fredag 6 september 2013

Tidigt långpass igen och intervaller utan klocka

Ännu en tidig långpanna till jobbet imorse, upp kl. 05:20 och började kuta kl. 06:02. Gick bra även idag, riktigt bra! Utan ryggsäck och känslan blir då bättre. Inget löpsällskap men rakt igenom svenskt sällskap i IPoden av Kent, Cardigans, Weeping Willows, Winnerbäck, Bo Kaspers och Laleh kompenserade för det! Vilken fantastisk morgon! Herregud så vackert det var när solen steg över åkrar där fukten i vita moln av dimma dansade älvdans! Jag tänkte stanna och fota men ni får helt enkelt tro mig när jag skriver att det var vackert för jag ville inte avbryta den sköna rytm jag omgående kom in i. Från 5 min/km ner mot 4 min/km i slutet och 4:26 min/km i snitt över 23km, duschad och klar kl. 08:00. Bra där!

Jag velar angående de sista långpassen inför Lidingö, nästa vecka är det Stockholm halvmarathon och även om jag inte prioriterar loppet hårt vill jag heller inte vara för sliten. Men kanske det blir ett långpass igen tidigt i veckan? Efter Stockholm halvmarathon är det två veckor kvar till Lidingö och en halvmara i hygglig fart tar några dagar att återhämta sig ifrån så det är frågan om det blir ytterligare ett sista långpass veckan efter (dvs v.38, Lidingö går lördag v.39) eller inte, vad tycker ni kloka läsare? Min idé är att korta ner eventuella morgonpass till ca 15-16 km sista två veckorna istället då jag nog annars mer förstör för mig än tillför så mycket till formen!

Efter tisdagens snabbdistans över 10 km sprang jag även 8x400m på Södertälje IP på lunchen på onsdagen. Inte optimalt med fart två dagar i rad men ibland får det bli så. Lite schletna ben såklart och en dåligt laddad Garmin. Jag stängde av den och lyckades klocka en intervall på IP. Några till klockade jag med hjälp av en enkel digitalklocka på plats medans hälften av varven sprangs med fokus på känsla enbart.

Ett intervallpass utan klocka alltså. Går det? Har det ens hänt? Jodå, trött blev jag och det är huvudsaken. Jag sprang jämnt och de varv jag klockade gick på mellan 1:25-1:28 , dvs ca 3:30-3:40-fart vilket var ungefär vad jag avsåg, fort men inte hårt. På sista intervaller däremot tryckte jag på och den gick på 1:16 utan att gå på max. Igår vilade jag med ganska slitna ben vilket var väntat.

Jag tror de här fartpassen har varit bra för mig men nu har jag tränat ganska hårt i veckan med tre kvalitétspass (ja, jag räknar dagens långpass dit) så nu är det läge att hämta hem och lugna ner mig lite. Jag kommer springa ett morgonpass på söndag men relativt kort och utan några krav på tempo. Trevlig helg!

8 kommentarer:

 1. Ditt morgonlångpass låter härligt! Jag tror inte du skulle ha några problem med att springa ytterligare ett längre pass efter halvmaran, men det är så klart bara du själv som vet hur det känns efter halvmaran. Två veckor är dock ganska lång tid för en vältränad person som du. Tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller nog med dig Louise och planerar nog för ett lugnt långpass ungefär i mitten av veckan efter Sthlm halv, det får bli sista inför Lidingö, hoppas du är fri från förkylning och att vi ses i Kungsträdgården på lördag!

   Radera
 2. Starkt att köra ett sådant pass på morgonen. All credd till dig helt enkelt att man orkar göra det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kräver ju lite disciplin Andreas, helt sant!

   Radera
 3. Schnyggt. 2:15 blir lätt som plätten. Tips från coche: håll igen uppåt och spring fortare än styrfart utför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se hur lätt det blir :) Alltid svårt att springa ett lopp första gången! Tack för tips!

   Radera
 4. Du gör riktigt fina pass Staffan! Jag kan inte ge dig goda råd precis. Känns som du har koll på läget redan så kör på det som lilla magen säger. Det brukar alltid bli bra i slutändan.....ska bli spännande när du har kört LL! Väntar på en grym racerapport då

  SvaraRadera
 5. Tack Alexandra!! Jag har bestämt mig för att skippa långpasset denna vecka eftersom jag springer halvmarathon på lördag och det i sig blir ett långpass, klart snabbare än Lidingö-fart. Däremot kutar jag halvlång distans, 15-16km imorgon lugnt men kuperat. Veckan efter halvmaran blir det ett lugnt sista långpass, 23-24km inför Lidingö, ska faktiskt bli skönt att skippa långpassen sedan under en period!

  SvaraRadera