söndag 31 januari 2010

K-a-r-a-k-t-ä-r - Långpass med 2 fartökningar

kl.06.30 söndag morgon och väckarklockan ringer, mörkt, tyst, kallt. Tassar ner i köket med någon slags förhoppning om att det faktiskt ska vara för kallt för att ge mig ut på långpass, minus 12,7 och alltså klart springbart. Hämtar morgontidningen och konstaterar att det också blåser lite, brrr. Äter lite fil och müsli, en banan, dricker två stora glas vatten och en kopp kaffe samtidigt som jag läser lite förstrött och sömndrucken i tidningen utan att egentligen notera vad det står.

Klär på mig underställ, vintertights, tjock funktionströja, jacka, vantar, mössa, IPoden, vätskebälte, en Rezstart energy bar, tack Mia! Mörkt, tyst, resten av familjen sover. Låser ytterdörren, trycker igång klockan och tassar iväg ensam på mörka gator. Mitt löparsällskap ringde sig magsjuk igår så ett långpass ensam väntar i gryningstimman. Tänker att: Yes, jag besegrade herr Bekvämlighetsson i huvudet som sade åt mig att gå och lägga mig igen. Jag viker ofta ner mig mot herr Bekvämlighetsson när det gäller att ta i och springa fort, speciellt på tävling, men den här grenen har jag aldrig förlorat: Tidiga långpass en vintrig söndagmorgon.

Rullar iväg med lite oklar plan med fart runt 5:00 min/km och samtidigt som himlen i öster blir svagt rosafärgad så stabiliseras farten runt 4:50-4:55. Första milen rullar på. Det ljusnar och jag njuter faktiskt av de stilla vyerna och morgonen även om kylan biter i kinderna. Andningen känns dock inte besvärlig så efter 13km beslutar jag mig för en farthöjning och avverkar km 14-16 på 4:30, 4:31, 4:34 och det lätt, väldigt lätt. Återgår till distansfarten igen. Nu är det helt ljust men vinden har jag nu i ansiktet, dricker två flaskor vatten och knaprar lite energy bar. Efter 22km lägger jag in en farthöjning igen och km 23-25 avverkas på 4:31, 4:27, 4:30 trots att km 25 enbart går svagt uppför. Tröttare nu men fortfarande klart hanterbart. Solen skiner och en bister mörk vintermorgon har nu förvandlats till en fantastisk vinterdag. Avverkar sedan även km 27 på 4:34 och noterar att det är full aktivitet i längdspåret innan jag är hemma efter totalt 28km i löparskor den här morgonen:
 • Distans: 28km
 • Tid: 2:16:26
 • Maxfart/snittfart: 3:57/4:52 min/km
 • Maxpuls/snittpuls: 184/168 bpm
 • Skor: Asics DS Trainer
 • I IPoden: Sommar med David Batra

Klart nöjd med passet idag! Hur har er löparsöndag varit?

8 kommentarer:

 1. Härligt jobbat! Men hur kan du köra långpass till prat? DET imponerar nästan mest. Jag måste ha pådrivande musik :)

  SvaraRadera
 2. Det var ingen löpning på schemat idag, och tur var väl det eftersom termometern visade -21 (!!!) när jag klev upp vid halv åtta. Vet inte om vi haft så kallt på länge.

  SvaraRadera
 3. Lät nästan njutbart dock lite okristligt tidigt för min smak :-)

  SvaraRadera
 4. Grymt bra ju! Jag vill också springa snö-långpass på under 5min/km!

  Min löparsöndag har också varit fin, 25km i behagligt tempo runt Sthlm - dumt å klaga ;D

  SvaraRadera
 5. Kollade jogg.se tidigare idag och såg att du registrerat att ditt långpass började strax efter 7, tänkte att du hade registrerat fel... ;-)

  28 km i 4:52 tempo i snö är riktigt bra. Men att starta strax efter 7 i 12 minusgrader är respekt! :-)

  SvaraRadera
 6. Grymt bra jobbat. Inte dåligt att få till ett sådant pass en kall söndagmorgon. Jag körde själv 15km vid 18.30-tiden i -15 och lätt snöfall.

  SvaraRadera
 7. Vilket lyckat långpass! Efter ha läst om dina senaste träningar så verkar du vara i grym form just nu. Kul!!
  Här blev det 22km i snö med ett snitt på 5.00. Hoppas dock på att slippa snön snart!

  SvaraRadera
 8. Petra, när jag kör kvalité vill jag gärna ha pådrivande musik, på långpass går det bra med lugn musik, prat i lurarna eller bara tystnad, beror lite på.

  Joel, minus 21, ja då får man tänka en extra gång innan man ger sig ut!

  Ellinor, tidigt var det och det kräver just karaktär, fördelen såklart är att jag är tillbaka strax efter att resten av familjen ätit frukost vilket är bra ut familjesynpunkt.

  Miranda, ja er runda lät trevlig, hade jag haft mera tid skulle jag mer än gärna följa med någon gång.

  Tobias, nejdå ingen felregistrering här ;-). Tack, det kändes bra!

  Odda, tack!

  Daniel tack. Ja, jag är i form just nu, hoppas det fortsätter så, Lite öm i benhinnorna också tyvärr men det tror jag beror på att mina favoritskor börjar ta slut. Det ska komma mer snö och kyla i veckan här, suck!

  SvaraRadera