måndag 22 augusti 2011

DNS på Telge Stadslopp, nya rutiner och ett lånat pass

Sen eftermiddag och färdigbadat för stora och små
Det blev tyvärr aldrig något Telge Stadslopp för mig i lördags, ett lopp jag hela året räknat med att springa. Det innebär att jag förmodligen bara kommer att springa tre tävlingar i år, vilket är lite mindre än jag hoppats på. Nu har jag hopppat över två tävlingar på hemmaplan till synes utan anledning, Enhörna Challenge 5km på bana av ren lathet efter att ha varit och badat hela dagen den femte augusti och igår Telge Stadslopp. Lite trist eftersom jag är i bra form men det är bara att konstatera att den där extra motivationen att visa det på tävling saknas just nu.
 
Blå blå vindar och vatten, blå blå himmel och hav...
Omställningen från 31 grader och strålande sol till regn och 16 grader spelade säkert in även om solen retsamt tittade fram en halvtimma innan start. Större roll ändå spelade nog den mentala omställningen från en lat semestervecka med sol och bad hem till uppackning och vardag med börja-jobba-stress i familjen. Jag både ville åka in och springa och ville inte åka in och springa men det funkade helt enkelt inte att komma hem och ställa om från "semestermode" till "pressa-sig-själv-på-tävling-mode". Tog en kort promenad vid fyratiden för att försöka bestämma mig och beslutade mig för att inte springa även om jag såklart ångrade mig när klockan närmade sig 18:00 och det var dags för start i Södertälje.

Sandy Bay Cypern
Nu vidtar en ny tid, jag är hemma och föräldraledig, något jag varit förut men inte riktigt kombinerad med löpträning på den här "nivån" och man nu kan kalla min begränsade träning för någon slags nivå utöver vanlig motionärslufsande. Vi får se vad det innebär med hustrun som ofta arbetar ganska sent men jag ser framför mig några distanspass per vecka med joggingvagnen när lilltjejen sover på dagtid och ett kvalitétspass per vecka på kvällstid samt ytterligare ett på helgen.

Igår blev ett kvalitétspass igen, lånade ett av Ingmaries pass (men jag sprang det själv) för att väcka kroppen till liv efter resan, nämligen 3 x 10 min tröskel (1 min gåvila). Tänkte kaxigt nog köra fyra intervaller men den första gick lite för fort, så det räckte alldeles utmärkt med "bara" tre för att bli alldeles rejält supertrött på den sista intervallen!

Enligt Garmin hann jag 2580-2610-2640 meter på mina tre gånger tio minuter vilket ger 3:53-3:50-3:47 min/km i fart och alltså 30 min progressiv kvalité med 3:50-min/km i snitt. Totalt med upp-och nerjogg dryga 13km. Några tröskelintervaller blev det alltså inte, och inte heller några VO2-Max-intervaller med den korta vilan utan något mellanting, men som sagt, ett tufft och riktigt bra uthållighetspass i hög fart och med kort vila ändå. Det här passet ska jag köra flera gånger innan halvmaran, men då kanske med fyra repetitioner i något långsammare fart än idag, fyrafart borde vara idealiskt för den tid jag siktar på den 17 september och innan dess bör tävlingsmotivationen vara tillbaka för jag ser grymt mycket fram emot halvmaran nu!

8 kommentarer:

 1. Blir ännu mer förvirrad angående tröskel och Vo2 max ... Trodde detta var tröskel?

  Bra fart trots allt oavsett vad för typ av intervall det var :)

  SvaraRadera
 2. Håller med Mikael. Ett inlägg om teorierna bakom tröskelträning, Vo2 max, VDOT och annat vore intressant att se ifrån din sida här framöver. Blir det tid till det nu när du är pappaledig?

  Roligt att se Sandy Bay igen. Exakt på där, på
  samma hotell som ni var vi i oktober förra året.

  SvaraRadera
 3. Du bunkrar säkert upp med en massa tävlingsmotivation till halvmaran genom att tävlingsvila. Snyggt pass!

  SvaraRadera
 4. Jösses vad laddad du kommer vara på halvmaran!! Hade på känn att Cypern-resan skulle plocka bort Telge ur dina tankar. Vi får hitta nya lopp att bogsera fram varandra till nya fina löparminnen.
  Kul upplägg på passet, har aldrig kört på tid istället för sträcka men har sett många träningsprogram där de gör precis så. Inget fel på formen inte, lovar gott om ett par veckor! :-)

  SvaraRadera
 5. Tror du gjorde helt rätt i att skipp aloppet. Det ska vara roligt och lustfyllt att tävla!Loppen finns kvar.
  Kul att du testade 3x10. Tuffare än man tror! testa 3x3km nästa gång. :-)

  SvaraRadera
 6. Mikael, vad jag menade var att ansträngningsmässigt sprang jag på en högre belastning än tröskel men inte heller på max (VO2max). Så här långa intervaller springs också vanligen som tröskelintervaller men skulle jag tagit det lite lugnare.

  Mathias, de finns de som är så oerhört mycket bättre än jag på sådant, men jag känner lätt igen när jag hamnar i tröskelfart/tröskelansträngning på att min andning automatiskt får en annan frekvens.

  Sandy Bay var ett riktigt toppenställe, längtar redan tillbaka!

  Sofie, hoppas du har rätt, tack! Ses vi i Kungsan pre-race?

  Thomas, hoppas det! Jodå, jag var väl också medveten om den risken, likväl är jag besviken nu efteråt att jag aldrig kom iväg men som sagt det finns fler lopp att prestera ihop på!

  Ja, det var ett bra pass!

  Ingmarie, du har säkert rätt och jag hade nog inte presterat på topp, ändå känns det lite snopet. 3x3km har jag också varit sugen på ett tag, kan nog bli till helgen!

  SvaraRadera
 7. Det går ju tåg hela tiden och när du en lucka i din kalender dyker upp: Hälsoloppet nästa tisdag? Fredrikshofsspelen i början av september? Åstadloppet i Örebro i oktober? Tre 5K-race om du vill putsa PB under hösten :-)

  SvaraRadera
 8. Hälsoloppet hade varit kul men hustrun jobbar till kl.18 och jag är på föräldramöte 18-18.30 så tyvärr tyvärr. Tack för tips även om de andra. Funderar ocks lite på både Kistaloppet och Hässelby, vi får se vart de tankarna leder...

  SvaraRadera