onsdag 25 september 2013

Featuring Oxvreten

När sonen tränade fotboll igår var det för blåsigt och kallt att bara stå och titta så jag gick tvärs över vägen och gick en liten bit av Oxvreten-spåret med kameran. Då jag sprungit mycket här i sommar och skrivit om det så kommer här lite bilder.

Det är svårt att skildra djup och höjdskillnader på foto men förhoppningsvis ger det en bild av hur en liten del, drygt en kilometer, av spåret ser ut. Förvisso ett helt vanligt motionsspår i skogen som det finns tusentals av men ett som är ovanligt kuperat och brukar kallas "brutalt" av dem som provat! Jag ser framför mig hur en skäggig farbror i orange Helly-Hansen och grova gummistövlar traskade hummande omkring i skogen för decennier sedan funderandes på hur man bäst skulle kunna utnyttja höjderna och erbjuda ett spår för skidåkning. Spåret är utmanande och riktigt roligt att både springa i och åka skidor i, men på skidor gäller det att ha självförtroende i backarna!
 
Gräs, en blekt lila målbanderoll, en löpare till vänster som precis kommit upp ur "gropen"
  
Bilden ger verkligen inte rättvisa åt hur kolossalt brant
den här nedförsbacken är, full med rötter och längs ner
en tvär vänstersväng i fuktigt gräs där jag alltid är försiktig!

En alternativ väg ner är "väggen", riktigt brant, har sprungit/gått den en gång,
 åka längdskidor i den vågar jag faktiskt inte, då spåren alltid är dåliga här.
"Väggen" igen
Nere på lägsta punkten i gropen...
...strax så går det riktigt brant uppför igen...den här bilden ger heller inte rättvisa åt lutningen
...Uppe

...Det vänder ner direkt igen och den här utförslöpan är låååång!

Nere igen finns två val. Kort, brant "saxbacke" till vänster, lång seg backe till höger, jag väljer alltid höger...
...det går uppför tillbaka till målområdet...
...det fortsätter uppför...
...nästan uppe nu...
...på toppen, löpare på väg upp.

Resten av spåret, tillbaka vid klubbstugan forsätter uppåt på en höjd följt av utförslöpning, ny brant backe och ett lättare parti innan det går uppför igen till en ås på banans högsta punkt innan det igen vänder neråt till målområdet. Är ni Stockholmsbaserade läsare sugna på en provtur så säg till, jag ställer mer än gärna upp som löpskällskap och lokalguide! Nykvarn är lätt att nå med bil och tåg (30 min från Stockholm central). Det är väl skyltat till spåret bilvägen och starten ligger bara 1 km från järnvägsstationen!

Det var rätt kallt igår på sista "riktiga" löppasset, tre lätta terrängintervaller i ca 4:20-fart och jag är lite snorig och halsen är småirriterad. Jag vilar idag och det känns som jag har det under kontroll och det oroar mig inte inför lördag!

6 kommentarer:

 1. Vilket spår! Ser riktigt roligt ut att springa! Jag är inte mycket för längdåkning, jag är väl för ung, tycker det är gubbigt ;-) Men jag tänka mig att det är ok som längdspår om man nu gillar det... Men som löparspår så verkar det ju jätteskoj.

  Har du gjort upp planen för LL - 5km-tider bestämda eller kör du mer på känsla? Min chef bor på Lidingö och om han är hemma till helgen kommer han ut och hejar så jag har gett honom min 15km passertid där han i så fall ska stå så nu är det bara att se till att leverera :-)

  SvaraRadera
 2. Du är varmt välkommen hit Tobias om du har tid och lust att provspringa någon gång, riktigt utmanande och kul. Jag köpte ett "längdpaket" för ca 5 år sedan och har åkt en del sedan dess. Jag tycker det är riktigt skoj och bra träning men allt det där med valla och glid är jag inte så bra på!

  Jag har läst så många tips och artiklar om banan nu att det bara snurrar i huvudet så det blir nog mest på känsla till slut. En sak har fastnat, milen mellan 5-15km är lättsprungen och här bör det gå fortare än 4:30-fart så där kanske jag siktar på 4:15-fart. I övrigt; Inte startrusa men ändå ligger lite snabbare än 4:30 från start, kanske 4:25. Ta det lugnt i partiet mellan 15-19k, springa fort men bra utför och inte pressa max uppför. Sista milen, springa på känsla, försöka hålla mig under 4:30 på flacka partier och inte tappa för mycket i backarna. Så går tankarna! Det ska bli skoj!

  SvaraRadera
 3. Det ser onekligen tufft ut! Om det är där du har tränat så lär väl Lidingö gå som en dans!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det Kim, men nyttigt! Hoppas på det såklart men säker är jag ju inte! Skoj att du börjat blogga, hoppas nu du kan komma tillbaka från meniskskadan!

   Radera
 4. Med det där spåret i benen kommer Lidingö bli rena semestern! Två tips till i morgon är väl att a) det är nästan omöjligt att inte springa första km på 4.0x från 1c om man inte ska bli nersprungen av alla andra som dras med i rusningen första km och b) sista milen har nästan inga flacka partier utom sista och 3:e sista km så försök att ligga på i princip hela tiden där. Vi ses i 1b

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips Marcus! Rena semestern vet jag inte men visst har nötandet i det här spåret gjort nytta. Jag var riktigt stark faktiskt sista milen som jag nog tyckte var ganska lättsprungen, frånsett de tre kända stora backarna.

   Radera