fredag 29 januari 2010

2x10x200m och tips för sub40-intervaller

Jobbet krävde hela min uppmärksamhet igår så det blev aldrig några lunchintervaller. Den här bloggen ska ju inte handla om mitt jobb och visst har vi utmaningar i det här företaget och i den här branschen på sikt men att ett företag som tjänar ofattbara 30 miljarder på ett år ska göra sig av med var sjätte anställd känns lite…ja, jag vet faktiskt inte hur det känns just nu.

Hur som helst, åter till löpningen. Jag lät träningsväskan ligga kvar på jobbet igår kväll och planerade för att köra mina intervaller i morse istället. Kl 07.20 ställde jag mig därför på löpbandet. Morgonpass är inte min favorit och intervaller på morgonen har jag nog aldrig kört tidigare men peppar peppar, det gick över förväntan. Så här lade jag upp det:

1 km vakna till/uppjogg sedan 2x10x200m i 17 km/h (3:32 min/km) med 200m joggvila i tempo 6.00-5.20 min/km. Serievila efter 10 intervaller, 3 minuter. Jag höll mig strikt till planen förutom att jag skruvade upp tempot upp på intervall nr 19 och 20 till 18 km/h (3:20 min/km) respektive 20 km/h (3 min/km). Till sist avslut med 600m nedjogg. Totalt blev det 9 km och 41:44 i löptid. Av dessa 9 km avverkades totalt 4 km löpning i fart mellan 3:32-3:00 min/km. Pulsbandet hade jag lämnat hemma idag.

Ett helt OK löpbandspass, förhållandevis lätt känsla även på de sista intervallerna, inte överjobbigt på något sätt. Korta intervaller ska väl egentligen springas lite snabbare än så här, men så här dags på morgonen kändes farten lagom. Med tanke på att den tidiga starten och att det passet avverkades en timma efter frukost kändes det ovanligt bra.

När det gäller milen under 40 minuter är det ju många löpares dröm inklusive min egen så småningom. I en tråd på jogg.se diskuteras just nu hur man kommer under denna drömgräns. En skribent bjuder på detta intervalltips, taget ur ett träningsprogram som finns på nätet, länk finns i tråden:

"...Exempel så är min bestämda åsikt att om man på träning klarar 5x2km på 7:50 (3:55 min/km, min anm.) med vila 90 sek eller 6x1km 3:45 min/km med vila 60 sek så ska man nog klara sub 40 på tävling". Upplägget med den korta vilan ser tufft ut men när det blir barmark ska jag börja med att testa 2x2 km i 3:55 fart.

7 kommentarer:

 1. Kör 8x1000 med 30 sek ståvila. Det tempo som du kan hålla stabilt genom passet är ditt miltempo. Att repetera det passet varje vecka trimmar tiden riktigt snabbt. Själv körde jag enbart snabbdistans innan jag slog 40 gränsen.

  SvaraRadera
 2. Staffan, jag undrar om du ställer in lutning på löpbandet när du kör?

  SvaraRadera
 3. Jag håller nog med alla intervall förespråkare även om jag själv är rätt dålig på att köra intervaller regelbundet.

  Oavsett så känns det ju som att det är huvudet som är det som hittills satt stopp för sub40 på milen. Pannbensträning för att våga ta ut sig är nog det man vinner mest av intervallerna ;-)

  SvaraRadera
 4. Jag är ingen ekonom men jag har som människa VÄLDIGT svårt att förstå det du beskriver. Om det är 30 miljarder i vinst så får jag inte ihop det varför det måste vara 35 nästa år. Snälla någon förklara varför tillväxt måste vara den starkaste drivkraften i samhället. Varför kan vi inte bara vara vänner :-)

  Sub40 är såklart intressant eftersom det är så jämnt och bra. En stor utmaning skulle det vara för en annan och intervallerna ser onekligen tuffa ut men en vacker dag...

  SvaraRadera
 5. Bra jobbat! Inte illa att köra intervaller så tidigt på morgonen. Hur ofta kör du intervaller?

  SvaraRadera
 6. Intressant, detta ska jag testa någon gång. Tycker intervaller på 200m känns ganska "stirrigt" ;) men jag måste ju testa. :)

  SvaraRadera
 7. n'batha, det ser tufft ut med den korta vilan!!

  Petra, ja, jag brukar köra med 1-2%, på det här passet hade jag 1% motlut

  Tobias, du har en poäng där!

  Odda, alltför sällan kanske två ggr i månaden, vill köra oftare

  Ja Daniel testa!!

  SvaraRadera