt men på jogg.se är det en hel del som verkar tycka att Jack Daniels upplägg fungerar bra.

Konceptet bygger på att man matar in en tid man redan uppnått i en tävling, INTE en tid man vill uppnå vilket leder till att man tränar för hårt. Konceptet bygger nog också på mera mängd än jag har i min träning, springer jag t ex ett pass med tvåhundringar brukar jag springa dem snabbare än 40 sekunder och det brukar då bli mera än bara 5% av veckans totala träningsmängd på mina få pass per vecka. Jag tycker ändå att träningsangivelserna verkar rimliga, t ex tröskelfart strax under 4 min/km, tusingar på 3:37, lätt distans på 4:55 min/km. Marathon pace 6:43 per mile (4:10 min/km) däremot...känns just nu som just another story of wishful thinking...

5 kommentarer:

 1. Jag som trodde Jack Daniels var Whiskey... Nåja, jag var förstås tvungen och prova. Som tur är så stämmer rekommendationerna rätt bra med vad jag gör.

  SvaraRadera
 2. Det finns ju en mängd formulars, de flesta verkar fungera för mig upp till och med halvmara-distansen. På distanser därutöver kommer jag aldrig i närheten av de tider som anges.

  SvaraRadera
 3. Hur göra med tempon om min VDOT är olika för 5k, 10k och halvmaran? Jag ser att din VDOT också är bättre ju kortare distansen är, men bör man springa intervaller, distans och återhämtning i VDOTen som representerar ens halvmara eller 5k? För min del är det ganska stor skillnad... Hur resonerar du?

  SvaraRadera
 4. Annelie, trodde jag också först...det verkar som det stämmer ganska bra på många faktiskt.

  Lars, det där tror jag också är vanligt, så också för mig. Den som brukar stämma bäst är FK Studenternas tabell som tar hänsyn till att de flesta (motionärer) inte är optimalt tränade för maran.

  SvaraRadera
 5. Kim, om jag förstått det rätt så har man ett VDOT men olika svårt att leva upp till det på olika distanser då det är svårt att vara optimalt tränad för allt mellan t ex 5km och marathon. Jag har ju i bilden fått ett VDOT på 5 efter att ha angett ett resultat på 10km och att då springa intervaller på 1000m på 3:37 stämmer bra liksom lätt distans på 4:55 min/km och tröskel på strax under 4 min/km.

  SvaraRadera