måndag 2 januari 2012

Förkylningsjogg som blev ett Gott-och-blandat-pass inledde 2012

Löparåret 2012 invigdes ikväll med ett fartlekspass över 12km @ 4:36 min/km och visade att den förkylning som främst drabbade hals och stämband i mellandagarna nu verkar vara på väg att ge upp. Jag hade inga andra planer än en lugn distansrunda ikväll men benen var ganska pigga så jag lade in ett par spontana stegringar, några lätta lite längre runt tröskelfart och några kortare i ganska hårt tempo ner mot 3 min/km och dessutom ett par backdrag i både kort och lång backe där puls på 195 (!) noterades efter den korta, branta backen.

Snurrade sedan ett par varv där bilden nedan är tagen, en bild som inte alls lyckas förmedla den smått surrealistiska känslan av att springa några varv i ett helt nytt villaområde med asfalterade gator och belysning men ännu så länge utan hus och invånare, vilket framkallade en (o)lustig känsla av ensamhet.

"Mörkret är så tungt och alla människor är som is, men hon tyngdes inte ner, hon sa; vad spelar det för roll, här, ta min hand, jag följer dig vi ska åt samma håll" (Lars Winnerbäck, i lurarna ikväll)

Jag har tränat på med förkylning i mellandagarna men sprungit i lugnt tempo enbart. Den 30/12 var jag ute på riktigt märklig runda där det kändes otroligt segt i långsam fart och pulsen låg mer än tio slag högre än normalt, sedan plötsligt efter 30 minuter så sjönk pulsen tio slag och det började kännas bättre så det blev till slut över 14 km i maklig fart. På nyårsafton nådde jag 1950km för helåret genom att springa en lugn men kuperad 9km distansrunda i skogen och filosofera lite över året som gått, ett bra år på många sätt!

Jag återkommer snart med lite tankar jag har kring den här säsongen, hur ser era planer och tankar ut för löparåret 2012?

10 kommentarer:

 1. Fartlek den andra januari var visst populärt. Själv blev det 11,3 km fartlek i 4:37-tempo med liknande tempoökningar som du beskriver.

  SvaraRadera
 2. Förstår att det kändes spöklikt i det nya området. Själv sprang jag ett långpass mellan Trelleborg och Vellinge en magisk kväll i somras då den nya motorvägen ännu inte var invigd. En märklig känsla, roade mig med att gå ut i ytterfilen då och då för nån fartökning... :)

  Önskar dig ett 2012 med höga jämna farter!!

  SvaraRadera
 3. Längre, hårdare, snabbare :)

  SvaraRadera
 4. Härlig läsning, som alltid!
  Du inspirerar.
  Jag fortsätter med min rehabilitering som känns ta allt för lång tid. Tålamod är inte min starkaste sida :-)
  Målet är Berlin Marathon i september.
  Men innan dess lär jag väl ta några kortare tävlingar.
  Vet att det är idiotiskt att sikta på Berlin med min måttliga löpning.
  Men jag behövde ett mål, i denna sega rehab.

  Ha en fin dag!
  Och god fortsättning!

  SvaraRadera
 5. 2012? Slå alla rekord jag kan slå samt springa i från så många löparmuppar som möjligt!

  SvaraRadera
 6. I år blir det längre - maratondebut på Jublieumsmaran i juli :-) Sen alla andra lopp som jag brukar tragla mig igenom, hehe.

  SvaraRadera
 7. Det var visst det Olov, lika pass vi var ute på!

  Magnus, det där kan jag relatera till, jag sprang en halvmara 2010 på en ännu inte invigd motorväg, lustig känsla. Jag önskar dig detsamma!!

  Varvat med mycket volym för din del va' Magnus!?

  Linda, tack för det och lycka till med rehabträningen, det är långt till Berlin Marathon, du hinner!!

  Fredric, en välformulerad målsättning löparmuppar... :)

  Eva, jaså, är det Jubeliumsmaran du valt som debutmara, spännande, hoppas det inte blir för varmt där mitt i sommaren bara!

  SvaraRadera
 8. Träna så att jag inte får skador. Det är mitt mål. Fixar jag det så tror jag att jag sätta PB på milen, halvmaran, maran och Lidingö.

  SvaraRadera
 9. Jag försöker komma tillbaka efter en höst med hälsporre och borde väl ha målet att hålla mig skadefri under 2012. Men jag satsar på att genomföra TEC50 miles i april, sub4 på Sthlm Marathon, Jubileumsmaran "på skoj" samt att jag ska springa "Världens längsta marathon - Marathon du Medoc" som går genom vingårdarna i Bordeaux-trakten. Kan bli ett väldigt roligt år! Milen sub47 vore kul också!

  SvaraRadera
 10. Håller tummarna för det Lars och att man de hittar orsaken till ditt höga blodtryck!!

  Det ser ut som om du har ett roligt 2012 framför dig Louise!! Ta det försiktigt bara!

  SvaraRadera