måndag 23 september 2013

Jobbet är gjort!

Igår sprang jag sista nyckelpasset inför Lidingö. En lätt förkylningskänning på morgonen fick mig att fundera på att ställa in eller köra ett lättare pass men under förmiddagens kändes det bättre och jag sprang passet som planerat, 15km distans i 4:30-fart men det var de två riktigt kuperade varven på 4,3 km i Oxvreten som var det egentliga passet, resten var upp-och nerjogg. Farten något högre än tänkt Lidingöloppsfart, 4:19-fart på första och 4:17-fart på andra men jag fick slita en hel del och den där "pang-känslan" jag haft på flera andra pass i spåret i sommar infann sig aldrig.

Efter passet, en riktigt varm dusch, på med varma ullstrumpor och fötterna i "gubbtofflorna" för att slippa exponeras för höstkalla golv, varm dryck, en varm tröja och bra med sömn och idag känns det mycket bättre!

Träningen är därmed gjord, imorgon ett lättare terrängintervallpass, bara 3x1200m med generös vila enbart för att få en bra känsla i rätt fart. Utan att riktigt veta vad som väntar har jag förberett mig så gott jag kunnat, jag har kutat 18 varv i sommar på det här kuperade spåret, blandat med andra terrängpass i skogen, sprungit flera långpass under sensommaren även om det nu är några veckor sedan men halvmaran förra helgen var också ett långpass och ett snabbt sådant. Sprungit backiga distanspass och backintervaller varvat med lite snabbare löpning nu i september.

Påtagligt nöjd pappa, påtagligt otålig fotograf (dotter) som
tycker pappa är pinsam som vill ha lite egobilder till bloggen.

Jag tror mycket på specifik träning, att träna många kilometer i den tänka tävlingsfarten på underlag och kupering som påminnner om tävlingsbanan. Spåret hemma ÄR riktigt tufft trots att det bara är 4,3km långt. De sex backarna på varje varv är både branta och långa och med ytterligare några småknixar ges bara ett kort parti för återhämtning. Jag vet inte vad som väntar på lördag som sagt men jag litar på min löparkompis David när han säger att vårt spår är riktigt bra Lidingöträning och jag hoppas jag kommer bli positivt överraskad av banprofilen istället för chockad över hur tufft det är! Det finns inga genvägar, inga hjälpmedel, inga appar. Det är bara att tillryggalägga milen! "Just put in the miles". Jag är förberedd och och jag är redo!

10 kommentarer:

 1. Det låter ungefär som mitt "Lilla Lidingö" - ett väldigt kuperat motionsspår i skogen. Det har hjälpt mig och jag tror ditt spår har hjälpt dig. Du kommer att finna att det bitvis är rätt flackt på Lidingö. Men å andra sidan är några backar riktigt grymma. Och du kommer att vara grym tillbaka. Jag är avundsjuk :-)

  SvaraRadera
 2. Haha underbart med din Dotter! Jag gillar din blogg staffan..Du skriver så bra och man blir inspirerad TACK

  SvaraRadera
 3. Härligt Staffan.
  Du är som vanligt väl förberedd för uppgiften och det kommer garanterat gå lysande.
  Nu är det snart lördag och det kommer bli en riktigt rolig dag och väderprognoserna visar på perfekta 12 grader o sol, men det hinner kanske ändras...
  Kommer bli mycket intressant hur utfallet blir för mig, dig och Tobias som jag följt nu ett tag. Vi tre har tränat lite olika men det känns som att vi är väl rustade för utmaningen.

  SvaraRadera
 4. Du slår huvudet på spiken de sista raderna av inlägget. Löpning är fantastiskt rättvist, man får betalt för det jobb man lägger ner. Ditt resultat kommer inte att vara varken bättre eller sämre än vad du tror/hoppas (plus minus några minuter). Dagsformen påverkar givetvis lite, men eftersom du är rutinerad så misslyckas du inte helt med formtoppningen. Och eftersom du är så rutinerad med många tävlingar på olika distanser i bagaget så kommer du heller inte att överraskas och klappa i genom av alla backar. Du känner din kropp så väl att du kan anpassa farten hela tiden genom hela loppet. Och, det viktigaste av allt: du ställer dig på startlinjen och vet "att du har gjort jobbet". Skallen är lika viktig som benen.

  Ha tålamod under de första jobbiga kilometrarna, du tar igen eventuellt tidstapp under den lätta mittdelen av banan. Och du fixar den sista milen tack vare det jag nämnt ovan.

  Själv ställer jag mig på startlinjen i Berlin på söndag och vet att jag är väl förberedd.

  /Stefan

  SvaraRadera
 5. Ja, det stämmer nog Anneli. Delar av "mitt" spår går i en djup sänka och sedan upp på en ås, vilket gör att antalet höjdmeter blir ovanligt stort för att vara ett motionsspår. Det borde vara bra LL-träning, Hoppas du har rätt!!

  Tack Hoff :-) Roligt att du läser, kommenterar och uppskattar bloggen!!

  Jag hoppas det Olov! Jag ser fram emot lördag och det ska bli roligt att springa ihop, vi blir ett bra gäng i samma startgrupp, jag har sällskap med min löparkompis David som är lika mig i kapacitet och som gjorde 2:58 på den kalla maran i Stockholm 2012.

  Tack Stefan! Ja, det är väldigt sant, det finns verkligen inga genvägar! Mindre mängd kilometer kan till viss gräns kompenseras med högre intensitet men det gäller att göra jobbet innan! Den mentala aspekten ska heller inte underskattas, jag tror jag har koll på min egen kapacitet och min rutin borde hjälpa mig även om jag gör premiär just på Lidingö! Stort lycka till i Berlin på söndag!!

  SvaraRadera
 6. Lycka till Staffan! Du är väl förberedd och jag hoppas att du får ett riktigt fint lopp!

  SvaraRadera
 7. Stort lycka till på Lidingö Staffan! Det ska verkligen bli spännande att höra hur det går. Du verkar onekligen komma mycket väl förberedd!

  SvaraRadera
 8. Ja nu är det bara att vänta in formslipningen. Vilket bra jobb du gjort - kommer säkert att betala av sig på LL. Tror också på specifik träning - man blir helt enkelt bra på det man tränar.

  SvaraRadera
 9. Du kommer rocka!!! Stort lycka till!
  Önskar jag hade kunnat vara med men det kommer fler LL. :-)

  SvaraRadera
 10. Tack Louise! Det känns bra och jag ser fram emot lördag!!

  Tack Kim, ja det ska blir spännande :-)

  Tack Sofie, jag hoppas att förberedelserna har varit specifika, backstyrka har jag i alla fall!

  Hoppas det Ingmarie, hoppas vi ses på ön och visst går ju Lidingö varje år, du är snart tillbaka!!

  SvaraRadera