måndag 18 juli 2011

Uppföljning av förra veckans läkarbesök och 14km medelhård distans

Sökte ju läkare förra veckan för mina magbesvär och min trötthet under juni och juli, en trötthet som bevisligen inte hindrat mig från att prestera i löparskor men som ändå legat där som en halvgenomskinlig grådaskig plastfilm över hela tillvaron, åtminstone vissa dagar.

Nästan alla prover såg dock bra ut, mitt Hemoglobin (Hb)-värde var 136 g/L vilket är om inte toppen så i alla fall helt OK för att vara jag. Det var inte tillräckligt lågt för att förklara min trötthet utan den kan nog ha andra, mera jobbrelaterade orsaker som stress och långvarig osäkerhet.

Det enda som var lite lågt var S-Ferritin, 23 mikrogram/L och gränsvärden variera lite beroende på metod men bör inte ligga under 30 i alla fall. Ferritin är ett intracellulärt protein som förenklat utgör kroppens förråd av järn och vid en järnbristanemi vilket jag har sedan många år tillbaka och tidigare även skrivit om här på bloggen (om det är någon som vill veta hur det känns att försöka springa med ett Hb-värde på 63 så fråga mig) så tar kroppen först av förrådet, dvs Ferritin innan "blodvärdet", dvs hemoglobin, sjunker. Detta är något jag är bekant med och jag har nu under en period tagit en rejäl paus från knaprandet av järntabletterna eftersom jag tror det är bra för kroppen att ibland slippa kontinuerligt tillförsel av stora doser järn. Jag rekommenderades att öka på dosen av järntabletter till att äta varje dag under tre månader, vilket kommer att fylla på förråden och dessutom öka mitt blodvärde.
Illustration som visar hur järn lagras inuti det stora proteinet Ferritin som i sin tur består av 24 subenheter med peptider som i sin tur består av långa kedjor med aminosyror - kroppens byggstenar för protein.

Jag fick också en kur med syrahämmande läkemedel utskriva för att komma åt problemen med ont i magen, illamående och dålig aptit vilket har göra med utsöndringen av magsyra det är mycket bättre redan efter några dagar.

Det här ska ju föreställa en löparblogg och därför kan jag också rapportera att jag sprang 14km medelhård distans igår med David, två varv i vårt mycket kuperade motionsspår Oxvreten och pulsen var ofta uppe på nosade på tröskelnivåer kring 90% trots att farten i snitt "bara" var 4:34 min/km inkl dit-och hemlöpning och ett par snabba backdrag i slutet.

9 kommentarer:

 1. Du måste äta mer kött Staffan ;)

  SvaraRadera
 2. Jag har också haft svår järnbristanemi (och sprungit två halvmaror med det) och det kommer tillbaka då och då, senast nu efter mitt träningsläger i Portugal i våras. Jag fick rådet av min tränare (som också har varit landslagstränare för orienterarna i Finland) att äta en ordentligt järnkur (300 mg järn per dag och gärna också kräuterblutsaft eller liknande, men det får jag inte ner) i en vecka varje månad. Jag tror i alla fall att det kan hålla järnförrådet på en hyfsad nivå hela tiden, för det börjar vara lite jobbigt det här med toppar och dalar för min del.

  SvaraRadera
 3. Lurigt detdär då depåerna kan vara låga trots att hb värdet är bra. FÖr mig gick hb värdet upp rätt snabbt men det har tagit mer än ett år att fylla depåerna.

  Bra att få allt checkat i alla fall. Hoppas du piggnar till ordentligt nu i och med semester o avsaknad av jobbstress.

  SvaraRadera
 4. John, näe, det måste jag verkligen inte, även om det är gott ;)

  Johanna, oj, 300mg är en rejäl dos, jag har testat engångsdoser på 200mg och magen blev väl inte direkt....lycklig...Jag behöver nog tillföra mera kontinuerligt och inte ta de här pauserna som jag gör ganska ofta när jag känner mig bra.

  Sofie, visst är det lurigt och kroppen är ju dessutom en mästare på att anpassa sig, jag kunde ju t o m "springa" med ett Hb på 60, även om det var tungt! Och, ja det tar tid att "fylla på", hoppas dina värden är bra nu och ja, semestern har knappt börjat men jag känner mig riktigt i "semestermode"

  SvaraRadera
 5. Din beskrivning av hur du ibland upplever tillvaron var grymt bra! Alltså bra formulerad snarare än att du upplever det så, om du nu mot förmodan skulle missförstå min kommentar.
  Hoppas du redan kommit in i semestermode och kan njuta av tillvaron!

  SvaraRadera
 6. Hoppas du får en rejäl semester och blir så utvilad man kan bli med så många ungar.

  SvaraRadera
 7. Tack Thomas, klart jag fattar hur du menar! Jo, semestern har börjat riktigt, bra, nu dags för en sväng med lilltjejen i joggingvagnen :)

  Johan, tack!

  SvaraRadera
 8. Ferritin... Det var en av de första analyserna jag lärde mig köra när jag jobbade på sjukhuslabb med assays som krävde lite mer manuellt handhavande. Ganska kul faktiskt. Detta var för över 20 år sedan. Nuförtiden är det säkert automatiserat.

  SvaraRadera
 9. Gissar också det Anneli men jag är själv nyfiken på hur det går till med alla tusentals prover som säkert analyseras dagligen på ett sjukhuslabb idag!

  SvaraRadera